Falugazdászprogram — segítség a magyar gazdáknak
Utoljára módositva: 2018-12-05 12:43:58

Nagy szükség van a falugazdász-hálózatra, alkalmazott szakemberekre, tőlük várják a mezőgazdasági szaktanácsadást, de a jogi, törvénykezési újdonságok terén is vannak elvárások velük szemben.

 

A Szatmár Megyei Vidékfejlesztési Egyesület már alkalmazott két falugazdászt, akik már dolgoznak. Magyar Lórándnak, a képviselőház mezőgazdasági bizottsági tagjának az az elképzelése, hogy a falugazdászok közösen végzik munkájukat a LEADER-akciócsoportokkal. Az egyik falugazdász Kovács Csaba személyében Mezőpetriben tevékenykedik, és az oda tartozó kistérséggel foglakozik, a másik Gombos Dalma személyében Mikolában van, és azzal a kistérséggel foglalkozik. Ez a két kistérség a magyarlakta települések kilencven százalékát lefedi, kivéve a Tövishátat (Hadad, Bogdánd, Szopor, Béltek és Ákos), valamint Kolcs községet.

A falugazdászprogram lényege, hogy segítsék a magyar gazdákat, képzéseket tartsanak számukra, illetőleg népszerűsítsék a szatmári termékeket. Magyar Lóránd hozzátette, hogy foglalkoznak a helyi termékek bejegyzésével.

A mezőgazdasági szaktárca Szatmár megyében öt falugazdásznak biztosít helyet, ebből a fent említett kettő mellett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szintén kettőt, egyet pedig a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete kap Kovács Ottó személyében.

Azt, hogy kik lesznek az EMNT falugazdászai, és mivel foglalkoznak majd, nem lehet tudni. Magyar szerint az utóbbi három falugazdász szerepe indokolatlan, hiszen a vidékfejlesztési egyesületnek megvannak a működő akciócsoportjai, ezekkel együtt érdemes működtetni a falugazdászprogramot, hiszen megvan a kapcsolat, ki van alakulva a struktúra. Magyar ismertette az elképzeléseit a mezőgazdasági miniszterrel, s ha az EMNT és az RMGE falugazdászai tudnak segíteni ebben a munkában, akkor jelentkezhetnek ötleteikkel.

A mezőpetri és a mikolai falugazdász már elkezdte a terepmunkát, egyebek között gyűjtik a termésbecsléshez, állapotminősítéshez szükséges adatokat, segítenek az időjárással kapcsolatos káresemények felmérésében, különböző igazolásokat állítanak ki. A falugazdászok segítenek majd a pályázatok elkészítésében, Gombos Dalma eddig egy pályázatíró cégnél dolgozott, ő a jövőben is ezen a területen fog tevékenykedni. Magyar hangsúlyozta, hogy várja azokat a magyar gazdákat is, akik jelenleg még nincsenek bekapcsolódva a falugazdászprogramba, kihangsúlyozva, hogy a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési Egyesületnek megvan a kiépített struktúrája, nem lenne eredményes, ha az EMNT és az RMGE egy párhuzamos rendszert próbálna kialakítani.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...