Féléves mérleget vont Dancila
Utoljára módositva: 2018-07-23 17:43:19

Nőttek a bérek az egészségügyben és az oktatásban – mondta el hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök, aki féléves tevékenységi mérlegét mutatta be a Victoria palotában tegnap délelőtt.

 

„Az egészségügyben a legnagyobb áttörés kétségtelen az orvok bérének jelentős, 100%-ot meghaladó emelése volt. (…) Ha ehhez még hozzáadjuk az ügyeleti pénzt és egyéb juttatásokat azt mondhatjuk, hogy az orvosok bére az uniós átlaghoz közelít. Ezzel nagymértékben sikerült csökkenteni az egészségügyi alkalmazottak elvándorlását, sőt, a jelek szerint, több külföldön dolgozó román orvos a hazatérést fontolgatja” – nyilatkozta Dăncilă. Hozzátette: a kormány erőfeszítéseket tesz a kórházak felszereltségének modernizálásáért. „2018 első félévében 26 számítógépes tomográfot, 24 magnetorezonanciás készüléket, 8 méhnyakrák szűrő egységet, 21 képarchiváló rendszert és 51 intenzív osztályra való felszerelést vásároltunk” – sorolta a kormányfő. Az oktatásról szólva Dăncilă rámutatott: körülbelül másfél év alatt a tanárok bére 40 százalékkal nőtt. „2018 első hat hónapjában 145 oktatási egységet modernizáltunk és 45 új bölcsődét építettünk” – emelte ki a legfontosabb beruházásokat a miniszterelnök.

 

Nőtt az államkassza bevétele

 

Az államkassza bevétele 2018 első félévében 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban, azonos időszakban regisztrált jövedelmet – jelentette be Dăncilă. „2017 első hat hónapjában az államkassza bevétele 117,2 milliárd lej volt, míg idén az első félévben 132 milliárd lej. Ez 15 milliárd lejjel, azaz 12 százalékkal több, mint tavaly. A plusz bevételt a bérek emelésére és közberuházásokra fordítottuk” – nyilatkozta Dăncilă. Mindeközben – mutatott rá a miniszterelnök – ugyanebben az időszakban csökkentek a jövedelmi adóból befolyó összegek, 14,4 milliárdról 11,7 milliárd lejre. „Ez annak tulajdonítható, hogy a jövedelmi adót 16 százalékról 10 százalékra mérsékeltük. Másrészt, a társadalombiztosítási járulék terhének a munkáltatóról a munkavállalóra ruházása, a fenti időszakban 12,6 milliárd lej többletet hozott a kincstárnak, az ebből a forrásból származó bevételek 34,2 milliárd lejről 46,8 milliárd lejre nőttek” – tette hozzá a kormányfő. 2017 decemberében az európai alapok lehívása 16 százalékon állt, ez idén június végére 19 százalékra nőtt, miközben az uniós átlag 20 százalék – mondta még Viorica Dăncilă.

 

Sikerek a mezőgazdaságban

 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíció betartotta a gazdáknak tett ígéretét és időben fizette a mezőgazdasági támogatásokat – mondta a miniszterelnök. „Betartottuk a gazdáknak tett ígéretünket és időben fizettük a mezőgazdasági támogatásokat, amelyenek összege 2018 első félévében meghaladta az 1,7 milliárd eurót” – nyilatkozta Dăncilă. A másik fő célkitűzés az öntözőrendszerek rendbetétele. A miniszterelnök emlékeztetett: azt ígérték, hogy 2020-ban ismét lesz legalább 2 millió hektár öntözött terület Romániában, jelenleg 1,2 milliónál tartamnak és a beruházások folytatódnak. Dăncilă kitért a gyapjúfelvásárló, illetve a jégeső elhárító programra is, és rámutatott: jelenleg 60 jégesőelleni rakéta kilövőállomás működik, amely nagyjából 870.000 hektár termőterületet óv meg ettől a természeti csapástól. 2019 márciusáig további 63 kilövőállomást üzemelnek be – jelezte a kormányfő. A paradicsom program következtében az idei paradicsomtermés meghaladja a 65 ezer tonnát, és év végéig eléri a 90 000 tonnát, ami duplája lesz a külföldről behozott mennyiségnek – emelte ki a miniszterelnök.

 

 

 

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...