Fejezetek a szatmári vívás történetéből
Utoljára módositva: 2014-02-07 09:01:20

A Sváb Házban mutatják be vasárnap a szatmári vívás történetét összefoglaló magyar és román nyelvű könyveket, amelyeket lapunk volt sportszerkesztője, Stahl István írt. A kötet részletes leírást ad a szatmári vívásról, a XIX. század végétől napjainkig.

A „Szatmári pengék. Fejezetek a szatmári vívás történetéből” című kötet borítója

Vasárnap, február 9-én, 16 órakor kettős könyvbemutatót tartanak a Német Demokrata Fórum szatmárnémeti székházban (Vasile Lucaciu sugárút 9. szám). Bemutatásra kerülnek a „Szatmári Pengék. Fejezetek a szatmári vívás történetéből” és a „Scrima Sătmăreană. Miracol al sportului românesc” című kötetek, amelyek a szatmári vívósport világbajnokainak és olimpiai érmeseinek állít emléket magyar, illetőleg román nyelven. A könyvek szerzője Stahl István nyugalmazott újságíró, lapunk korábbi sportszerkesztője.

A román és nemzetközi vívósportban a szatmári vívást minőségi védjegyként tartják számon, és elsősorban a szatmári vívóknak köszönhetően beszélhetünk a sportág hazai fellendüléséről is. Hiszen olyan szakemberek irányították a Szamos-parti városból származó pengeforgatók munkáját, sőt a román válogatottak felkészítését is, mint Csipler Sándor vagy Haukler István, akik sorozatban nevelték a világ-, olimpiai- és Európa-bajnokokat, és akiknek köszönhetően kétségkívül beszélhetünk „szatmári csodáról”.

Történelmi bemutatás

Az első fejezetek a szatmári vívás történelmi vonatkozásaival foglalkoznak, bemutatásra kerülnek a XIX. századi mesterek (Erdős Vilmos, Payka Vilmos, Virgilio Pellegrini), majd a XX. század sporteseményei és főszereplői (Tereh Géza, Bay Béla, Csipler Sándor).

Ahogyan az a könyvben is olvasható, a korszerű vívósport a második világháború után indul be (Elena Şamşudeanu, Haukler István, Mezei Béla, Langenbacher István és társai vezetésével), ekkor nyerik sorozatban a szatmáriak a világbajnoki címeket és érmeket (Stahl-Jencsik Katalin, Gyulai-Jenei Ilona, Ardeleanu István és Zsuzsanna, Kuki Péter, Bodóczi Miklós, Orosz Rozália, Marcela Moldovan). A kötetben bemutatásra kerülnek azok is akik Szatmárnémetiből elszármazván, „új hazájuknak” nyertek világbajnokságokat (Szepessy József, Zita Funkenhauser, König Rita, Wéber Mónika Németországnak, Fekete Attila és Osváth Richárd Magyarországnak).

A könyvben természetesen az új generáció képviselői is jelen vannak Stahl Krisztina, Osváth Richárd, Simona Deac-Pop, Amalia Tătăran karrierjeit kiemelve, de a szerző részletesen ismerteti napjaink edzőgárdája (Csiszár Ferenc, Lengyel Éva, File Attila, Şuta Dan, Surducan Simona, Nagy Lehel, Izsáki Arnold, Porcza Attila) növendékeinek az eredményeit is.

Egyedülálló teljesítmények

Stahl István, a kötet szerzője

Világviszonylatban is egyedüli a szatmári vívóiskola és a vívók teljesítménye. Történetük során a szatmári és az innen elszármazott vívók 16 világbajnokkal (8 Románia, 6 Németország, 2 Magyarország színeiben), 40 országos bajnokkal, 31 világbajnoksági résztvevővel, 26 világbajnoksági éremmel, 24 olimpiai résztvevővel, valamint megközelítőleg 20 csapatbajnoki címmel büszkélkednek. Mindezekhez kellene számolni a több száz korosztályos bajnoki titulust, hogy a kép teljes legyen.

A vívás népszerűsítése mellett a kötet versenyzőkre lebontva számba veszi a hazai és nemzetközi versenyeken, a világbajnokságokon és az olimpiai bajnokságokon részt vevő, bajnoki címeket vagy helyezéseket elért valamennyi (Románia, Németország és Magyarország válogatottaiban) szatmári tőr-, párbajtőr és kardvívót. Ezen felül bemutatásra kerülnek a román vívósport jeles személyiségei is (Olga Szabó, Guráth Béla, Pongrácz Antal, Laura Badea, Szabó Réka, Ana Maria Brânză, Ionel Drâmbă, Mihai Covaliu, Pap János). A könyvben megjelenő több mint 50 sportoló és edző „portréját”, valamint a szatmári vívás fontosabb mérföldköveit 150 fotó illusztrálja.

A szatmári vívástörténet újabb kötete, Szepessy József javaslata nyomán, rövidesen német nyelven is megjelenik. A köteteket a Szatmárnémeti Europrint Nyomdában kivitelezték a Szatmári Megyei Tanács támogatásával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 11:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...