Felelőtlen bírálatok és minősítések
Utoljára módositva: 2018-04-12 12:11:05

A magyarországi választások kétharmadnál magasabb szavazókedvvel és az erdélyi segédlettel kétharmados többséggel megerősített eddigi politika folytatására való voksolással értek véget. Egyesek megköszönték a győzelmet a Jóistennek, a támaszt nyújtó házastársnak, a sikerhez hozzájáruló támogatóknak, sőt, még a határon túli szavazóknak is. Mások a diktatórikusnak és illiberálisnak címkézett ország helyett nyitott, európai Magyarország létrehozásában elmerülő törekvésükben teljesen európaiatlan és kulturálatlan módon elfelejtettek gratulálni a győzteseknek. Az egykori — inkább maradjon jelzőtlen — kommunista rendszer párbeszédre törekvő szocialista miniszterelnökjelölt-utóda egyenesen hordának titulálta a régi-új győzteseket, egyes — bizonyára elnyomott — sajtóorgánumok pedig opciójuk miatt hülyéknek jellemeztek több millió magyar választópolgárt. Az erdélyieket, minket valószínűleg totál hülyéknek, miközben bizonyára a számunkra legellenszenvesebb és leghiteltelenebb politikus — zárt térben dohányfüstöt eregetve, ami amúgy az általa is felvigyázott törvény szerint pénzbírsággal büntetendő — azon sopánkodott, hogy „nem látja az ellenszert”, pedig „kígyók kígyóztak”. Mintha retorikában, szóbőségben, tartalomban és hitelességben egyaránt önmagát száműzte volna másodosztályba.

Mégis. Az elmúlt időszakban övön aluli módon egymásnak feszültek nemcsak a politikusok, hanem a választók is. A politikai nagyotmondások, túlzások, kampányfogások családok, rokonok, barátságok, különböző közösségek hangulatát mételyezték meg. Számos tekintetben egészségtelen a közhangulat Magyarországon (is), egyre furcsább mentalitás jellemző egyesekre. Számunkra talán az a legfájóbb, amikor áttelepedett egykori honfitársaink szidják legvehemensebben a magyarországi állapotokat. A leggyakoribb témák: rossz az életszínvonal, a fideszesek agyonlopták magukat, diktatúra alakult ki, veszélybe kerültek a szabadságjogok stb. Lehet-e, érdemes-e vitába szállni az ilyen és hasonló véleményekkel, amelyek részben a viszonylagos jólét ingerszegénységében elcsökevényesedett és elferdített gondolkodás termékei? Értelmetlen vita helyett én inkább hazahívnám a tékozló fiúkat és leányokat, pár hétre feléleszteném számukra és minden panaszkodó magyar állampolgár számára a Kárpátok Géniuszát, esetleg valamely valóban totalitárius országba váltanék nekik jegyet. És létrehoznék egy tudományos bizottságot csakis szakemberekből annak a kivizsgálására, hogyan lehetséges az, hogy a történelme során számos alkalommal a szabadság mellett merészen kiálló magyar nép genetikai állománya oly mértékben megváltozott az elmúlt fél évszázad alatt, hogy a szovjet tankokkal szembenéző hősök unokái ma már diktatúra után vágynak.

Amúgy a tízparancsolat betartását — önmagam is ember, azaz gyarló lény lévén — leginkább a Fennvalóra bíznám, de az oktatási intézményekben — az óvodától az egyetemig — újra bevezetném az erkölcstan című tantárgyat. A migránsokból kevesebbet kérnék a híradásokban, és több pozitív üzenet, gondolat, példa közvetítésére szavaznék. A politikust meghagynám a politikustárssal való iszapbirkózásban, és felhívnám embertársaim figyelmét a mindennapok örömeire, a politikai csatározások meghatározó voltától független, infarktusmentes boldogság elsőbbségére. Miközben megfontolásra javasolom a százharminc éve született Tavaszy Sándor gondolatait, amelyek 1936-ban jelentek meg a Pásztortűzben: „A felelősséget érző bírálatnak a nemzet-szervezetben ugyanaz a feladata, mint a vérkeringést előmozdító hajtóerőnek: eleven, élénkítő folyásban kell tartania azt a vitalitást, amelynek jelenlététől és hatásától függ a nemzeti élet egészsége. Nemcsak, de ezenkívül fel kell vennie az elszánt harcot mindazokkal a kórokozó törekvésekkel, amelyek a nemzeti élet egységét építő magyar akarat ellen törnek.”

 

Dr. Ábrám Zoltán

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jönnek a kacsák
Ma, 15:00
A megrögzött szeleburdi agglegény lúd miatt - aki inkább légi akrobatikát gyakorol ahelyett, hogy a többiekkel készülne a vándorlásra - két kiskacsa elszakad csapatától. Habár a bájgúnárnak semmi kedve, hogy segítsen a két kiskacsának visszatalálni a csapatához, egy véletlen folytán megsérül, így a kacsákkal marad. A furcsa trió nekivág egy veszélyekkel teli útnak, hogy még az első hó megérkezése előtt biztonságos búvóhelyet találjanak.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
România neîmblânzită
Ma, 16:45
Dokumentumfilm.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Rampage - Tombolás
Ma, 18:35
Davis (Dwayne Johnson) nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát. A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik - szintén bogaras - tudós segítségével kikí
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Éjjeli napfény
Ma, 20:35
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie Price (Bella Thorne) extrém módon érzékeny a napfényre, nappal kényszerű szobafogságban, speciális ablakok mögé rejtőzve ábrándozik a normális életről. Éjjelente a fiatal lány átlagos tiniként éli az életét - amikor csak teheti, zenél, és a helyi állomáson gitározik az arra járóknak. Egyik este Charlie (Patrick Schwarzenegger) is felfigyel rá, akit Katie évek óta titokban csodál a szobája ablakából. A fiatalok pillanatok alatt egymásba szeretnek,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hova kirándulsz legszívesebben?
A megye összes kirándulóhelyét ismerem már
A szomszédos megyékbe szívesen járok el hétvégente
Az országban számos kirándulóhelyet felkerestem már
Kirándulni nem szoktam, inkább nagyobb nyaralásra ruházok be
Nem szeretek kirándulni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. április 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...