Félezer hely üresen maradt
Utoljára módositva: 2014-08-15 09:55:19

 

Az elméleti líceumokban 490, a szakközépiskolákban 165 helyre várnak jelentkezőket

Több mint félezer hely maradt üresen a Szatmár megyei líceumokban az első két beiratkozási szakaszt követően. A meghirdetett 2688 helyre 2198 nyolcadikat végzett tanuló nyert felvételt.
Az elméleti líceumokban 490 betöltendő hely maradt a harmadik leosztásra, a szakközépiskolákba pedig még 165 tanuló jelentkezhet az üresen maradt helyekre. Ez utóbbiak ugyanis 616 helyet hirdettek meg, amelyekre 451-en nyertek felvételt” — tájékoztatta a Szatmári Friss Újságot Adriana Dîngă, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség szóvivője.
Több száz diák jelentkezésére számítanak még, 253 tanuló ugyanis megbukott, ők most javíthatnak és fejezhetik be a nyolcadikat, 218 szatmári diák nem jelentkezett egyik leosztásra sem, 130 tanulónak pedig nem sikerült befejeznie a kilencedik osztályt, így nekik évet kell ismételniük.
Azok a nyolcadikos tanulók, akik nem vettek részt az első két leosztáson, illetve a pótvizsgák miatt nem tudtak jelentkezni, szeptember 4–5-én jelentkezhetnek a középiskolák szabadon maradt helyeire. Ekkor már nem a számítógép sorsol, hanem a tanfelügyelőség által kinevezett bizottság osztja le a tanulókat.

A szakiskolákba is lehet még jelentkezni

Nemcsak az elméleti líceumokba, hanem a szakiskolákba is várják a beiratkozókat. A beiratkozási űrlapokat szeptember elsején kell igényelniük az iskolájuk titkárságán, ezzel kell jelentkezniük szeptember elsején és másodikán az általuk választott szakiskola számukra legmegfelelőbb szakára. Amennyiben túljelentkezés van, a szakiskolák felvételi próbát rendezhetnek, amelynek időpontja szeptember 8. kell legyen. A felvételi vizsgát követő végleges eredményeket szeptember 9-én teszik közzé. A sikeresen felvételizett leendő szakiskolások ugyanezen a napon kell leadják a jelentkezési dossziéjukat a középiskolákban.

200 lejes ösztöndíj

Szatmár megyében ismét sok szakiskolai osztály beindítását kérték az oktatási intézmények. A 2014/2015-ös tanévben induló szakokon magyar és román nyelven egyaránt ki lehet tanulni egy szakmát. Az is motiváló lehet, hogy a szakiskolai diákok havi 200 lejes ösztöndíjban részesülnek. Annak egyébként, hogy különböző szakmákat tanulhatnak a középiskolásaink, nem csak a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség képviselői örülnek, hanem a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség is. A legnagyobb igény térségünkben ugyanis a jó mesteremberekre van, az olyan fiatal munkaerőket keresik a piacon, akik energikusak és valóban értenek a szakmájukhoz.
A szakmunkásképzősök előtt ráadásul nem zárul be a továbbtanulás kapuja: miután kijárják a hároméves képzést és szakmát szereznek, visszairatkozhatnak tizenegyedik osztályba, hogy a líceum elvégzése után érettségi oklevelet szerezzenek.

 Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az elrabol hercegnő
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Bosszúvágy
Ma, 16:40
A chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a túlterhelt rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...