Felavatták Dávid Ferenc unitárius egyházalapító szobrát Sepsiszentgyörgyön
Utoljára módositva: 2019-09-22 13:36:17

A sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban szombaton felavatták Dávid Ferenc unitárius egyházalapító püspök köztéri szobrát.

A Harmath István szobrászművész által megmintázott egész alakos szobrot a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata állíttatta. Az avatóünnepségről az unitárius egyház sajtószolgálata juttatott el közleményt az MTI-hez.

Az avatóünnepségen Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész, az egyház közügyigazgatója azt hangsúlyozta, hogy Dávid Ferenc fundamentumkészítő ember volt, és a ma emberének is tudatában kell lennie, hogy élte mások számára lesz fundamentum.

Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete Erdély elévülhetetlen értékeként szólt arról, hogy az 1568-as tordai országgyűlés Dávid Ferenc kezdeményezésére a világon először hirdette meg a vallás- és lelkiismereti szabadságot. A nagykövet szerint Dávid Ferenc példáját ma is követni kell, hiszen a szabadságra és igazságra való törekvés ma is a közösségek létének és erősödésének a záloga.

Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke is úgy vélte: a szobor nemcsak egy történelmi személynek állít emléket, hanem annak a szellemiségnek és magatartásnak, amelynek Dávid Ferenc a szolgálatában állt.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere beszédében feladatnak minősítette Dávid Ferenc szellemiségének éltetését és továbbadását.

A vallásszabadság erdélyi kinyilvánításának 450. évfordulója után immár a második egész alakos szobrot állítják Erdélyben Dávid Ferencnek. Augusztusban Kolozsváron az unitárius egyháznak az utca felé megnyitott telkén állítottak szobrot a város szülöttének, a vallásszabadság és az unitárius egyház megalapozójának.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...