Feledhetetlen élmények várnak
Utoljára módositva: 2019-06-26 10:59:59

Ez a nyár és nagyvakáció sem lesz unalmas a szatmári gyerkőcök (de nem csak) számára, hiszen érdekesebbnél érdekesebb és különböző típusú táborozások kavalkádja várja őket.

Dübörög a nagyvakáció — a pihenés, az önfeledt szórakozás és a kalandozás időszaka. Van, akit távolban/vidéken élő nagyszüleik udvara-kertje, van, akit családi vakációzás vár, és nagyon sokan vannak olyanok is, akik különböző okok miatt itthon, a városban kénytelenek tölteni a nyár minden napját — persze ez nem jelenti azt, hogy élmények és kalandok nélkül maradnának, hiszen iskolakezdésig a legkülönbözőbb típusú és érdekesebbnél érdekesebb táborozási lehetőségek várják őket.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és az ALTER EGO Multifunkcionális Központ ingyenes, Nyár másként elnevezésű nappali tábora keretében naponta 10–13 óra között a szervezők rendkívül összetett programokkal — kertészkedéstől rajzolásig, egyéni és csoportos foglalkozásokkal — várják a 6–18 év közötti gyermekeket, kamaszokat. Jelentkezni, érdeklődni a Mirceşti sétány 10. szám alatt lehet munkanapokon 8.30–15.30 között.

Kalandozz a természetben!

Az első turnus már véget is ért a Caiac SMile különleges és ilyen típusúként első alkalommal megrendezett, Kalandozz a természetben! elnevezésű táborsorozatából. Az egész nyáron (szeptember 7-ig) tartó, egyhetes foglalkozásokra az 5–14 év közötti lurkók jelentkezését várják — ők a sárközújlaki Pintea-tónál, a józsefházi tónál, a szatmárnémeti sporttelepen (régi strand) és Lunaforráson kalandoznak majd hétfőtől péntekig naponta 8–17 óra között; ismerkednek a természettel, megtanulják a kajakozás alapjait, az evezés mozdulatainak technikáját, de természetesen a labdajátékok (crossfit, kosarazás, kézilabdázás, foci) sem maradnak el, belekóstolnak a színjátszásba, kreativitás- és kézügyesség-fejlesztésként fából készült játékokat festenek; a Multisalva Egyesület és a Szatmár Megyei Hegyimentők felügyelete mellett a hegyi kirándulás és túrázás alapszabályaival ismerkednek, elsajátítva értelemszerűen az elsősegélynyújtás alapvető lépéseit is, akárcsak a bodyArt- és a zumbamozdulatokat. Egyheti táborozás 350 lejbe kerül, s az összeg magában foglalja a napi ebédet, valamint a kalandozás aznapi helyszínére való szállítást (a szervezők a szülőkkel való egyeztetés nyomán Szatmárnémeti két pontján gyűjtik egybe a csapatot). A valóban nem megszokott, szórakoztató kalandtáborba a 0760.291.669-es (Ionuţ Stancovici) és a 0755.252.280-as (Ramona Corodan) telefonszámon, valamint a Caiac SMile Facebook- (https://www.facebook.com/caiacsmile) és Instagram-oldalán lehet jelentkezni. 

Kézműveskedjünk és alkossunk!

A Borókagyökér Egyesület négy alkotótáborral is várja az érdeklődőket a Szejke-tanyán: július 7-én kezdődik a 8–13 éves korosztálynak szóló, alkotó sátortábor. A sátorlakók elismert, neves népművészek irányításával kóstolnak bele az agyag, a fa, a gyapjú, a gyöngy és a bőr felhasználásának különféle módjaiba, szőnek, fonnak, horgásznak, kenyeret sütnek, vajat köpülnek, sajtot készítenek — és a foglalkozások között természetesen annyit játszanak, amennyit csak bírnak. Az egyesület foglalkozásainak s főleg nyári táborainak egyetlen, de kőkemény szabálya ugyanis: a teljes mobiltelefon-táblagép tilalom. Ez a tilalom persze vonatkozik a július 21–27. közötti, már ifjak/kamaszok számára szóló kézműveskedő alkotótábor lakóira is. Az ifjak alkotótáborával egy időben, július 21-én két, egykori népi mesterség csínját-bínját bemutató tanfolyamtábor is kezdődik — a kosárfonás alapjait sajátíthatják el a résztvevők, az elméleti és gyakorlati foglalkozások során pedig betekintést nyerhetnek a népi szakma világába, megismerkedhetnek a felhasznált alapanyagokkal, eszközökkel, s a munkafolyam során „ződvenyige” felhasználásával alkothatnak az érdeklődök; valamint a batik technika és a textilfestés varázslatos világába kóstolhatnak bele, megismerkedve az alapokkal, de lehetőség lesz közösen alkotni is, illetve az egyéni tervek, elképzelések megvalósítására is. A Borókagyökér Egyesület valamennyi tábora 450 lejbe kerül, aki pedig hamarabb fizeti be az összeget, kedvezményben részesül. Érdeklődni a 0729.677.930-as telefonszámon, valamint az egyesület Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/borokagyokeregyesulet) lehet.

Az Aranykapu Kulturális Egyesület is érdekes táborokkal várja a különböző korú gyermekeket a Fonóházban: június 24-től kezdődött az 5–7 év közötti kicsik alkotóhete, július 22-től a 8–12 évesek napközis tábora, augusztus 5-től a tíz éven felüliek képzőművészeti alkotótábora, augusztus12-től az ugyancsak tíz év fölötti korosztályt célzó fafaragó tábor, s a vakáció „farkában”, szeptember 2-tól kezdődik a Tekergő mesetábor. A táborokkal kapcsolatban érdeklődni és jelentkezni az egyesület Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/aranykapu.kulturalisegyesulet), valamint a 0744.681.873-as és a 0741.182.063-as telefonszámon lehet.

Egyet jobbra, kettőt balra

A több mint két évtizede (méltán) hatalmas népszerűségnek örvendő, s nagyon várt Néptánc- és kézművestábor július 7–13. között várja a gyerkőcöket csodálatos környezetben, az avasi dombok és a muzsdaji tó találkozásánál, Avasújvárosban. A tábor célja a kezdetektől változatlan: ismerjék és szeressék meg a kicsik s a nagyobbak a szatmári néptáncot, népdalokat, hisz köztudott, hogy a néptánc fejleszti a ritmusérzéket és a zenei képességeket, elősegíti a térérzékelést, javítja a testtartást, a mozgáskoordinációt és a kommunikációs készségeket, kitűnő közösségteremtő, erősíti az összetartozás érzését — s mindezek mellett nagyszerű szórakozási lehetőség is. A tábor néptáncoktatói a nagyváradi Benedek Árpád táncpedagógus, valamint Dimény Eszter, Konrád Tamás és Brugós Anikó (egykori tanítványok). A népzenét természetesen most is a nagyváradi Csillagocska zenekar szolgáltatja a Soroglya zenekarral közösen, s a zenekar tagjai a hangszereiket is bemutatják, valamint közreműködnek az énekoktatásban, az esti táncházakban pedig jelentős szerepet kapnak más tájegységek táncai — kiemelten várják olyan gyerkőcök jelentkezését, akik tudnak hegedülni, és szívesen kipróbálnák tudásukat a népzene területén is, a tábori zenekarral közösen. A tábor programját a délelőtt, délután oktatott szatmári néptánc és a napi egyórás népdaléneklés, valamint a citera- és furulyaoktatás mellett változatos kézműves-foglalkozások egészítik ki — fazekaskorongozás, keresztszemezés, hímzés (varrás), bőrözés, papírfonás, az alkotásokat pedig természetesen hazavihetik a táborozók —, de kirándulnak is a környéken, sőt, kajakozni is fognak a muzsdaji tavon. Minden este 7 órától táncház zárja a napot, míg a tábor hetét a hagyományos Gálaműsor és tábortűz, amelyre a szervezők nagy szeretettel hívják, várják a szülőket, nagyszülőket is. Érdeklődni és jelentkezni a 0746.595.544-es telefonszámon, valamint a https://www.facebook.com/hagyomanyorzoegyesulet.asociatiappc oldalon lehet.

„Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan” — vallják a Peleskei Ifjúsági Tábor szervezői, akik július 21–25. között a néptánc, a standard és a társastánc kezdő vagy már haladó lépéseire oktatják a 9–16 év közötti ifjakat a nagypeleskei görögkatolikus parókián, no meg vetélkedőkkel, sportolási lehetőségekkel, mesekuckóval és meseterápiával, illetve „kupakolással” várják őket. Jelentkezni július 20-ig személyesen a parókián, a 0722.951.783-as telefonszámon, valamint a http://www.nicolaos.ro/nagypeleske/ oldalon lehet.

SZIKE-tábor a szomorúságról

Az életünktől elválaszthatatlan, de mindig „happy” és folyamatos műmosolyos világunkban száműzött s épp ezért szokatlan témakör hallatán senki ne ijedjen meg vagy kedvetlenedjen el, hiszen Nagytarnán, a Természet és Szeretet otthonában nem hiányzik majd a vidámság, móka és szórakozás augusztus 4–10. között — no meg vetélkedők, játékok, koncertek fokozzák a jó hangulatot, és teszik még emlékezetesebbé az alkalmakat, s az előző években nagy sikerű Láthatatlan színház is várja delikvenseit. Az idei tábor alapigéje a legerősebb érzelmek boncolgatása mentén: „Többet ér a bánat, mint a nevetés, ha a szomorú arc mellett jobbá lesz a szív.” (Préd 7, 3) A regisztráció először digitálisan történik a refszatmar.eu honlapon július 1–28. között, de minden fiatalnak jelentkeznie kell saját lelkipásztoránál, aki a jelentkezők listáját és a regisztrációs díjakat (120 lej/fő) felterjeszti vagy segít felterjeszteni a Szatmári Református Egyházmegye Esperesi Hivatalába (Kálvin tér 2. szám, a Szatmárnémeti Református Gimnázium épülete, földszint). Amennyiben erre nincs mód, személyesen is be lehet fizetni az Esperesi Hivatalban. Jó tudni, hogy a helyszínen inkább sátorhelyek biztosítottak, de korlátozott számban lehetőség nyílik kisházakban és szobában lakni, az ez iránti igényt viszont előre jelezni kell az online regisztráció alkalmával (aki hamarabb jelentkezik, azé a benti hely). A szervezők a következő eszközöket ajánlják a leendő táborlakók figyelmébe: Biblia, énekeskönyv, háziorvosi igazolás (mely tartalmazza az oltásokat és a speciális, táborokban igényelt vizsgálatok eredményeit), keresztlevél vagy személyi igazolvány, füzet, íróeszköz, sátor, matrac, zseblámpa, bögre, gitár, (lehetőség szerint) vízhatlan ruha, tisztálkodási eszközök. Érdeklődni a 0740.483.375-ös telefonszámon, Rácz Ervin lelkipásztornál lehet.

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...