Fejlődőképes egészségügy Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-09-28 08:41:50

Pénteken került sor annak a projektnek a zárókonferenciájára, mely révén új szolgáltatásokkal bővült a nagykárolyi kórház kezelési kínálata. Magyar–román együttműködés eredménye volt mindez.

 

A „Közös egészségügyi infrastruktúra fejlesztése Fehérgyarmaton és Nagykárolyban” címet viselte az a nagyszabású, határokon átívelő projekt, melyben partnerintézményként tevékenykedett együtt Nagykároly önkormányzata, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, valamint a nagykárolyi kórház. Az 565 591,32 eurós összköltségvetésű projektből Nagykároly része 379 271,32 euró volt, s ebből a pénzből látványos beruházások történtek a városi kórházhoz tartozó Járóbeteg-gondozó épületének szomszédságában.

A projekt tavaly februárban indult, és jövő hét keddjén ér hivatalosan véget. Kivitelezési időtartama alatt szakmai találkozók egész sorát szervezte meg a nagykárolyi és a magyarországi egészségügyi intézmény. A nagykárolyi egészségügyi szakemberek a fehérgyarmati kórházban több alkalommal gyakorlaton és képzésen vettek részt, valamint megfogalmaztak több olyan protokollt, melyeket figyelembe véve tevékenykednek majd a jövőben.

A zárókonferencia a Károlyi-kastélyban zajlott, a projekt készítőinek és résztvevőinek jelenlétében, péntek délelőtt. Keizer Lajos alpolgármester üdvözölte az alkalmat, valamint gratulált a résztvevőknek és méltatta sikeres munkájukat.

Dr. Raţ Elisabeta, a nagykárolyi Városi Kórház menedzsere elmondta, nagyon komoly lehetőségek rejlenek ebben az újfajta szolgáltatásban, amit tervei szerint továbbfejlesztenek majd a jövőben. Kiemelten beszélt az önkormányzat és a magyar partnerek támogatásáról, s mint mondta, reméli ez az együttműködés a jövőben tovább folytatódik. A magyar fél részéről dr. Szondi Zita, a fehérgyarmati Városi Kórház igazgatója hasonlóképpen méltatta az együttműködést.

Az új részleg

A nyertes projekt révén a közös szakmai képzéseken túl a nagykárolyi Városi Kórház járóbeteg-részlegének bővítése és új, speciális gyógyászati eszközökkel történő felszerelése mellett a fehérgyarmati kórház új eszközökkel való ellátása is megtörtént. A nagykárolyi Járóbeteg-gondozó épülete hidro- és kinetoterápiás szakosztállyal bővült. A 210 négyzetméternyi alapterületű új építményt zárt folyosó köti össze a jelenlegi Járóbeteg-gondozóval.

Az új épületben 1 medencetér kapott helyet, felszerelve egy 45 négyzetméteres medencével és 3 kezelővel (kádfürdő). Kialakításra került egy öltöző és 2 mellékhelyiség is. A fejlesztés révén hőterápiás kezelések, medencében, kádban végzett gyógytorna, elektroterápiás kezelések (Stranger, diadinamikus és galvánfürdők, ultrahang, lézer, interferenciás áramok, rövidhullámú kezelés, TENS, mágnesterápia), masszázs, nyirokmasszázs, hidro-elongációs kezelések váltak elérhetővé. Megyei szinten egyedülálló kezelésekre nyílik tehát hamarosan lehetőség Nagykárolyban. Ezt az előnyt kihasználva, várhatóan további fejlesztésekre törekszenek majd az itt tevékenykedők, hiszen az önkormányzat nem titkolt célja, hogy gyógyturisztikai központtá váljon az új részleg révén a város.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...