Felejthetetlen utazás: megismertük Magyarország szépségeit
Utoljára módositva: 2018-05-04 09:37:22

A Határtalanul! program keretein belül három hét után újra útnak indultunk a hosszú hétvégén, hogy ezúttal mi látogassuk meg a budapesti Ady Endre Gimnázium X. D osztályának diákjait, városuk és a Balaton-felvidék településeinek felfedezése érdekében.

Péntek reggel a korai óra ellenére nagy jókedvvel várakoztunk az indulásra annak tudtában, hogy kis idő múlva újra láthatjuk a már előzőleg, az erdélyi kiránduláson megismert arcokat. Az utazás könnyedén eltelt, s hamarosan már a gimnázium falai között találtuk magunkat, ahol meleg ebéddel vártak minket, majd közösen bejártuk az iskolát. Ezt követően vegyes csapatokra oszlottunk, és egy vetélkedő által fedeztük fel a budai várat és környékét. Vacsoránkat egy étteremben fogyaszthattuk el, majd esti programként moziba mentünk. Este bentlakásban szálltunk meg, ahonnan másnap reggel együtt indultunk tovább a magyarországi diákokkal, hogy újabb helyeket fedezhessünk fel.

Első megállónk Várpalotán volt, a Trianon múzeumban, amely a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, amely az első világháborút követő békeszerződéssel és napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik. Megdöbbentő tényekkel gazdagodtunk a tárlatvezetés során, majd ezt követően egy elbűvölő kis egyetemi városba, Veszprémbe indultunk. Rövid séta és pár fontos tudnivaló elsajátítása után szabadidőt kaptunk, hogy kedvünkre deríthessük fel a város szépségeit. Innen a Pálkövei Üdülőszállóba mentünk, ami szállást nyújtott nekünk az elkövetkezendő három napon. Már aznap késő délután lerohantunk a szállástól pár méterre fekvő Balaton partjára, hogy megtapasztalhassuk az előzetes figyelmeztetések során hallottakat: a Balaton vize április végén még hideg. Ám ez legtöbbünket nem tántorított el, a kinti hőség mindennap tűrhetővé tette a víz hőmérsékletét.

Következő nap túrázásra készültünk, hiszen tudtuk, a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegyét, a Badacsonyt fogjuk megmászni délelőtt. Több óra sétálás után a friss erdei levegőn, a gyönyörű balatoni kilátás megpillantása után egy kis badacsonyi szőlészetet látogattunk meg. Következő úti célunk a Tapolcai-tavasbarlang volt, ahol a barlang ismertetése után csónakázni mehettünk két-három fős csapatokban, ami egy elragadó, izgalmas élmény volt. Hazafelé megálltunk Kékkúton, ahol a Theodora ásványvíz forrását láthattuk még, mielőtt fáradtan a szállásra érkeztünk volna.

Hétfői napunk nagy részét is túrázással töltöttük. Reggeli után a Hegyes-tű Geológiai Bemutatóhelyre igyekeztünk, ami szintén egy tanúhegy a Balaton-felvidéken, a Káli-medence keleti peremén, csodálatos panorámával a tóra. Következő megállónk a tihanyi Levendula-ház volt, ahol egy játékos feladatsor elvégzése és egy rövid bemutató után elkészíthettük a saját levendulás szappanunkat. Ezután a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot fedezhettük fel, ahol túránk során két csoportra bomolva szemetet szedtünk, teljesítve a pályázat ezen követelményét is. Délután Tihany városában töltöttünk egy kis időt, megtekintve — sajnos csak kívülről — az apátságot, és magunkba szívva a sétálóutcák és a varázslatos kilátás hangulatát. Visszaérve a szállásra szomorúan kellett konstatálnunk, hogy az lesz az utolsó közös esténk, így hát megpróbáltuk a lehető legtöbbet kihozni belőle.

Kedden a reggelit követően utolsó úti célunkhoz indultunk: Balatonfüredre. Sétáltunk a parti városkában, s utolsó búcsúpillantásokat vetettünk a napsütésben gyönyörűen hullámzó tóra. Ezt követően Pest felé vettük utunkat, hogy elbúcsúzzunk az Ady Endre Gimnázium diákjaitól, s utána hazaérkezzünk.

Elmondhatjuk, hogy úgy a mostani, mint az erdélyi kirándulás során számos emlékkel és rengeteg új információval gazdagodtunk, amelyeket szeretnénk magunkkal vinni a következőkben. Barátságok köttettek, élmények születtek, kellemes tíz napot tudhatunk magunk mögött. Szeretnénk ezúttal is hálánkat kifejezni mindenkinek, aki által ez a lehetőség megadatott nekünk, köztük a szervező és minket elkísérő tanároknak: Pataki Enikő igazgató asszonynak, Polacsek Annamária osztályfőnökünknek és Sárándi Annamária tanárnőnek, valamint az Ady Endre Gimnáziumból Farkas Zoltán tanár úrnak, Hollander Gyöngyi osztályfőnöknek és Bőgel Zsuzsanna tanárnőnek.

 

Stier Beatrix,

X. B, Kölcsey Ferenc Főgimnázium

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Pelyhes - Kalandra fel!
Ma, 17:00
Közeleg a hideg tél, ilyenkor a legtöbb madár délnek indul, hogy egy melegebb vidéken vészelje át a zord évszakot. Így tesz a kis Pelyhes családja is, ám Ő még túl pici a repüléshez, és egy véletlen folytán lemarad az indulásról. Mikor megérkezik a fagy, a kismadárnak minden bátorságára szüksége lesz, hogy megküzdjön a barátságtalan időjárással és megtalálja a családját. Szerencséjére a kalandban segítségére lesz megannyi új barát.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Peppermint: A bosszú angyala
Ma, 18:40
Riley North (Jennifer Garner), szerető anya és feleség élete egy pillanat alatt összeomlik, mikor férjét és kislányát egy brutális támadásban megölik. A kómából felébredt nő igazságot akar, de az elkövetőket – egy befolyásos kartell tagjait – a korrupt bíróság felmenti. Riley nem nyugszik, amíg le nem számol a tettesekkel: vérbeli harcossá képezi ki magát, hogy egytől-egyig kiiktassa a családja haláláért felelős bűnözőket. A mindenre elszánt magányos harcosnak nem csak az alvilág felbőszült embe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az apáca
Ma, 20:40
A démonok köztünk vannak – van, akinek egy életen át sikerül elkerülnie őket, és van, akinek az a foglalkozása, hogy szembenézzen velük. 1952-ben a napfényes Rómából kis küldöttség érkezik egy isten háta mögötti fogarasföldi kolostorba. Borzasztó dolgok történtek a szomorú falak között, a klastrom mindig félhomályos, mindig hideg és barátságtalan folyosóin, és a jövevények (egy apáca, egy szerzetes és egy novícius) bízik benne, hogy hamar kiderítik, ki állhat a háttérben, és hazatérhetnek bizton
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...