Féléves kampány a kiskorúak védelmében
Utoljára módositva: 2014-01-17 19:50:18

Tegnap újabb sajtótájékoztatót tartottak a pedofília ellen indított kampányt szervező két szatmárnémeti nő kezdeményezésére. Kezdődik a tájékoztató kampány megyeszerte.

 

Tizenöt Szatmár megyei, országos és regionális sajtóorgánum, köztük lapunk, a Szatmári Friss Újság is aláírta azt az együttműködési szerződést tegnap, ami a pedofília és a kiskorúak megrontásának megelőzése érdekében indított kampány egyik alapeleme. Az írott, a sugárzott és az online sajtó mellett Andrea Demeter és Edita Enciu, a megelőző és tájékoztató kampány két szervezője maguk mellett tudhatják a kiskorúak védelmében és a közbiztonságban érdekelt közintézményeket is, a tegnapi sajtótájékoztatón kivétel nélkül mindegyik intézmény képviseltette magát.

 

Civil öntudat is kell

 

Edita Enciu elmondta, az ütemtervnek megfelelően haladnak, kezdik a tájékoztató kampányt, amelyik hat hónapon át fog tartani, és ennek során fel fogják keresni mind az óvodákat, mind az általános és középiskolákat is. A résztvevők közül többen is fontosnak tartották kiemelni, hogy nem politikai, hanem vegytiszta civil kezdeményezésről, egy mindenki előtt nyitott projektről van szó, tehát csatlakozhat bárki képzettségétől, politikai nézeteitől, nemétől vagy életkorától függetlenül. A tájékoztatás mellett fontos lesz még a civil öntudat erősítése is, mutatott rá Enciu, ami a városi rendőrség képviselője szerint is fontos dolog: ki kell nőni a „nem az én dolgom”, „nem az én problémám” magatartást; mindenkinek figyelnie kell a kiskorúakra, függetlenül attól, hogy van-e az illetőnek gyereke, vagy nincs.

 

Informálás három nyelven

 

A megyei erőforrás- és oktatás-támogatási központ képviselője szerint nem az a lényeg, hogy megfelelő rendőri munka nyomán leleplezzék a pedofilokat, hanem elsősorban megelőzni kell a kiskorúak ellen irányuló cselekményeket, s ezt célozza a következő hat hónapi tevékenység is.

A tájékoztatási kampány során nem csak a szülők és a pedagógusok kapnak majd hasznos információt a megelőzésről és a bűncselekmény elkövetésére utaló jelekről, de a gyerekekben is tudatosítják: nem minden felnőttben lehet fenntartás nélkül megbízni! Osztályfőnöki órákon, délutáni foglalkozásokon és órák utáni előadásokon tartanának előadást arról, mi a pedofília, hogyan szűrhető ki viselkedése alapján a pedofil személy, és milyen jelek utalnak arra egy gyereknél, hogy bármilyen formában is, de zaklatták. A tájékoztatás szóbeli és írott formában is zajlik majd, az írásos anyagokat nem csak román, de magyar és német nyelven is terjesztik majd.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...