Felavatták Dávid Ferenc unitárius egyházalapító szobrát Sepsiszentgyörgyön
Utoljára módositva: 2019-09-22 13:36:17

A sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban szombaton felavatták Dávid Ferenc unitárius egyházalapító püspök köztéri szobrát.

A Harmath István szobrászművész által megmintázott egész alakos szobrot a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata állíttatta. Az avatóünnepségről az unitárius egyház sajtószolgálata juttatott el közleményt az MTI-hez.

Az avatóünnepségen Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész, az egyház közügyigazgatója azt hangsúlyozta, hogy Dávid Ferenc fundamentumkészítő ember volt, és a ma emberének is tudatában kell lennie, hogy élte mások számára lesz fundamentum.

Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete Erdély elévülhetetlen értékeként szólt arról, hogy az 1568-as tordai országgyűlés Dávid Ferenc kezdeményezésére a világon először hirdette meg a vallás- és lelkiismereti szabadságot. A nagykövet szerint Dávid Ferenc példáját ma is követni kell, hiszen a szabadságra és igazságra való törekvés ma is a közösségek létének és erősödésének a záloga.

Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke is úgy vélte: a szobor nemcsak egy történelmi személynek állít emléket, hanem annak a szellemiségnek és magatartásnak, amelynek Dávid Ferenc a szolgálatában állt.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere beszédében feladatnak minősítette Dávid Ferenc szellemiségének éltetését és továbbadását.

A vallásszabadság erdélyi kinyilvánításának 450. évfordulója után immár a második egész alakos szobrot állítják Erdélyben Dávid Ferencnek. Augusztusban Kolozsváron az unitárius egyháznak az utca felé megnyitott telkén állítottak szobrot a város szülöttének, a vallásszabadság és az unitárius egyház megalapozójának.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...