Fejezetek a szatmári vívás történetéből
Utoljára módositva: 2014-02-07 09:01:20

A Sváb Házban mutatják be vasárnap a szatmári vívás történetét összefoglaló magyar és román nyelvű könyveket, amelyeket lapunk volt sportszerkesztője, Stahl István írt. A kötet részletes leírást ad a szatmári vívásról, a XIX. század végétől napjainkig.

A „Szatmári pengék. Fejezetek a szatmári vívás történetéből” című kötet borítója

Vasárnap, február 9-én, 16 órakor kettős könyvbemutatót tartanak a Német Demokrata Fórum szatmárnémeti székházban (Vasile Lucaciu sugárút 9. szám). Bemutatásra kerülnek a „Szatmári Pengék. Fejezetek a szatmári vívás történetéből” és a „Scrima Sătmăreană. Miracol al sportului românesc” című kötetek, amelyek a szatmári vívósport világbajnokainak és olimpiai érmeseinek állít emléket magyar, illetőleg román nyelven. A könyvek szerzője Stahl István nyugalmazott újságíró, lapunk korábbi sportszerkesztője.

A román és nemzetközi vívósportban a szatmári vívást minőségi védjegyként tartják számon, és elsősorban a szatmári vívóknak köszönhetően beszélhetünk a sportág hazai fellendüléséről is. Hiszen olyan szakemberek irányították a Szamos-parti városból származó pengeforgatók munkáját, sőt a román válogatottak felkészítését is, mint Csipler Sándor vagy Haukler István, akik sorozatban nevelték a világ-, olimpiai- és Európa-bajnokokat, és akiknek köszönhetően kétségkívül beszélhetünk „szatmári csodáról”.

Történelmi bemutatás

Az első fejezetek a szatmári vívás történelmi vonatkozásaival foglalkoznak, bemutatásra kerülnek a XIX. századi mesterek (Erdős Vilmos, Payka Vilmos, Virgilio Pellegrini), majd a XX. század sporteseményei és főszereplői (Tereh Géza, Bay Béla, Csipler Sándor).

Ahogyan az a könyvben is olvasható, a korszerű vívósport a második világháború után indul be (Elena Şamşudeanu, Haukler István, Mezei Béla, Langenbacher István és társai vezetésével), ekkor nyerik sorozatban a szatmáriak a világbajnoki címeket és érmeket (Stahl-Jencsik Katalin, Gyulai-Jenei Ilona, Ardeleanu István és Zsuzsanna, Kuki Péter, Bodóczi Miklós, Orosz Rozália, Marcela Moldovan). A kötetben bemutatásra kerülnek azok is akik Szatmárnémetiből elszármazván, „új hazájuknak” nyertek világbajnokságokat (Szepessy József, Zita Funkenhauser, König Rita, Wéber Mónika Németországnak, Fekete Attila és Osváth Richárd Magyarországnak).

A könyvben természetesen az új generáció képviselői is jelen vannak Stahl Krisztina, Osváth Richárd, Simona Deac-Pop, Amalia Tătăran karrierjeit kiemelve, de a szerző részletesen ismerteti napjaink edzőgárdája (Csiszár Ferenc, Lengyel Éva, File Attila, Şuta Dan, Surducan Simona, Nagy Lehel, Izsáki Arnold, Porcza Attila) növendékeinek az eredményeit is.

Egyedülálló teljesítmények

Stahl István, a kötet szerzője

Világviszonylatban is egyedüli a szatmári vívóiskola és a vívók teljesítménye. Történetük során a szatmári és az innen elszármazott vívók 16 világbajnokkal (8 Románia, 6 Németország, 2 Magyarország színeiben), 40 országos bajnokkal, 31 világbajnoksági résztvevővel, 26 világbajnoksági éremmel, 24 olimpiai résztvevővel, valamint megközelítőleg 20 csapatbajnoki címmel büszkélkednek. Mindezekhez kellene számolni a több száz korosztályos bajnoki titulust, hogy a kép teljes legyen.

A vívás népszerűsítése mellett a kötet versenyzőkre lebontva számba veszi a hazai és nemzetközi versenyeken, a világbajnokságokon és az olimpiai bajnokságokon részt vevő, bajnoki címeket vagy helyezéseket elért valamennyi (Románia, Németország és Magyarország válogatottaiban) szatmári tőr-, párbajtőr és kardvívót. Ezen felül bemutatásra kerülnek a román vívósport jeles személyiségei is (Olga Szabó, Guráth Béla, Pongrácz Antal, Laura Badea, Szabó Réka, Ana Maria Brânză, Ionel Drâmbă, Mihai Covaliu, Pap János). A könyvben megjelenő több mint 50 sportoló és edző „portréját”, valamint a szatmári vívás fontosabb mérföldköveit 150 fotó illusztrálja.

A szatmári vívástörténet újabb kötete, Szepessy József javaslata nyomán, rövidesen német nyelven is megjelenik. A köteteket a Szatmárnémeti Europrint Nyomdában kivitelezték a Szatmári Megyei Tanács támogatásával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...