Felajánlható a jövedelemadó 2%-a
Utoljára módositva: 2014-02-17 12:36:22

Május 25-ig ajánlhatjuk fel jövedelemadónk két százalékát valamelyik nonprofit egyesület javára. Élni kell a döntési lehetőséggel, hogy jövedelemadónk egy része Szatmáron maradjon!

 

A Szatmár megyei nonprofit szervezetek képviselői évek óta igyekeznek figyelemfelkeltő akciókkal felhívni a lakosság figyelmét a kétszázalékos adófelajánlás lehetőségére. Gyakran elmondják, amennyiben a szatmári munkavállalók és vállalkozók felajánlják jövedelemadójuk két százalékát, ez a pénz biztosan Szatmáron marad, és nem kerül be a központi költségvetésbe. Idén május 25-ig ajánlhatják fel jövedelemadójuk két százalékát valamelyik nonprofit szervezet javára a munkavállalók. Dana Godja, a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Ügyosztály (AJFPSM) sajtószóvivője elmondta, amennyiben a munkavállaló nem él adófelajánlási jogával, akkor az ő adójának két százaléka a központi költségvetésbe kerül. A sajtószóvivőtől megtudtuk, tavaly 21 007 darab 230-as formanyomtatványt dolgoztak fel az AJFPSM munkatársai, a munkavállalók pedig 2012-es jövedelemadójukból 1 millió 155 ezer 629 lejt ajánlottak fel a nonprofit szervezetek javára. Ebből a pénzből 861 Romániában elismert egyesület, alapítvány, egyház, szakszervezet, vállalkozói szervezet (patronátus), párt, lakótársulás, önsegélyező pénztár részesült.

A jövedelemadójának maximum 2 százalékát minden olyan magánszemély felajánlhatja, aki 2013-ban jövedelemre tett szert. A 230-as (fizetésből származó bevétel esetén) vagy 200-as (bármilyen más típusú jövedelem esetén) számú formanyomtatványt két példányban, kézzel kell kitölteni, majd azokat le kell adni a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Ügyosztályra (AJFPSM). A típusnyomtatványok kitöltése egyszerű, de az adóhivatal munkatársai mindenkinek segítséget nyújtanak, aki igényli azt. Segítséget kaphatnak ugyanakkor a nonprofit szervezetektől is, amelyeknek érdeke, hogy az adófelajánlást ösztönözzék. Idén még egyetlen felajánlás sem érkezett, számolt be az AJFPSM sajtószóvivője, Dana Godja, aki ugyanakkor elmondta, tavaly 1 milló 155 ezer 629 lejt ajánlottak fel a szatmári munkavállalók.

Ne hagyják veszni

A személyi jövedelemadó két százalékának felajánlása nem kerül sok időbe és energiába a munkavállalók részéről, azonban sok nonprofit szervezetnek a fennmaradáshoz szükséges összeget biztosítja. A szervezetek és egyesületek képviselői ezért is szerveznek különböző típusú figyelemfelkeltő kampányt, hogy a lakosságot ráébresszék, a lakhelyükön tevékenykedő nonprofit egyesületek támogatása lelkiismereti kérdés kell hogy legyen.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...