Fantommunkaerő Romániában
Utoljára módositva: 2018-09-12 15:07:59

A munkaképes lakosság számának csökkenésével folyamatosan nő a feszültség a munkaerőpiacon. Jelenleg öt munkaképes romániai közül egy sosem dolgozott még életében, derül ki az INS adataiból.

Öt munkaképes romániai közül egy életében nem dolgozott még egy napot sem — derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból. A 16 éven felüli, munkaképes férfiak 88,4 százaléka dolgozott már valaha vagy dolgozik most is, míg a nők körében ez az arány csak 75,4 százalék. Azért alacsonyabb a munkaképes nők körében ez az arány, főként vidéken, mert nagyon sok helyen még mindig erősen tartja magát az a meglátás, hogy a nők helye otthon van, a legfontosabb dolguk pedig a gyereknevelés és a háztartás vezetése. A statisztikákból az is kitűnik, hogy ötből négyen 18–24 éves koruk között kezdtek el dolgozni, tízből egy személy 18 éves kora előtt, míg kilencből egy személy csak 24 éves kora után vállalt munkát először. A férfiak egyébként nagyobb számban kezdenek el fiatalabb korban dolgozni, mint a nők. A legnagyobb arányban azok a munkaképes személyek dolgoznak vagy dolgoztak már életükben, akiknek magasabb az iskolázottsága, és városi környezetben élnek.

A romániai munkaképes lakosság 20 százaléka tehát sosem dolgozott még életében, és a tanulmányokat folytató fiataloktól eltekintve sokan szociális segélyt kapnak. Az idei év első harmadában például 219 252 család részesült havi szociális támogatásban, a legtöbben Iaşi, Vaslui, Teleorman, Galac, Bákó, Buzău és Dolj megyében. A segély össze az 500 lejt is meghaladhatja a családtagok számától függően.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 19.
Jó lenne tudatosítanod, a verseny spirituális szempontból nem létezik. Nem kell legyőznöd senkit, és nem kell elvenned semmit senkitől. Az élet folyamatosan tolja eléd a lehetőségeket, és folyamatosan tolja eléd mindazt, amire szükséged van. Figyeld meg, ahogy ma estig minden szükséges felbukkan az életedben.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...