Fakivágás — csak indokolt esetben
Utoljára módositva: 2019-03-14 16:15:53

Tájékoztatott a polgármesteri hivatal, hogy milyen folyamat zajlik le azt megelőzően, hogy kivágnának vagy megmetszenének egy fát Szatmárnémetiben. Nem pártolják a tőből való kivágást.

A téli időszakban, november 15. és március 30. között tart az az időszak, amikor megfontolást követően fa kivágását rendeli el a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal ilyen ügyekben illetékes közterület-kezelési osztálya, amely három esetben történhet meg: ha városlakók kérik, ha közveszélyessé válik, vagy ha valamilyen beruházás megkezdése vagy új fa ültetése indokolja. Metszést is ilyenkor végeznek, illetve nyáron, mikor a teljes mértékben kibomlott lombozat maga mutatja a korhadt, élettelen ágakat; a meleg évszakban az ilyeneket vágják ki a koronából a letörés megelőzése érdekében.

 

Igény és jóváhagyás

 

Amennyiben valamelyik városlakó vagy lakóközösség szabadulna valamelyik közterületen álló fától, vagy szeretné megmetszetni, a polgármesteri hivatal földszinti, 11-es termében kell ezt írásban kérnie egy, a kérvényező nevét, a kivágás indoklását és a fa pontos helyét, lehetőleg fajtáját, méretét tartalmazó kérvényben. Ha az igénylő egy bejegyzett vagy be nem jegyzett lakóközösség, akkor a fa okozta gondok által direkt érintett személyek egyszerű többsége egyet kell értsen a kivágással. Ha egyesületbe tömörült közösségről van szó, a közös képviselet pecsétjének és aláírásának is ott kell lennie a kérvényen, akkor is, ha ez nem érintett az ügyben, vagy ha nem is ért egyet. Terepszemlét követően megvitatják a kérvényt a városházán, és főként csak akkor hagyják azt jóvá, ha a fa lombja tetőt, falat, ablakot vagy erkélyt zavar, törésveszélyes ágról van szó, vagy belenőtt a fakorona a villanyvezetékbe, esetleg ha közlekedési jelzést takar, illetve amennyiben a fa elöregedett, és segíti regenerációját a metszés. Szakember dönt a metszés mértékéről is, a kivágást a környezetvédelmi ügynökségnek is jóvá kell hagynia.

 

Vágni vagy hagyni

 

Gyakori jelenség, hogy perpatvar támad egy fa miatt, egyesek a vágást, mások a megtartását kérik, parázs szomszédviszályt is képes kelteni egy-egy fásszárú növény, de megtartást a vágás ellenében nem lehet kérni. Ha egyszer befutott az igény a vágásra, és a városháziak szerint tényleg indokolt a fa kivágása, nincs olyan, hogy megtartják a fát, mert azt mondjuk többen kérik, vagy mert érzelmileg sokan kötődnek hozzá, esetleg szeretik az illatát, amikor virágzik, vagy szívesen hűsölnek az árnyékában.

 

Térítésmentes vágás

 

Egy fa kivágásának elrendeléséhez hasonló problémákat kell egy fa produkáljon, de fokozottabb mértékben, de ezt a fajta végső megoldást a lehető legritkább esetben választják, és a kivágott fát korlátozottabb növekedésű csemetével pótolják. A lakosság által kért, a polgármesteri hivatal által elrendelt metszés vagy vágás térítésmentesen történik.

A városházáról kapott tájékoztató kitér arra is, hogy bármilyen, közterületen álló fát tilos bárkinek is metszenie, pláne kivágnia, függetlenül attól, hogy ki ültette a növényt.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...