Fejlődőképes egészségügy Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-09-28 08:41:50

Pénteken került sor annak a projektnek a zárókonferenciájára, mely révén új szolgáltatásokkal bővült a nagykárolyi kórház kezelési kínálata. Magyar–román együttműködés eredménye volt mindez.

 

A „Közös egészségügyi infrastruktúra fejlesztése Fehérgyarmaton és Nagykárolyban” címet viselte az a nagyszabású, határokon átívelő projekt, melyben partnerintézményként tevékenykedett együtt Nagykároly önkormányzata, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, valamint a nagykárolyi kórház. Az 565 591,32 eurós összköltségvetésű projektből Nagykároly része 379 271,32 euró volt, s ebből a pénzből látványos beruházások történtek a városi kórházhoz tartozó Járóbeteg-gondozó épületének szomszédságában.

A projekt tavaly februárban indult, és jövő hét keddjén ér hivatalosan véget. Kivitelezési időtartama alatt szakmai találkozók egész sorát szervezte meg a nagykárolyi és a magyarországi egészségügyi intézmény. A nagykárolyi egészségügyi szakemberek a fehérgyarmati kórházban több alkalommal gyakorlaton és képzésen vettek részt, valamint megfogalmaztak több olyan protokollt, melyeket figyelembe véve tevékenykednek majd a jövőben.

A zárókonferencia a Károlyi-kastélyban zajlott, a projekt készítőinek és résztvevőinek jelenlétében, péntek délelőtt. Keizer Lajos alpolgármester üdvözölte az alkalmat, valamint gratulált a résztvevőknek és méltatta sikeres munkájukat.

Dr. Raţ Elisabeta, a nagykárolyi Városi Kórház menedzsere elmondta, nagyon komoly lehetőségek rejlenek ebben az újfajta szolgáltatásban, amit tervei szerint továbbfejlesztenek majd a jövőben. Kiemelten beszélt az önkormányzat és a magyar partnerek támogatásáról, s mint mondta, reméli ez az együttműködés a jövőben tovább folytatódik. A magyar fél részéről dr. Szondi Zita, a fehérgyarmati Városi Kórház igazgatója hasonlóképpen méltatta az együttműködést.

Az új részleg

A nyertes projekt révén a közös szakmai képzéseken túl a nagykárolyi Városi Kórház járóbeteg-részlegének bővítése és új, speciális gyógyászati eszközökkel történő felszerelése mellett a fehérgyarmati kórház új eszközökkel való ellátása is megtörtént. A nagykárolyi Járóbeteg-gondozó épülete hidro- és kinetoterápiás szakosztállyal bővült. A 210 négyzetméternyi alapterületű új építményt zárt folyosó köti össze a jelenlegi Járóbeteg-gondozóval.

Az új épületben 1 medencetér kapott helyet, felszerelve egy 45 négyzetméteres medencével és 3 kezelővel (kádfürdő). Kialakításra került egy öltöző és 2 mellékhelyiség is. A fejlesztés révén hőterápiás kezelések, medencében, kádban végzett gyógytorna, elektroterápiás kezelések (Stranger, diadinamikus és galvánfürdők, ultrahang, lézer, interferenciás áramok, rövidhullámú kezelés, TENS, mágnesterápia), masszázs, nyirokmasszázs, hidro-elongációs kezelések váltak elérhetővé. Megyei szinten egyedülálló kezelésekre nyílik tehát hamarosan lehetőség Nagykárolyban. Ezt az előnyt kihasználva, várhatóan további fejlesztésekre törekszenek majd az itt tevékenykedők, hiszen az önkormányzat nem titkolt célja, hogy gyógyturisztikai központtá váljon az új részleg révén a város.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 18:30
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:00
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...