Féléves kampány a kiskorúak védelmében
Utoljára módositva: 2014-01-17 19:50:18

Tegnap újabb sajtótájékoztatót tartottak a pedofília ellen indított kampányt szervező két szatmárnémeti nő kezdeményezésére. Kezdődik a tájékoztató kampány megyeszerte.

 

Tizenöt Szatmár megyei, országos és regionális sajtóorgánum, köztük lapunk, a Szatmári Friss Újság is aláírta azt az együttműködési szerződést tegnap, ami a pedofília és a kiskorúak megrontásának megelőzése érdekében indított kampány egyik alapeleme. Az írott, a sugárzott és az online sajtó mellett Andrea Demeter és Edita Enciu, a megelőző és tájékoztató kampány két szervezője maguk mellett tudhatják a kiskorúak védelmében és a közbiztonságban érdekelt közintézményeket is, a tegnapi sajtótájékoztatón kivétel nélkül mindegyik intézmény képviseltette magát.

 

Civil öntudat is kell

 

Edita Enciu elmondta, az ütemtervnek megfelelően haladnak, kezdik a tájékoztató kampányt, amelyik hat hónapon át fog tartani, és ennek során fel fogják keresni mind az óvodákat, mind az általános és középiskolákat is. A résztvevők közül többen is fontosnak tartották kiemelni, hogy nem politikai, hanem vegytiszta civil kezdeményezésről, egy mindenki előtt nyitott projektről van szó, tehát csatlakozhat bárki képzettségétől, politikai nézeteitől, nemétől vagy életkorától függetlenül. A tájékoztatás mellett fontos lesz még a civil öntudat erősítése is, mutatott rá Enciu, ami a városi rendőrség képviselője szerint is fontos dolog: ki kell nőni a „nem az én dolgom”, „nem az én problémám” magatartást; mindenkinek figyelnie kell a kiskorúakra, függetlenül attól, hogy van-e az illetőnek gyereke, vagy nincs.

 

Informálás három nyelven

 

A megyei erőforrás- és oktatás-támogatási központ képviselője szerint nem az a lényeg, hogy megfelelő rendőri munka nyomán leleplezzék a pedofilokat, hanem elsősorban megelőzni kell a kiskorúak ellen irányuló cselekményeket, s ezt célozza a következő hat hónapi tevékenység is.

A tájékoztatási kampány során nem csak a szülők és a pedagógusok kapnak majd hasznos információt a megelőzésről és a bűncselekmény elkövetésére utaló jelekről, de a gyerekekben is tudatosítják: nem minden felnőttben lehet fenntartás nélkül megbízni! Osztályfőnöki órákon, délutáni foglalkozásokon és órák utáni előadásokon tartanának előadást arról, mi a pedofília, hogyan szűrhető ki viselkedése alapján a pedofil személy, és milyen jelek utalnak arra egy gyereknél, hogy bármilyen formában is, de zaklatták. A tájékoztatás szóbeli és írott formában is zajlik majd, az írásos anyagokat nem csak román, de magyar és német nyelven is terjesztik majd.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...