Fedőneve: kórházi páciens
Utoljára módositva: 2019-07-17 07:21:46

Beépített páciensekkel akarja kifürkészni Sorina Pintea egészségügyi miniszter azokat a kórházi dolgozókat, akik kenőpénzt kérnek vagy fogadnak el a betegektől. Az orvosok támadásként értelmezik.

Filmbe illő húzással próbálja kifürkészni az Egészségügyi Minisztérium a kenőpénzt kérő-elfogadó kórházi személyzetet: titkos ügynököket küldene az intézményekbe, hogy beutalt betegként figyeljék meg az ott zajló munkát, és rántsák le a leplet a korrupt dolgozókról — mindez a Sorina Pintea szaktárcavezető által megálmodott korrupcióellenes stratégia része.

„Úgy hiszem, hogy vannak becsületes orvosok, de azt is tudjuk, hogy akadnak még megoldatlan dolgok is a kórházakban. Vannak olyan intézmények, ahol az orvosok azt mondják: nincs rá szükség, köszönjük. Éppen ezért nem kellene pár korrupt személy miatt bemocskolni mindenkit” — nyilatkozta a hotnews.ro portálnak a miniszter. Mint kiderült, egy korrupcióellenes kísérleti programot már nem csak kidolgoztak, hanem gyakorlatba is ültettek a bukaresti Fundeni Kórházban, ahol a tavasz folyamán minden alkalmazott aláírt egy „kenőpénzellenes nyilatkozatot”, amelyben vállalják, hogy nem kérnek és nem fogadnak el csúszópénzt. Egyébként az egészségügyi intézmény falait is kiplakátolták korrupcióellenes üzenetekkel. Ezt koronáznák meg a beépített betegek, az álpáciensek, akik a kórházi osztályokon kémkednének az orvosok, asszisztensek után. Azt, hogy mennyire sikeres az akció, a kórházak betegelégedettségi kérdőíveinek elemzésével is tudnák mérni — magyarázta Pintea.

A hazai orvosok egyébként idegenkedve fogadták a kémbetegek ötletét, sőt, sokan kifejezetten ellenük való támadásként értelmezik. Azt mondják, alig alkalmazzák már a romániai kórházakban a borítékos megoldást, de nem is tartják indokoltnak, mert az elmúlt időszakban többszörösére nőtt a bérük.

A Társadalomkutatási Iroda idei felmérésének az eredményei alapján a lakosság szerint a román egészségügynek három nagy gyenge pontja van: a kenőpénz, a kórházon belüli fertőzések és a beruházások hiánya.

Százalékokban mérve, a következők az egészségügyi rendszer problémái: kórházi kenőpénz (24%), kórházon belüli fertőzések (20,1%), elégtelen beruházások (12,8%), szakképzett személyzet hiánya (11,5%), orvosi felszerelések hiánya (11,1%), rossz menedzsment (7,5%), megelőzés hiánya (6,5%), a csecsemők nem kapnak ingyenes D-vitamint (1,2%), míg 2 százalék szerint egyéb, 3,3 százaléknak pedig fogalma sincs, mi lehet problémás a romániai egészségügyben.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...