Félezer hely üresen maradt
Utoljára módositva: 2014-08-15 09:55:19

 

Az elméleti líceumokban 490, a szakközépiskolákban 165 helyre várnak jelentkezőket

Több mint félezer hely maradt üresen a Szatmár megyei líceumokban az első két beiratkozási szakaszt követően. A meghirdetett 2688 helyre 2198 nyolcadikat végzett tanuló nyert felvételt.
Az elméleti líceumokban 490 betöltendő hely maradt a harmadik leosztásra, a szakközépiskolákba pedig még 165 tanuló jelentkezhet az üresen maradt helyekre. Ez utóbbiak ugyanis 616 helyet hirdettek meg, amelyekre 451-en nyertek felvételt” — tájékoztatta a Szatmári Friss Újságot Adriana Dîngă, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség szóvivője.
Több száz diák jelentkezésére számítanak még, 253 tanuló ugyanis megbukott, ők most javíthatnak és fejezhetik be a nyolcadikat, 218 szatmári diák nem jelentkezett egyik leosztásra sem, 130 tanulónak pedig nem sikerült befejeznie a kilencedik osztályt, így nekik évet kell ismételniük.
Azok a nyolcadikos tanulók, akik nem vettek részt az első két leosztáson, illetve a pótvizsgák miatt nem tudtak jelentkezni, szeptember 4–5-én jelentkezhetnek a középiskolák szabadon maradt helyeire. Ekkor már nem a számítógép sorsol, hanem a tanfelügyelőség által kinevezett bizottság osztja le a tanulókat.

A szakiskolákba is lehet még jelentkezni

Nemcsak az elméleti líceumokba, hanem a szakiskolákba is várják a beiratkozókat. A beiratkozási űrlapokat szeptember elsején kell igényelniük az iskolájuk titkárságán, ezzel kell jelentkezniük szeptember elsején és másodikán az általuk választott szakiskola számukra legmegfelelőbb szakára. Amennyiben túljelentkezés van, a szakiskolák felvételi próbát rendezhetnek, amelynek időpontja szeptember 8. kell legyen. A felvételi vizsgát követő végleges eredményeket szeptember 9-én teszik közzé. A sikeresen felvételizett leendő szakiskolások ugyanezen a napon kell leadják a jelentkezési dossziéjukat a középiskolákban.

200 lejes ösztöndíj

Szatmár megyében ismét sok szakiskolai osztály beindítását kérték az oktatási intézmények. A 2014/2015-ös tanévben induló szakokon magyar és román nyelven egyaránt ki lehet tanulni egy szakmát. Az is motiváló lehet, hogy a szakiskolai diákok havi 200 lejes ösztöndíjban részesülnek. Annak egyébként, hogy különböző szakmákat tanulhatnak a középiskolásaink, nem csak a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség képviselői örülnek, hanem a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség is. A legnagyobb igény térségünkben ugyanis a jó mesteremberekre van, az olyan fiatal munkaerőket keresik a piacon, akik energikusak és valóban értenek a szakmájukhoz.
A szakmunkásképzősök előtt ráadásul nem zárul be a továbbtanulás kapuja: miután kijárják a hároméves képzést és szakmát szereznek, visszairatkozhatnak tizenegyedik osztályba, hogy a líceum elvégzése után érettségi oklevelet szerezzenek.

 Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...