Félezer hely üresen maradt
Utoljára módositva: 2014-08-15 09:55:19

 

Az elméleti líceumokban 490, a szakközépiskolákban 165 helyre várnak jelentkezőket

Több mint félezer hely maradt üresen a Szatmár megyei líceumokban az első két beiratkozási szakaszt követően. A meghirdetett 2688 helyre 2198 nyolcadikat végzett tanuló nyert felvételt.
Az elméleti líceumokban 490 betöltendő hely maradt a harmadik leosztásra, a szakközépiskolákba pedig még 165 tanuló jelentkezhet az üresen maradt helyekre. Ez utóbbiak ugyanis 616 helyet hirdettek meg, amelyekre 451-en nyertek felvételt” — tájékoztatta a Szatmári Friss Újságot Adriana Dîngă, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség szóvivője.
Több száz diák jelentkezésére számítanak még, 253 tanuló ugyanis megbukott, ők most javíthatnak és fejezhetik be a nyolcadikat, 218 szatmári diák nem jelentkezett egyik leosztásra sem, 130 tanulónak pedig nem sikerült befejeznie a kilencedik osztályt, így nekik évet kell ismételniük.
Azok a nyolcadikos tanulók, akik nem vettek részt az első két leosztáson, illetve a pótvizsgák miatt nem tudtak jelentkezni, szeptember 4–5-én jelentkezhetnek a középiskolák szabadon maradt helyeire. Ekkor már nem a számítógép sorsol, hanem a tanfelügyelőség által kinevezett bizottság osztja le a tanulókat.

A szakiskolákba is lehet még jelentkezni

Nemcsak az elméleti líceumokba, hanem a szakiskolákba is várják a beiratkozókat. A beiratkozási űrlapokat szeptember elsején kell igényelniük az iskolájuk titkárságán, ezzel kell jelentkezniük szeptember elsején és másodikán az általuk választott szakiskola számukra legmegfelelőbb szakára. Amennyiben túljelentkezés van, a szakiskolák felvételi próbát rendezhetnek, amelynek időpontja szeptember 8. kell legyen. A felvételi vizsgát követő végleges eredményeket szeptember 9-én teszik közzé. A sikeresen felvételizett leendő szakiskolások ugyanezen a napon kell leadják a jelentkezési dossziéjukat a középiskolákban.

200 lejes ösztöndíj

Szatmár megyében ismét sok szakiskolai osztály beindítását kérték az oktatási intézmények. A 2014/2015-ös tanévben induló szakokon magyar és román nyelven egyaránt ki lehet tanulni egy szakmát. Az is motiváló lehet, hogy a szakiskolai diákok havi 200 lejes ösztöndíjban részesülnek. Annak egyébként, hogy különböző szakmákat tanulhatnak a középiskolásaink, nem csak a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség képviselői örülnek, hanem a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség is. A legnagyobb igény térségünkben ugyanis a jó mesteremberekre van, az olyan fiatal munkaerőket keresik a piacon, akik energikusak és valóban értenek a szakmájukhoz.
A szakmunkásképzősök előtt ráadásul nem zárul be a továbbtanulás kapuja: miután kijárják a hároméves képzést és szakmát szereznek, visszairatkozhatnak tizenegyedik osztályba, hogy a líceum elvégzése után érettségi oklevelet szerezzenek.

 Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...