Felavatták Nelson Mandela óriási szobrát
Utoljára módositva: 2013-12-16 16:25:12

Jacob Zuma dél-afrikai elnök leplezte le a másfél hete elhunyt Nelson Mandela 9 méter magas bronzszobrát Pretoriában. A szobor az elnöki és kormányzati hivataloknak otthont adó történelmi Union Buildings előtt található, írja az MTI.

 

Fotó: Alexander Joe

Az emlékmű leleplezésének napja több szempontból is szimbolikus: a Dél-afrikai Köztársaságban december 16-án ünneplik a megbékélés napját, ezenkívül vasárnap, Mandela temetésével véget ért a halála miatt elrendelt tíznapos nemzeti gyász. A szobor mögött található 275 méter hosszú épületegyüttes ráadásul éppen az idén volt százéves.

A hatalmas, 4,5 tonnás bronzszobor a dél-afrikai Andre Prinsloo és Ruhan Janse van Vuuren műve, nyolcmillió randba (2,5 millió lej) került. Az alkotás Mandelát mosolyogva és szélesre tárt karokkal ábrázolja.

A világ számos részén van már Mandelának szobra, és a hatalmas méret sem véletlen, hiszen Johannesburgban tíz éve áll már egy hatméteres, két és fél tonnás bronzszobor, így ezt a méretet most túl kellett szárnyalni. De van egy szintén óriási, 2,7 méteres Mandela-szobor Washingtonban, a dél-afrikai nagykövetség előtt, valamint egy szintén terebélyes szobor az egykori elnök szülőhelyén. Nem maradhat ki a sorból Fokváros sem, ahol szintén áll egy több mint két méter magas, felemelt öklű Mandela-szobor.

Zuma elnök az avatási ünnepségen hangsúlyozta, hogy a többi Mandela-szobor inkább felemelt ököllel jeleníti meg az első fekete bőrű dél-afrikai államfőt. A most leleplezett szobor viszont „a demokratikus Dél-Afrika szimbóluma”, a karmozdulat „átfogja az egész nemzetet, és összetartásra hív minket, a szivárványnemzetet”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 19.
Engedjen ösztönös megérzéseinek és ne gondolkodjon a lehetséges következményeken! Különösen azokra igaz ez, akik partnert keresnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...