Féléves mérleget vont Dancila
Utoljára módositva: 2018-07-23 17:43:19

Nőttek a bérek az egészségügyben és az oktatásban – mondta el hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök, aki féléves tevékenységi mérlegét mutatta be a Victoria palotában tegnap délelőtt.

 

„Az egészségügyben a legnagyobb áttörés kétségtelen az orvok bérének jelentős, 100%-ot meghaladó emelése volt. (…) Ha ehhez még hozzáadjuk az ügyeleti pénzt és egyéb juttatásokat azt mondhatjuk, hogy az orvosok bére az uniós átlaghoz közelít. Ezzel nagymértékben sikerült csökkenteni az egészségügyi alkalmazottak elvándorlását, sőt, a jelek szerint, több külföldön dolgozó román orvos a hazatérést fontolgatja” – nyilatkozta Dăncilă. Hozzátette: a kormány erőfeszítéseket tesz a kórházak felszereltségének modernizálásáért. „2018 első félévében 26 számítógépes tomográfot, 24 magnetorezonanciás készüléket, 8 méhnyakrák szűrő egységet, 21 képarchiváló rendszert és 51 intenzív osztályra való felszerelést vásároltunk” – sorolta a kormányfő. Az oktatásról szólva Dăncilă rámutatott: körülbelül másfél év alatt a tanárok bére 40 százalékkal nőtt. „2018 első hat hónapjában 145 oktatási egységet modernizáltunk és 45 új bölcsődét építettünk” – emelte ki a legfontosabb beruházásokat a miniszterelnök.

 

Nőtt az államkassza bevétele

 

Az államkassza bevétele 2018 első félévében 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban, azonos időszakban regisztrált jövedelmet – jelentette be Dăncilă. „2017 első hat hónapjában az államkassza bevétele 117,2 milliárd lej volt, míg idén az első félévben 132 milliárd lej. Ez 15 milliárd lejjel, azaz 12 százalékkal több, mint tavaly. A plusz bevételt a bérek emelésére és közberuházásokra fordítottuk” – nyilatkozta Dăncilă. Mindeközben – mutatott rá a miniszterelnök – ugyanebben az időszakban csökkentek a jövedelmi adóból befolyó összegek, 14,4 milliárdról 11,7 milliárd lejre. „Ez annak tulajdonítható, hogy a jövedelmi adót 16 százalékról 10 százalékra mérsékeltük. Másrészt, a társadalombiztosítási járulék terhének a munkáltatóról a munkavállalóra ruházása, a fenti időszakban 12,6 milliárd lej többletet hozott a kincstárnak, az ebből a forrásból származó bevételek 34,2 milliárd lejről 46,8 milliárd lejre nőttek” – tette hozzá a kormányfő. 2017 decemberében az európai alapok lehívása 16 százalékon állt, ez idén június végére 19 százalékra nőtt, miközben az uniós átlag 20 százalék – mondta még Viorica Dăncilă.

 

Sikerek a mezőgazdaságban

 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíció betartotta a gazdáknak tett ígéretét és időben fizette a mezőgazdasági támogatásokat – mondta a miniszterelnök. „Betartottuk a gazdáknak tett ígéretünket és időben fizettük a mezőgazdasági támogatásokat, amelyenek összege 2018 első félévében meghaladta az 1,7 milliárd eurót” – nyilatkozta Dăncilă. A másik fő célkitűzés az öntözőrendszerek rendbetétele. A miniszterelnök emlékeztetett: azt ígérték, hogy 2020-ban ismét lesz legalább 2 millió hektár öntözött terület Romániában, jelenleg 1,2 milliónál tartamnak és a beruházások folytatódnak. Dăncilă kitért a gyapjúfelvásárló, illetve a jégeső elhárító programra is, és rámutatott: jelenleg 60 jégesőelleni rakéta kilövőállomás működik, amely nagyjából 870.000 hektár termőterületet óv meg ettől a természeti csapástól. 2019 márciusáig további 63 kilövőállomást üzemelnek be – jelezte a kormányfő. A paradicsom program következtében az idei paradicsomtermés meghaladja a 65 ezer tonnát, és év végéig eléri a 90 000 tonnát, ami duplája lesz a külföldről behozott mennyiségnek – emelte ki a miniszterelnök.

 

 

 

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...