Felelőtlen bírálatok és minősítések
Utoljára módositva: 2018-04-12 12:11:05

A magyarországi választások kétharmadnál magasabb szavazókedvvel és az erdélyi segédlettel kétharmados többséggel megerősített eddigi politika folytatására való voksolással értek véget. Egyesek megköszönték a győzelmet a Jóistennek, a támaszt nyújtó házastársnak, a sikerhez hozzájáruló támogatóknak, sőt, még a határon túli szavazóknak is. Mások a diktatórikusnak és illiberálisnak címkézett ország helyett nyitott, európai Magyarország létrehozásában elmerülő törekvésükben teljesen európaiatlan és kulturálatlan módon elfelejtettek gratulálni a győzteseknek. Az egykori — inkább maradjon jelzőtlen — kommunista rendszer párbeszédre törekvő szocialista miniszterelnökjelölt-utóda egyenesen hordának titulálta a régi-új győzteseket, egyes — bizonyára elnyomott — sajtóorgánumok pedig opciójuk miatt hülyéknek jellemeztek több millió magyar választópolgárt. Az erdélyieket, minket valószínűleg totál hülyéknek, miközben bizonyára a számunkra legellenszenvesebb és leghiteltelenebb politikus — zárt térben dohányfüstöt eregetve, ami amúgy az általa is felvigyázott törvény szerint pénzbírsággal büntetendő — azon sopánkodott, hogy „nem látja az ellenszert”, pedig „kígyók kígyóztak”. Mintha retorikában, szóbőségben, tartalomban és hitelességben egyaránt önmagát száműzte volna másodosztályba.

Mégis. Az elmúlt időszakban övön aluli módon egymásnak feszültek nemcsak a politikusok, hanem a választók is. A politikai nagyotmondások, túlzások, kampányfogások családok, rokonok, barátságok, különböző közösségek hangulatát mételyezték meg. Számos tekintetben egészségtelen a közhangulat Magyarországon (is), egyre furcsább mentalitás jellemző egyesekre. Számunkra talán az a legfájóbb, amikor áttelepedett egykori honfitársaink szidják legvehemensebben a magyarországi állapotokat. A leggyakoribb témák: rossz az életszínvonal, a fideszesek agyonlopták magukat, diktatúra alakult ki, veszélybe kerültek a szabadságjogok stb. Lehet-e, érdemes-e vitába szállni az ilyen és hasonló véleményekkel, amelyek részben a viszonylagos jólét ingerszegénységében elcsökevényesedett és elferdített gondolkodás termékei? Értelmetlen vita helyett én inkább hazahívnám a tékozló fiúkat és leányokat, pár hétre feléleszteném számukra és minden panaszkodó magyar állampolgár számára a Kárpátok Géniuszát, esetleg valamely valóban totalitárius országba váltanék nekik jegyet. És létrehoznék egy tudományos bizottságot csakis szakemberekből annak a kivizsgálására, hogyan lehetséges az, hogy a történelme során számos alkalommal a szabadság mellett merészen kiálló magyar nép genetikai állománya oly mértékben megváltozott az elmúlt fél évszázad alatt, hogy a szovjet tankokkal szembenéző hősök unokái ma már diktatúra után vágynak.

Amúgy a tízparancsolat betartását — önmagam is ember, azaz gyarló lény lévén — leginkább a Fennvalóra bíznám, de az oktatási intézményekben — az óvodától az egyetemig — újra bevezetném az erkölcstan című tantárgyat. A migránsokból kevesebbet kérnék a híradásokban, és több pozitív üzenet, gondolat, példa közvetítésére szavaznék. A politikust meghagynám a politikustárssal való iszapbirkózásban, és felhívnám embertársaim figyelmét a mindennapok örömeire, a politikai csatározások meghatározó voltától független, infarktusmentes boldogság elsőbbségére. Miközben megfontolásra javasolom a százharminc éve született Tavaszy Sándor gondolatait, amelyek 1936-ban jelentek meg a Pásztortűzben: „A felelősséget érző bírálatnak a nemzet-szervezetben ugyanaz a feladata, mint a vérkeringést előmozdító hajtóerőnek: eleven, élénkítő folyásban kell tartania azt a vitalitást, amelynek jelenlététől és hatásától függ a nemzeti élet egészsége. Nemcsak, de ezenkívül fel kell vennie az elszánt harcot mindazokkal a kórokozó törekvésekkel, amelyek a nemzeti élet egységét építő magyar akarat ellen törnek.”

 

Dr. Ábrám Zoltán

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 16:40
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kszi, Simon
Ma, 18:45
Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Samfest Jazz fesztivál
Ma, 19:00
Shakatak, Molnár Dixieland Band, Stavros Lantsias Sextet, Exit Oz — a dzsesszmuzsika legkiválóbbjai szórakoztatják az érdeklődőket a Tűzoltótorony tövében.
Szatmárnémeti, T?zoltótorony

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 24.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...