Felelőtlen bírálatok és minősítések
Utoljára módositva: 2018-04-12 12:11:05

A magyarországi választások kétharmadnál magasabb szavazókedvvel és az erdélyi segédlettel kétharmados többséggel megerősített eddigi politika folytatására való voksolással értek véget. Egyesek megköszönték a győzelmet a Jóistennek, a támaszt nyújtó házastársnak, a sikerhez hozzájáruló támogatóknak, sőt, még a határon túli szavazóknak is. Mások a diktatórikusnak és illiberálisnak címkézett ország helyett nyitott, európai Magyarország létrehozásában elmerülő törekvésükben teljesen európaiatlan és kulturálatlan módon elfelejtettek gratulálni a győzteseknek. Az egykori — inkább maradjon jelzőtlen — kommunista rendszer párbeszédre törekvő szocialista miniszterelnökjelölt-utóda egyenesen hordának titulálta a régi-új győzteseket, egyes — bizonyára elnyomott — sajtóorgánumok pedig opciójuk miatt hülyéknek jellemeztek több millió magyar választópolgárt. Az erdélyieket, minket valószínűleg totál hülyéknek, miközben bizonyára a számunkra legellenszenvesebb és leghiteltelenebb politikus — zárt térben dohányfüstöt eregetve, ami amúgy az általa is felvigyázott törvény szerint pénzbírsággal büntetendő — azon sopánkodott, hogy „nem látja az ellenszert”, pedig „kígyók kígyóztak”. Mintha retorikában, szóbőségben, tartalomban és hitelességben egyaránt önmagát száműzte volna másodosztályba.

Mégis. Az elmúlt időszakban övön aluli módon egymásnak feszültek nemcsak a politikusok, hanem a választók is. A politikai nagyotmondások, túlzások, kampányfogások családok, rokonok, barátságok, különböző közösségek hangulatát mételyezték meg. Számos tekintetben egészségtelen a közhangulat Magyarországon (is), egyre furcsább mentalitás jellemző egyesekre. Számunkra talán az a legfájóbb, amikor áttelepedett egykori honfitársaink szidják legvehemensebben a magyarországi állapotokat. A leggyakoribb témák: rossz az életszínvonal, a fideszesek agyonlopták magukat, diktatúra alakult ki, veszélybe kerültek a szabadságjogok stb. Lehet-e, érdemes-e vitába szállni az ilyen és hasonló véleményekkel, amelyek részben a viszonylagos jólét ingerszegénységében elcsökevényesedett és elferdített gondolkodás termékei? Értelmetlen vita helyett én inkább hazahívnám a tékozló fiúkat és leányokat, pár hétre feléleszteném számukra és minden panaszkodó magyar állampolgár számára a Kárpátok Géniuszát, esetleg valamely valóban totalitárius országba váltanék nekik jegyet. És létrehoznék egy tudományos bizottságot csakis szakemberekből annak a kivizsgálására, hogyan lehetséges az, hogy a történelme során számos alkalommal a szabadság mellett merészen kiálló magyar nép genetikai állománya oly mértékben megváltozott az elmúlt fél évszázad alatt, hogy a szovjet tankokkal szembenéző hősök unokái ma már diktatúra után vágynak.

Amúgy a tízparancsolat betartását — önmagam is ember, azaz gyarló lény lévén — leginkább a Fennvalóra bíznám, de az oktatási intézményekben — az óvodától az egyetemig — újra bevezetném az erkölcstan című tantárgyat. A migránsokból kevesebbet kérnék a híradásokban, és több pozitív üzenet, gondolat, példa közvetítésére szavaznék. A politikust meghagynám a politikustárssal való iszapbirkózásban, és felhívnám embertársaim figyelmét a mindennapok örömeire, a politikai csatározások meghatározó voltától független, infarktusmentes boldogság elsőbbségére. Miközben megfontolásra javasolom a százharminc éve született Tavaszy Sándor gondolatait, amelyek 1936-ban jelentek meg a Pásztortűzben: „A felelősséget érző bírálatnak a nemzet-szervezetben ugyanaz a feladata, mint a vérkeringést előmozdító hajtóerőnek: eleven, élénkítő folyásban kell tartania azt a vitalitást, amelynek jelenlététől és hatásától függ a nemzeti élet egészsége. Nemcsak, de ezenkívül fel kell vennie az elszánt harcot mindazokkal a kórokozó törekvésekkel, amelyek a nemzeti élet egységét építő magyar akarat ellen törnek.”

 

Dr. Ábrám Zoltán

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...