Fedőneve: kórházi páciens
Utoljára módositva: 2019-07-17 07:21:46

Beépített páciensekkel akarja kifürkészni Sorina Pintea egészségügyi miniszter azokat a kórházi dolgozókat, akik kenőpénzt kérnek vagy fogadnak el a betegektől. Az orvosok támadásként értelmezik.

Filmbe illő húzással próbálja kifürkészni az Egészségügyi Minisztérium a kenőpénzt kérő-elfogadó kórházi személyzetet: titkos ügynököket küldene az intézményekbe, hogy beutalt betegként figyeljék meg az ott zajló munkát, és rántsák le a leplet a korrupt dolgozókról — mindez a Sorina Pintea szaktárcavezető által megálmodott korrupcióellenes stratégia része.

„Úgy hiszem, hogy vannak becsületes orvosok, de azt is tudjuk, hogy akadnak még megoldatlan dolgok is a kórházakban. Vannak olyan intézmények, ahol az orvosok azt mondják: nincs rá szükség, köszönjük. Éppen ezért nem kellene pár korrupt személy miatt bemocskolni mindenkit” — nyilatkozta a hotnews.ro portálnak a miniszter. Mint kiderült, egy korrupcióellenes kísérleti programot már nem csak kidolgoztak, hanem gyakorlatba is ültettek a bukaresti Fundeni Kórházban, ahol a tavasz folyamán minden alkalmazott aláírt egy „kenőpénzellenes nyilatkozatot”, amelyben vállalják, hogy nem kérnek és nem fogadnak el csúszópénzt. Egyébként az egészségügyi intézmény falait is kiplakátolták korrupcióellenes üzenetekkel. Ezt koronáznák meg a beépített betegek, az álpáciensek, akik a kórházi osztályokon kémkednének az orvosok, asszisztensek után. Azt, hogy mennyire sikeres az akció, a kórházak betegelégedettségi kérdőíveinek elemzésével is tudnák mérni — magyarázta Pintea.

A hazai orvosok egyébként idegenkedve fogadták a kémbetegek ötletét, sőt, sokan kifejezetten ellenük való támadásként értelmezik. Azt mondják, alig alkalmazzák már a romániai kórházakban a borítékos megoldást, de nem is tartják indokoltnak, mert az elmúlt időszakban többszörösére nőtt a bérük.

A Társadalomkutatási Iroda idei felmérésének az eredményei alapján a lakosság szerint a román egészségügynek három nagy gyenge pontja van: a kenőpénz, a kórházon belüli fertőzések és a beruházások hiánya.

Százalékokban mérve, a következők az egészségügyi rendszer problémái: kórházi kenőpénz (24%), kórházon belüli fertőzések (20,1%), elégtelen beruházások (12,8%), szakképzett személyzet hiánya (11,5%), orvosi felszerelések hiánya (11,1%), rossz menedzsment (7,5%), megelőzés hiánya (6,5%), a csecsemők nem kapnak ingyenes D-vitamint (1,2%), míg 2 százalék szerint egyéb, 3,3 százaléknak pedig fogalma sincs, mi lehet problémás a romániai egészségügyben.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...