Félelemkeltő és kirekesztő célú a gigazászló
Utoljára módositva: 2013-11-01 10:29:04

Nyilatkozatban ítéli el a Tempora egyesület szatmárnémeti zászlóállítási terveit Mihály András, az EMNP szatmárnémeti szervezetének elnöke. A pénznek szerinte jobb helye is lenne.

 

Mihály András szatmárnémeti EMNP-elnök

„Szatmárnémetiben mindig is békében éltek egymás mellett a románok és a magyarok, ismerik egymás nyelvét, nem voltak jellemzőek a nemzeti indíttatású atrocitások, és mi azt szeretnénk, hogy ez a jövőben is így maradjon Ezért is olvastuk aggodalommal a sajtóban közzétett hírt, miszerint állni fog a 48 méteres zászlórúd és az óriási román zászló a Romana téren, melyet méltán érezhetünk üzenetértékűnek a Szatmárnémetiben élő magyarok számára. Azt nyilatkozta a megyei tanács elnöke, hogy nem a magyarok ellen szól ez a gesztus, mi azonban kételkedünk az őszinteségében.

A román nemzeti ünnep az a nap, mely az erdélyi magyarok számára hazájuk elvesztésének gyászos napja, mely már eleve sebeket tép fel a kisebbségi sorba kényszerített magyarok számára, ugyanis ezen a napon fosztották meg a magyarokat az önrendelkezés jogától. Ennek a napnak a még pompásabb, még hivalkodóbb formában történő megünneplése egyenértékű a magyarság semmibe vételével. Mi is adófizető polgárai vagyunk az országnak, a helyi illetékeket ugyanúgy fizetjük, mint bármelyik más nemzetiségű polgártársunk. Nekünk is vannak jogaink, nem vagyunk másodlagos polgárai ennek az országnak, úgy ahogy a városnak sem. Miért hagyjuk szó nélkül, hogy semmibe vegyenek, csúfot űzzenek fájdalmunkból, miközben mi nem használhatjuk szabadon nemzeti jelképeinket, nem énekelhetjük szabadon himnuszunkat, és manapság még az anyanyelvhasználatot is korlátoznák (lásd: marosvásárhelyi ügy, kétnyelvű táblák esete). Méltán érezhetjük úgy, hogy a zászlóállítással, és a tanácselnök magyarellenes retorikájával félelmet akar kelteni a szatmárnémeti magyarságban, hogy ne merjenek kisebbségi jogaik és önrendelkezésük mellett kiállni.

Mindemellett még egy nagyon fontos tényezője van a zászlóállításnak: ez pedig a gazdasági tényező. Szintén a sajtóban olvastuk: a Megyei Tanács 33 millió lejes kölcsönt vesz fel a CEC Banktól. Mindeközben zászlót állít, nem is kevés pénzből. Információink szerint a 200 ezer lejbe kerülő zászlórúd felállítását 60 ezer lejjel támogatja a Megyei Tanács, miután 60 ezer lejjel támogatta a város is. Jogosan kételkedünk abban, hogy a fennmaradó összeget teljes egészében az ötletgazda, a Háborús Veteránok Egyesülete fogja állni. Azt kérjük elöljáróinktól: tisztázzák pontosan, mennyi pénzzel támogatják ezt a grandiózus tervet. A szatmári lakosoknak nemzetiségtől függetlenül jogukban áll tudniuk, hogy adólejeikből mennyit költenek ilyen felesleges dolgokra. Valóban nincs más egyébre mire költeni ezt a pénzt? A városban minden meg van oldva és már csak egy óriási zászló hiányzik? A szegénység olyan mértékben van jelen mindennapjainkban, annyi éhezőt, nehéz helyzetben lévő nyugdíjast, kéregető gyermeket látni a szatmári utcákon, hogy kételkedünk abban, hogy nem lenne ennek a pénznek jobb helye. Sokan ellenzik ezt a tervet, nem csak magyarok, hanem románok is, akik belátják, hogy mennyi minden más egyébre lehetne ezt a pénzt költeni. Mi azt szeretnénk elérni, hogy vezetőinkhez érjen el ezeknek az embereknek a szava és kérése, és hagyjanak fel a zászlóállítással.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...