Fejezetek a szatmári vívás történetéből
Utoljára módositva: 2014-02-07 09:01:20

A Sváb Házban mutatják be vasárnap a szatmári vívás történetét összefoglaló magyar és román nyelvű könyveket, amelyeket lapunk volt sportszerkesztője, Stahl István írt. A kötet részletes leírást ad a szatmári vívásról, a XIX. század végétől napjainkig.

A „Szatmári pengék. Fejezetek a szatmári vívás történetéből” című kötet borítója

Vasárnap, február 9-én, 16 órakor kettős könyvbemutatót tartanak a Német Demokrata Fórum szatmárnémeti székházban (Vasile Lucaciu sugárút 9. szám). Bemutatásra kerülnek a „Szatmári Pengék. Fejezetek a szatmári vívás történetéből” és a „Scrima Sătmăreană. Miracol al sportului românesc” című kötetek, amelyek a szatmári vívósport világbajnokainak és olimpiai érmeseinek állít emléket magyar, illetőleg román nyelven. A könyvek szerzője Stahl István nyugalmazott újságíró, lapunk korábbi sportszerkesztője.

A román és nemzetközi vívósportban a szatmári vívást minőségi védjegyként tartják számon, és elsősorban a szatmári vívóknak köszönhetően beszélhetünk a sportág hazai fellendüléséről is. Hiszen olyan szakemberek irányították a Szamos-parti városból származó pengeforgatók munkáját, sőt a román válogatottak felkészítését is, mint Csipler Sándor vagy Haukler István, akik sorozatban nevelték a világ-, olimpiai- és Európa-bajnokokat, és akiknek köszönhetően kétségkívül beszélhetünk „szatmári csodáról”.

Történelmi bemutatás

Az első fejezetek a szatmári vívás történelmi vonatkozásaival foglalkoznak, bemutatásra kerülnek a XIX. századi mesterek (Erdős Vilmos, Payka Vilmos, Virgilio Pellegrini), majd a XX. század sporteseményei és főszereplői (Tereh Géza, Bay Béla, Csipler Sándor).

Ahogyan az a könyvben is olvasható, a korszerű vívósport a második világháború után indul be (Elena Şamşudeanu, Haukler István, Mezei Béla, Langenbacher István és társai vezetésével), ekkor nyerik sorozatban a szatmáriak a világbajnoki címeket és érmeket (Stahl-Jencsik Katalin, Gyulai-Jenei Ilona, Ardeleanu István és Zsuzsanna, Kuki Péter, Bodóczi Miklós, Orosz Rozália, Marcela Moldovan). A kötetben bemutatásra kerülnek azok is akik Szatmárnémetiből elszármazván, „új hazájuknak” nyertek világbajnokságokat (Szepessy József, Zita Funkenhauser, König Rita, Wéber Mónika Németországnak, Fekete Attila és Osváth Richárd Magyarországnak).

A könyvben természetesen az új generáció képviselői is jelen vannak Stahl Krisztina, Osváth Richárd, Simona Deac-Pop, Amalia Tătăran karrierjeit kiemelve, de a szerző részletesen ismerteti napjaink edzőgárdája (Csiszár Ferenc, Lengyel Éva, File Attila, Şuta Dan, Surducan Simona, Nagy Lehel, Izsáki Arnold, Porcza Attila) növendékeinek az eredményeit is.

Egyedülálló teljesítmények

Stahl István, a kötet szerzője

Világviszonylatban is egyedüli a szatmári vívóiskola és a vívók teljesítménye. Történetük során a szatmári és az innen elszármazott vívók 16 világbajnokkal (8 Románia, 6 Németország, 2 Magyarország színeiben), 40 országos bajnokkal, 31 világbajnoksági résztvevővel, 26 világbajnoksági éremmel, 24 olimpiai résztvevővel, valamint megközelítőleg 20 csapatbajnoki címmel büszkélkednek. Mindezekhez kellene számolni a több száz korosztályos bajnoki titulust, hogy a kép teljes legyen.

A vívás népszerűsítése mellett a kötet versenyzőkre lebontva számba veszi a hazai és nemzetközi versenyeken, a világbajnokságokon és az olimpiai bajnokságokon részt vevő, bajnoki címeket vagy helyezéseket elért valamennyi (Románia, Németország és Magyarország válogatottaiban) szatmári tőr-, párbajtőr és kardvívót. Ezen felül bemutatásra kerülnek a román vívósport jeles személyiségei is (Olga Szabó, Guráth Béla, Pongrácz Antal, Laura Badea, Szabó Réka, Ana Maria Brânză, Ionel Drâmbă, Mihai Covaliu, Pap János). A könyvben megjelenő több mint 50 sportoló és edző „portréját”, valamint a szatmári vívás fontosabb mérföldköveit 150 fotó illusztrálja.

A szatmári vívástörténet újabb kötete, Szepessy József javaslata nyomán, rövidesen német nyelven is megjelenik. A köteteket a Szatmárnémeti Europrint Nyomdában kivitelezték a Szatmári Megyei Tanács támogatásával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...