Felavatták Nelson Mandela óriási szobrát
Utoljára módositva: 2013-12-16 16:25:12

Jacob Zuma dél-afrikai elnök leplezte le a másfél hete elhunyt Nelson Mandela 9 méter magas bronzszobrát Pretoriában. A szobor az elnöki és kormányzati hivataloknak otthont adó történelmi Union Buildings előtt található, írja az MTI.

 

Fotó: Alexander Joe

Az emlékmű leleplezésének napja több szempontból is szimbolikus: a Dél-afrikai Köztársaságban december 16-án ünneplik a megbékélés napját, ezenkívül vasárnap, Mandela temetésével véget ért a halála miatt elrendelt tíznapos nemzeti gyász. A szobor mögött található 275 méter hosszú épületegyüttes ráadásul éppen az idén volt százéves.

A hatalmas, 4,5 tonnás bronzszobor a dél-afrikai Andre Prinsloo és Ruhan Janse van Vuuren műve, nyolcmillió randba (2,5 millió lej) került. Az alkotás Mandelát mosolyogva és szélesre tárt karokkal ábrázolja.

A világ számos részén van már Mandelának szobra, és a hatalmas méret sem véletlen, hiszen Johannesburgban tíz éve áll már egy hatméteres, két és fél tonnás bronzszobor, így ezt a méretet most túl kellett szárnyalni. De van egy szintén óriási, 2,7 méteres Mandela-szobor Washingtonban, a dél-afrikai nagykövetség előtt, valamint egy szintén terebélyes szobor az egykori elnök szülőhelyén. Nem maradhat ki a sorból Fokváros sem, ahol szintén áll egy több mint két méter magas, felemelt öklű Mandela-szobor.

Zuma elnök az avatási ünnepségen hangsúlyozta, hogy a többi Mandela-szobor inkább felemelt ököllel jeleníti meg az első fekete bőrű dél-afrikai államfőt. A most leleplezett szobor viszont „a demokratikus Dél-Afrika szimbóluma”, a karmozdulat „átfogja az egész nemzetet, és összetartásra hív minket, a szivárványnemzetet”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...