Felelőtlen bírálatok és minősítések
Utoljára módositva: 2018-04-12 12:11:05

A magyarországi választások kétharmadnál magasabb szavazókedvvel és az erdélyi segédlettel kétharmados többséggel megerősített eddigi politika folytatására való voksolással értek véget. Egyesek megköszönték a győzelmet a Jóistennek, a támaszt nyújtó házastársnak, a sikerhez hozzájáruló támogatóknak, sőt, még a határon túli szavazóknak is. Mások a diktatórikusnak és illiberálisnak címkézett ország helyett nyitott, európai Magyarország létrehozásában elmerülő törekvésükben teljesen európaiatlan és kulturálatlan módon elfelejtettek gratulálni a győzteseknek. Az egykori — inkább maradjon jelzőtlen — kommunista rendszer párbeszédre törekvő szocialista miniszterelnökjelölt-utóda egyenesen hordának titulálta a régi-új győzteseket, egyes — bizonyára elnyomott — sajtóorgánumok pedig opciójuk miatt hülyéknek jellemeztek több millió magyar választópolgárt. Az erdélyieket, minket valószínűleg totál hülyéknek, miközben bizonyára a számunkra legellenszenvesebb és leghiteltelenebb politikus — zárt térben dohányfüstöt eregetve, ami amúgy az általa is felvigyázott törvény szerint pénzbírsággal büntetendő — azon sopánkodott, hogy „nem látja az ellenszert”, pedig „kígyók kígyóztak”. Mintha retorikában, szóbőségben, tartalomban és hitelességben egyaránt önmagát száműzte volna másodosztályba.

Mégis. Az elmúlt időszakban övön aluli módon egymásnak feszültek nemcsak a politikusok, hanem a választók is. A politikai nagyotmondások, túlzások, kampányfogások családok, rokonok, barátságok, különböző közösségek hangulatát mételyezték meg. Számos tekintetben egészségtelen a közhangulat Magyarországon (is), egyre furcsább mentalitás jellemző egyesekre. Számunkra talán az a legfájóbb, amikor áttelepedett egykori honfitársaink szidják legvehemensebben a magyarországi állapotokat. A leggyakoribb témák: rossz az életszínvonal, a fideszesek agyonlopták magukat, diktatúra alakult ki, veszélybe kerültek a szabadságjogok stb. Lehet-e, érdemes-e vitába szállni az ilyen és hasonló véleményekkel, amelyek részben a viszonylagos jólét ingerszegénységében elcsökevényesedett és elferdített gondolkodás termékei? Értelmetlen vita helyett én inkább hazahívnám a tékozló fiúkat és leányokat, pár hétre feléleszteném számukra és minden panaszkodó magyar állampolgár számára a Kárpátok Géniuszát, esetleg valamely valóban totalitárius országba váltanék nekik jegyet. És létrehoznék egy tudományos bizottságot csakis szakemberekből annak a kivizsgálására, hogyan lehetséges az, hogy a történelme során számos alkalommal a szabadság mellett merészen kiálló magyar nép genetikai állománya oly mértékben megváltozott az elmúlt fél évszázad alatt, hogy a szovjet tankokkal szembenéző hősök unokái ma már diktatúra után vágynak.

Amúgy a tízparancsolat betartását — önmagam is ember, azaz gyarló lény lévén — leginkább a Fennvalóra bíznám, de az oktatási intézményekben — az óvodától az egyetemig — újra bevezetném az erkölcstan című tantárgyat. A migránsokból kevesebbet kérnék a híradásokban, és több pozitív üzenet, gondolat, példa közvetítésére szavaznék. A politikust meghagynám a politikustárssal való iszapbirkózásban, és felhívnám embertársaim figyelmét a mindennapok örömeire, a politikai csatározások meghatározó voltától független, infarktusmentes boldogság elsőbbségére. Miközben megfontolásra javasolom a százharminc éve született Tavaszy Sándor gondolatait, amelyek 1936-ban jelentek meg a Pásztortűzben: „A felelősséget érző bírálatnak a nemzet-szervezetben ugyanaz a feladata, mint a vérkeringést előmozdító hajtóerőnek: eleven, élénkítő folyásban kell tartania azt a vitalitást, amelynek jelenlététől és hatásától függ a nemzeti élet egészsége. Nemcsak, de ezenkívül fel kell vennie az elszánt harcot mindazokkal a kórokozó törekvésekkel, amelyek a nemzeti élet egységét építő magyar akarat ellen törnek.”

 

Dr. Ábrám Zoltán

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 20:45
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...