Féléves kampány a kiskorúak védelmében
Utoljára módositva: 2014-01-17 19:50:18

Tegnap újabb sajtótájékoztatót tartottak a pedofília ellen indított kampányt szervező két szatmárnémeti nő kezdeményezésére. Kezdődik a tájékoztató kampány megyeszerte.

 

Tizenöt Szatmár megyei, országos és regionális sajtóorgánum, köztük lapunk, a Szatmári Friss Újság is aláírta azt az együttműködési szerződést tegnap, ami a pedofília és a kiskorúak megrontásának megelőzése érdekében indított kampány egyik alapeleme. Az írott, a sugárzott és az online sajtó mellett Andrea Demeter és Edita Enciu, a megelőző és tájékoztató kampány két szervezője maguk mellett tudhatják a kiskorúak védelmében és a közbiztonságban érdekelt közintézményeket is, a tegnapi sajtótájékoztatón kivétel nélkül mindegyik intézmény képviseltette magát.

 

Civil öntudat is kell

 

Edita Enciu elmondta, az ütemtervnek megfelelően haladnak, kezdik a tájékoztató kampányt, amelyik hat hónapon át fog tartani, és ennek során fel fogják keresni mind az óvodákat, mind az általános és középiskolákat is. A résztvevők közül többen is fontosnak tartották kiemelni, hogy nem politikai, hanem vegytiszta civil kezdeményezésről, egy mindenki előtt nyitott projektről van szó, tehát csatlakozhat bárki képzettségétől, politikai nézeteitől, nemétől vagy életkorától függetlenül. A tájékoztatás mellett fontos lesz még a civil öntudat erősítése is, mutatott rá Enciu, ami a városi rendőrség képviselője szerint is fontos dolog: ki kell nőni a „nem az én dolgom”, „nem az én problémám” magatartást; mindenkinek figyelnie kell a kiskorúakra, függetlenül attól, hogy van-e az illetőnek gyereke, vagy nincs.

 

Informálás három nyelven

 

A megyei erőforrás- és oktatás-támogatási központ képviselője szerint nem az a lényeg, hogy megfelelő rendőri munka nyomán leleplezzék a pedofilokat, hanem elsősorban megelőzni kell a kiskorúak ellen irányuló cselekményeket, s ezt célozza a következő hat hónapi tevékenység is.

A tájékoztatási kampány során nem csak a szülők és a pedagógusok kapnak majd hasznos információt a megelőzésről és a bűncselekmény elkövetésére utaló jelekről, de a gyerekekben is tudatosítják: nem minden felnőttben lehet fenntartás nélkül megbízni! Osztályfőnöki órákon, délutáni foglalkozásokon és órák utáni előadásokon tartanának előadást arról, mi a pedofília, hogyan szűrhető ki viselkedése alapján a pedofil személy, és milyen jelek utalnak arra egy gyereknél, hogy bármilyen formában is, de zaklatták. A tájékoztatás szóbeli és írott formában is zajlik majd, az írásos anyagokat nem csak román, de magyar és német nyelven is terjesztik majd.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 17.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...