Féléves kampány a kiskorúak védelmében
Utoljára módositva: 2014-01-17 19:50:18

Tegnap újabb sajtótájékoztatót tartottak a pedofília ellen indított kampányt szervező két szatmárnémeti nő kezdeményezésére. Kezdődik a tájékoztató kampány megyeszerte.

 

Tizenöt Szatmár megyei, országos és regionális sajtóorgánum, köztük lapunk, a Szatmári Friss Újság is aláírta azt az együttműködési szerződést tegnap, ami a pedofília és a kiskorúak megrontásának megelőzése érdekében indított kampány egyik alapeleme. Az írott, a sugárzott és az online sajtó mellett Andrea Demeter és Edita Enciu, a megelőző és tájékoztató kampány két szervezője maguk mellett tudhatják a kiskorúak védelmében és a közbiztonságban érdekelt közintézményeket is, a tegnapi sajtótájékoztatón kivétel nélkül mindegyik intézmény képviseltette magát.

 

Civil öntudat is kell

 

Edita Enciu elmondta, az ütemtervnek megfelelően haladnak, kezdik a tájékoztató kampányt, amelyik hat hónapon át fog tartani, és ennek során fel fogják keresni mind az óvodákat, mind az általános és középiskolákat is. A résztvevők közül többen is fontosnak tartották kiemelni, hogy nem politikai, hanem vegytiszta civil kezdeményezésről, egy mindenki előtt nyitott projektről van szó, tehát csatlakozhat bárki képzettségétől, politikai nézeteitől, nemétől vagy életkorától függetlenül. A tájékoztatás mellett fontos lesz még a civil öntudat erősítése is, mutatott rá Enciu, ami a városi rendőrség képviselője szerint is fontos dolog: ki kell nőni a „nem az én dolgom”, „nem az én problémám” magatartást; mindenkinek figyelnie kell a kiskorúakra, függetlenül attól, hogy van-e az illetőnek gyereke, vagy nincs.

 

Informálás három nyelven

 

A megyei erőforrás- és oktatás-támogatási központ képviselője szerint nem az a lényeg, hogy megfelelő rendőri munka nyomán leleplezzék a pedofilokat, hanem elsősorban megelőzni kell a kiskorúak ellen irányuló cselekményeket, s ezt célozza a következő hat hónapi tevékenység is.

A tájékoztatási kampány során nem csak a szülők és a pedagógusok kapnak majd hasznos információt a megelőzésről és a bűncselekmény elkövetésére utaló jelekről, de a gyerekekben is tudatosítják: nem minden felnőttben lehet fenntartás nélkül megbízni! Osztályfőnöki órákon, délutáni foglalkozásokon és órák utáni előadásokon tartanának előadást arról, mi a pedofília, hogyan szűrhető ki viselkedése alapján a pedofil személy, és milyen jelek utalnak arra egy gyereknél, hogy bármilyen formában is, de zaklatták. A tájékoztatás szóbeli és írott formában is zajlik majd, az írásos anyagokat nem csak román, de magyar és német nyelven is terjesztik majd.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 15:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...