Félezer hely üresen maradt
Utoljára módositva: 2014-08-15 09:55:19

 

Az elméleti líceumokban 490, a szakközépiskolákban 165 helyre várnak jelentkezőket

Több mint félezer hely maradt üresen a Szatmár megyei líceumokban az első két beiratkozási szakaszt követően. A meghirdetett 2688 helyre 2198 nyolcadikat végzett tanuló nyert felvételt.
Az elméleti líceumokban 490 betöltendő hely maradt a harmadik leosztásra, a szakközépiskolákba pedig még 165 tanuló jelentkezhet az üresen maradt helyekre. Ez utóbbiak ugyanis 616 helyet hirdettek meg, amelyekre 451-en nyertek felvételt” — tájékoztatta a Szatmári Friss Újságot Adriana Dîngă, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség szóvivője.
Több száz diák jelentkezésére számítanak még, 253 tanuló ugyanis megbukott, ők most javíthatnak és fejezhetik be a nyolcadikat, 218 szatmári diák nem jelentkezett egyik leosztásra sem, 130 tanulónak pedig nem sikerült befejeznie a kilencedik osztályt, így nekik évet kell ismételniük.
Azok a nyolcadikos tanulók, akik nem vettek részt az első két leosztáson, illetve a pótvizsgák miatt nem tudtak jelentkezni, szeptember 4–5-én jelentkezhetnek a középiskolák szabadon maradt helyeire. Ekkor már nem a számítógép sorsol, hanem a tanfelügyelőség által kinevezett bizottság osztja le a tanulókat.

A szakiskolákba is lehet még jelentkezni

Nemcsak az elméleti líceumokba, hanem a szakiskolákba is várják a beiratkozókat. A beiratkozási űrlapokat szeptember elsején kell igényelniük az iskolájuk titkárságán, ezzel kell jelentkezniük szeptember elsején és másodikán az általuk választott szakiskola számukra legmegfelelőbb szakára. Amennyiben túljelentkezés van, a szakiskolák felvételi próbát rendezhetnek, amelynek időpontja szeptember 8. kell legyen. A felvételi vizsgát követő végleges eredményeket szeptember 9-én teszik közzé. A sikeresen felvételizett leendő szakiskolások ugyanezen a napon kell leadják a jelentkezési dossziéjukat a középiskolákban.

200 lejes ösztöndíj

Szatmár megyében ismét sok szakiskolai osztály beindítását kérték az oktatási intézmények. A 2014/2015-ös tanévben induló szakokon magyar és román nyelven egyaránt ki lehet tanulni egy szakmát. Az is motiváló lehet, hogy a szakiskolai diákok havi 200 lejes ösztöndíjban részesülnek. Annak egyébként, hogy különböző szakmákat tanulhatnak a középiskolásaink, nem csak a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség képviselői örülnek, hanem a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség is. A legnagyobb igény térségünkben ugyanis a jó mesteremberekre van, az olyan fiatal munkaerőket keresik a piacon, akik energikusak és valóban értenek a szakmájukhoz.
A szakmunkásképzősök előtt ráadásul nem zárul be a továbbtanulás kapuja: miután kijárják a hároméves képzést és szakmát szereznek, visszairatkozhatnak tizenegyedik osztályba, hogy a líceum elvégzése után érettségi oklevelet szerezzenek.

 Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...