Felemás év az egri gazdálkodóknak
Utoljára módositva: 2014-12-05 11:38:34

Az egri gazdálkodók többségének nem sikerült jól az idei mezőgazdasági év, a saját maga is több kultúrával foglalkozó Dolhai Endre alpolgármester lapunknak nyilatkozva elmondta, termés és ár tekintetében gyenge évet zártak, a költségek sem térülnek meg.

 

Dolhai Endre alpolgármester

Egri községben nagy hagyománya van a gazdálkodásnak, ezen belül is a gabona- és zöldségtermesztésnek, a betakarítás nagyrészt már befejeződött, csupán a kukorica kevesebb, mint 10 százaléka maradt még a szárán. „Hát sajnos nagyon alacsony az ára, a felvásárlók 40–50 banit adnak kilójáért, holott két évvel ezelőtt 1 és 1,2 lej között is adtak érte, frissen szedve 90 baniért vitték el nedvesen a mezőről. A mostani ár még a költségeket sem hozza ki, esetleg csak azoknak, akik saját földjüket művelik meg saját gépparkkal” — nyilatkozta Dolhai Endre alpolgármester, aki saját maga is gazdálkodik, de több lábon áll, vagyis nemcsak egy kultúrával foglalkozik.

Az elöljáró többek között a tavaly után az idén is egy hektáron termelt sütőtököt, ami igen jó befektetésnek bizonyult, a viszonteladók is keresték, és a nagybányai piacon is volt kereslet iránta. „A gazdálkodásban nagyon fontos dolog a piac, mert hiába termeli meg az ember, ha utána nincs hol eladnia, vagy nagyon sok idejét és energiáját felemészti a piackeresés” — jegyezte meg az alpolgármester, aki az idén kísérleti jelleggel dinnyével is próbálkozott, és amint elmondta, a kísérlet bejött, így jövőre nagyobb területen termeszt majd. Egriben az utóbbi időben elkezdtek a földieperrel is foglalkozni, sőt egy gazdálkodó 5 hektáron tököt termel a magja miatt, amelyre szerződést is kötött egy gyógyszergyárral.

A sütőtök termesztése jól jövedelmezett az idén

A községben a kukorica mellett még a burgonyatermesztés számít fő mezőgazdasági foglalatosságnak, a kisebb háztáji gazdák mellett vannak, akik 2–10 hektár közötti területen is termelik ezt. „Az idén azonban a gazdák többsége egy eddig még ilyen nagy mértékben nem tapasztalt jelenséggel szembesült, ugyanis az enyhe tél miatt nem pusztultak el a kártevők, konkrétan a drótféreg nagy károkat okozott a termésben, a krumpli nagy része lyukas lett, így eladhatatlan. Máskor is voltak hibás gumók, de ennyi nem, a termés nagy részét én is a jószágokkal etetem fel” — nyilatkozta Dolhai. Pedig a helyi gazdák az utóbbi években sokat fektettek be a krumplitermesztésbe, kutakat fúrtak, öntözőberendezéseket alakítottak ki, a csepegtető rendszer mellett mostanság az öntöződobot is hatékonyan használják.

A burgonya mellett a káposzta és a karfiol termesztése még jellemző Egrire, utóbbi tekintetében a község élenjáró a megyében. A karfiol mintegy tíz esztendeje lett „felkapott” zöldségféle Egriben, mikor néhányan Magyarországról hazatérve az ott látottak és tanultak alapján kezdtek el foglalkozni vele. „A karfiol nagyon munkaigényes, de mint sok más zöldség esetében, itt sincs megoldva a szervezett értékesítés, a nagyobb tételben termelők Nagybányán tudják csak jobban értékesíteni, de kevesebb mennyiséget a szatmári piac is felvesz — jegyezte meg Dolhai, hozzátéve, hogy egyre nagyobb gondot jelent a napszámosok hiánya. — Közel van a város, az ottani nagyobb cégek úgymond felszippantják a munkaerőt, jelenleg a lakosság mintegy fele foglalkozik főállásban gazdálkodással, persze emellett minden portánál van kert is, ahol kicsiben termelik meg a háztartáshoz szükséges zöldségféléket. A gazdák száma egyébként évek óta csökkenő tendenciát mutat, sokan kiadják a földeket, így kevesebben nagyobb területeket művelnek meg.”

Mindent összevetve, Dolhai Endre szerint mezőgazdasági szempontból az egriek gyenge évet zártak, mind termés, mind ár tekintetében.

 

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...