Fánk és táncház Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2019-02-18 11:15:45

Több mint száz gyerek vett részt az Esztendőtől esztendeig sorozatnak a farsangi szokásokról szóló alkalmán szombat délután a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület szervezésében.

A farsangról, a Szatmár megyei farsangi szokásokról szólt a szombat délután Nagykárolyban. Több mint száz lurkó vett részt a Rekettye Kulturális Egyesület szervezésében létrejött alkalmon.

A „rekettyések” megelevenítették a gólyát, akitől ugye féltek a leánykák, hiszen akit megérintett, az idő előtt állapotos maradt. Persze a medvetáncoltatás mókája sem maradhatott el, a brummogó nagyvaddal lehetett kötekedni és vele együtt táncolni. Jellemező volt még errefelé a kecskének, a lónak való beöltözés. Megjelenítették a „pujaszedőt” is, aki nagy riadalmat keltett. Egyetlen ellenszerük, védekezési módjuk az volt a gyerekeknek, hogy gólyát kiáltottak, akitől megriadt a pujaszedő, s ezáltal alkalom nyílt a menekülésre.

A Szent László Közösségi Ház klubházában több mint százan, egészen kicsik és kamaszok egyaránt részt vettek a szokások felelevenítésében. Maier Reimond tánctanár vezetésével, instrukciói alapján táncba foglalták a hagyományokat, s el is járták az ehhez kötődő táncokat. Előkerült Koncz király és Czibere vajda is, azaz játékosan felmerült a bőséghez és az ínséghez kötődő népi tradíció. A részvevők megismerkedtek a farsang és a böjt időszakával.

Fánkot is sütöttek, és a kézműves készség fejlesztésének jegyében mindannyiuk elkészített egy-egy hangoskodót, azaz kartonlapra dióhéjat rögzítettek, amit összecsapkodva olyan zajt lehetett kelteni, hogy elriadjanak a rossz szellemek. Mindezt a délutáni, estébe nyúló foglalkozást a Hagyományok Háza támogatása révén tudja megvalósítani a nagykárolyi kulturális egyesület közössége. A sorozat elnevezése: Esztendőtől esztendeig, és ennek megfelelően az egész év szokásrendszerét játékosan is körbejárják a gyerekekkel, három alkalmon tavasszal, míg hármon ősszel. Legközelebb a húsvéti szokásokról lesz szó. Minden alkalommal van meghívott vendég is. Ezúttal a Rezeda zenekar biztosította a muzsikát, míg Hermann Noémi Görög Ildikó segítségével készítette a sok-sok fánkot.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...