Felelőtlenség közpénzért
Utoljára módositva: 2019-07-28 20:06:47

Ismét vizsgázott a román belügyminisztérium. Bebizonyosodott, hogy jól mennek a dolgok, amíg nem kell tenni semmit a magas fizetésért, csak mosolyogva jönni-menni a szolgálati autóval, és újabb béremelést követelni. A történet a következő: brutálisan meggyilkoltak egy tizenöt éves lányt Olt megyében, akit meg lehetett volna menteni, ha a belügyminisztériumi dolgozók tudták volna, hogy mi a dolguk, és nem telik tizenkilenc órába a 112-es segélyhívón segítséget kérő személy pontos helyének meghatározása.

Az egész országot megrázó tragédia után mire lehet számítani? Néhány személyt látszólag menesztenek, azért látszólag, mert továbbra is a belügyminisztériumnál dolgoznak majd, mint ahogy teszik azok, akiket korábban menesztettek tisztségükből kisebb-nagyobb hibák elkövetéséért. Lemondhat a nemrég kinevezett belügyminiszter is, aki alatt még meg sem melegedett a bársonyszék, de azzal sem oldódik meg semmi. Lemondhat az egész belügyminisztérium vagy akár a kormány, de az ártatlan gyermek életét azzal nem adják vissza.

És ha mindenkit leváltottak, akinek vélt vagy valós felelőssége van ebben az ügyben, kik kerülnek majd a megüresedett helyekre? Az eddigi gyakorlat szerint azon pártkatonák közül valakik, akik várólistán szerepelnek, hogy megfelelő időben bevethetők legyenek. Szóba se jöhet az, hogy szakemberek — már ha vannak ilyenek —, mert lehet valaki bármilyen tekintélyes szakember, ha nem jó pártkatona, semmi esélye nincs komolyabb tisztségek betöltésére.

A meggyilkolt lány — és a hozzá hasonlók — lehet hős, lehet áldozat, majd a feledésbe merül, a gyilkosa ül néhány évet, és félő, hogy minden megy majd ugyanúgy tovább.

A borzalmas tragédián túl lényeges kérdés lenne az, hogy mi történik az igazi felelősökkel. Egyáltalán ki tehető felelőssé a miatt a rendszer miatt, amelyről egy ilyen kegyetlen bűncselekmény nyomán kiderült, hogy a segítségre szoruló ember megmentésére műszaki és/vagy emberi képességek híján alkalmatlan? Milyen lépések történnek azért, hogy a segélyhívó rendszer „üzemzavara” helyreálljon, a hatóságok közötti kommunikációs késést ki lehessen iktatni, együttműködésük gyors, pontos és operatív forgatókönyv szerint folyjon? A menesztéseken túl ezekre a kérdésekre is jó lenne nagyon hamar megnyugtató választ kapni, mert amíg a hatóságok egymásra hárítják a felelősséget, és állítják, hogy az ügyben mindent az előírásoknak megfelelően tettek, a velük szembeni lakossági felháborodás és bizalmatlanság annál nagyobb lesz.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...