Fejlesztenék a kórházat
Utoljára módositva: 2018-01-10 09:03:08

Fejleszteni kell a nagykárolyi kórházat, erről már korábban is több alkalommal nyilatkozott lapunknak Kovács Jenő polgármester. A napokban készül el egy projekt, amely ezt célozza meg.

Nem csak korszerű röntgengépet vásárolna a nagykárolyi önkormányzat a város egészségügyi intézményének, hanem további fejlesztéseket, korszerűsítéseket is tervez. Két módozata van mindennek, adott hangot ebbéli meggyőződésének már korábban is Kovács Jenő polgármester: az egyik kölcsön felvétele, a másik pedig a pályázati út, ez utóbbin a napokban is gőzerővel dolgozik az önkormányzat illetékeseinek csapata. „Természetesen kedvezőbb a pályázati út, hiszen mintegy 700 ezer eurót kell elkölteni a városi kórház felszereléseire ahhoz, hogy megfelelő módon tudjanak diagnosztizálni, s ne elavult eszközöket használjon az egészségügyi személyzet. Igyekszünk elkövetni mindent, hogy pályázati úton is pénzt szerezzünk kórházunk fejlesztésére” — mondta Kovács.

Több hónapnyi egyeztetés előzte meg azt a projektet, amely január végére készül el, s amelyben a kisvárdai és a nagykárolyi kórház együttműködik majd. A projekt lényege, hogy azokra a területekre, amelyeken a két egészségügyi intézmény hiányt szenved, európai uniós forrásokat szerezzenek meg — nyilatkozta a Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója, Hegyi Henrik D. A szakember hozzátette: kiváló alkalom a két kórház együttműködésére az, hogy megnyíltak azok a pályázati felületek, amelyek a határon átívelő partnerségeket segítik és támogatják. „Az elmúlt évben már több alkalommal egyeztettünk, és most egy olyan megbeszélésen vagyunk túl, amelyen véglegesítettük a pályázati tartalmat szakmai szempontból. Kigondoltuk a költségvetési számot, a pályázati időtartamot, és elkezdjük a konkrét munkát, hogy határidőre be tudjuk nyújtani a pályázatot. Megbeszéltük a munkamódszert egymással, azt, hogy ki milyen erőforrásokat biztosít, kinek mi a feladata, úgyhogy most már tényleg ‘csak’ dolgoznunk kell — tette hozzá a kórházvezető, aki nagykárolyi részről Raţ Elisabeta kórházmenedzserrel, Bochiş Dianával, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal Pályázatfelügyelő és Fejlesztési Irodájának munkatársával, valamint Várna Leventével, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal Egészségügyi Igazgatóságának vezetőjével tárgyalt hétfő délelőtt Nagykárolyban.

A pályázat tervezett összköltségvetése 2 400 000 euró, amely ötven-ötven százalékban oszlik meg a két partner között. A megvalósítást huszonnégy hónapos időtartamra tervezik, a pályázatot január 31-én nyújtják be. Őszre várható az elbírálás eredménye, s amennyiben megítélik a támogatást, akár már ősszel megkezdődhet a megvalósítás.

A pályázatban olyan területek fejlesztését célozták meg, amelyek mindkét kórházat érintik: a nőgyógyászat és a műtők felújítása mellett a kardiológiai betegek vizsgálatát segítő készülékek beszerzését is tervezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...