Falugazdászprogram — segítség a magyar gazdáknak
Utoljára módositva: 2018-12-05 12:43:58

Nagy szükség van a falugazdász-hálózatra, alkalmazott szakemberekre, tőlük várják a mezőgazdasági szaktanácsadást, de a jogi, törvénykezési újdonságok terén is vannak elvárások velük szemben.

 

A Szatmár Megyei Vidékfejlesztési Egyesület már alkalmazott két falugazdászt, akik már dolgoznak. Magyar Lórándnak, a képviselőház mezőgazdasági bizottsági tagjának az az elképzelése, hogy a falugazdászok közösen végzik munkájukat a LEADER-akciócsoportokkal. Az egyik falugazdász Kovács Csaba személyében Mezőpetriben tevékenykedik, és az oda tartozó kistérséggel foglakozik, a másik Gombos Dalma személyében Mikolában van, és azzal a kistérséggel foglalkozik. Ez a két kistérség a magyarlakta települések kilencven százalékát lefedi, kivéve a Tövishátat (Hadad, Bogdánd, Szopor, Béltek és Ákos), valamint Kolcs községet.

A falugazdászprogram lényege, hogy segítsék a magyar gazdákat, képzéseket tartsanak számukra, illetőleg népszerűsítsék a szatmári termékeket. Magyar Lóránd hozzátette, hogy foglalkoznak a helyi termékek bejegyzésével.

A mezőgazdasági szaktárca Szatmár megyében öt falugazdásznak biztosít helyet, ebből a fent említett kettő mellett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szintén kettőt, egyet pedig a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete kap Kovács Ottó személyében.

Azt, hogy kik lesznek az EMNT falugazdászai, és mivel foglalkoznak majd, nem lehet tudni. Magyar szerint az utóbbi három falugazdász szerepe indokolatlan, hiszen a vidékfejlesztési egyesületnek megvannak a működő akciócsoportjai, ezekkel együtt érdemes működtetni a falugazdászprogramot, hiszen megvan a kapcsolat, ki van alakulva a struktúra. Magyar ismertette az elképzeléseit a mezőgazdasági miniszterrel, s ha az EMNT és az RMGE falugazdászai tudnak segíteni ebben a munkában, akkor jelentkezhetnek ötleteikkel.

A mezőpetri és a mikolai falugazdász már elkezdte a terepmunkát, egyebek között gyűjtik a termésbecsléshez, állapotminősítéshez szükséges adatokat, segítenek az időjárással kapcsolatos káresemények felmérésében, különböző igazolásokat állítanak ki. A falugazdászok segítenek majd a pályázatok elkészítésében, Gombos Dalma eddig egy pályázatíró cégnél dolgozott, ő a jövőben is ezen a területen fog tevékenykedni. Magyar hangsúlyozta, hogy várja azokat a magyar gazdákat is, akik jelenleg még nincsenek bekapcsolódva a falugazdászprogramba, kihangsúlyozva, hogy a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési Egyesületnek megvan a kiépített struktúrája, nem lenne eredményes, ha az EMNT és az RMGE egy párhuzamos rendszert próbálna kialakítani.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 13:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 21:00
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...