Fantommunkaerő Romániában
Utoljára módositva: 2018-09-12 15:07:59

A munkaképes lakosság számának csökkenésével folyamatosan nő a feszültség a munkaerőpiacon. Jelenleg öt munkaképes romániai közül egy sosem dolgozott még életében, derül ki az INS adataiból.

Öt munkaképes romániai közül egy életében nem dolgozott még egy napot sem — derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból. A 16 éven felüli, munkaképes férfiak 88,4 százaléka dolgozott már valaha vagy dolgozik most is, míg a nők körében ez az arány csak 75,4 százalék. Azért alacsonyabb a munkaképes nők körében ez az arány, főként vidéken, mert nagyon sok helyen még mindig erősen tartja magát az a meglátás, hogy a nők helye otthon van, a legfontosabb dolguk pedig a gyereknevelés és a háztartás vezetése. A statisztikákból az is kitűnik, hogy ötből négyen 18–24 éves koruk között kezdtek el dolgozni, tízből egy személy 18 éves kora előtt, míg kilencből egy személy csak 24 éves kora után vállalt munkát először. A férfiak egyébként nagyobb számban kezdenek el fiatalabb korban dolgozni, mint a nők. A legnagyobb arányban azok a munkaképes személyek dolgoznak vagy dolgoztak már életükben, akiknek magasabb az iskolázottsága, és városi környezetben élnek.

A romániai munkaképes lakosság 20 százaléka tehát sosem dolgozott még életében, és a tanulmányokat folytató fiataloktól eltekintve sokan szociális segélyt kapnak. Az idei év első harmadában például 219 252 család részesült havi szociális támogatásban, a legtöbben Iaşi, Vaslui, Teleorman, Galac, Bákó, Buzău és Dolj megyében. A segély össze az 500 lejt is meghaladhatja a családtagok számától függően.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...