Félezer hely üresen maradt
Utoljára módositva: 2014-08-15 09:55:19

 

Az elméleti líceumokban 490, a szakközépiskolákban 165 helyre várnak jelentkezőket

Több mint félezer hely maradt üresen a Szatmár megyei líceumokban az első két beiratkozási szakaszt követően. A meghirdetett 2688 helyre 2198 nyolcadikat végzett tanuló nyert felvételt.
Az elméleti líceumokban 490 betöltendő hely maradt a harmadik leosztásra, a szakközépiskolákba pedig még 165 tanuló jelentkezhet az üresen maradt helyekre. Ez utóbbiak ugyanis 616 helyet hirdettek meg, amelyekre 451-en nyertek felvételt” — tájékoztatta a Szatmári Friss Újságot Adriana Dîngă, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség szóvivője.
Több száz diák jelentkezésére számítanak még, 253 tanuló ugyanis megbukott, ők most javíthatnak és fejezhetik be a nyolcadikat, 218 szatmári diák nem jelentkezett egyik leosztásra sem, 130 tanulónak pedig nem sikerült befejeznie a kilencedik osztályt, így nekik évet kell ismételniük.
Azok a nyolcadikos tanulók, akik nem vettek részt az első két leosztáson, illetve a pótvizsgák miatt nem tudtak jelentkezni, szeptember 4–5-én jelentkezhetnek a középiskolák szabadon maradt helyeire. Ekkor már nem a számítógép sorsol, hanem a tanfelügyelőség által kinevezett bizottság osztja le a tanulókat.

A szakiskolákba is lehet még jelentkezni

Nemcsak az elméleti líceumokba, hanem a szakiskolákba is várják a beiratkozókat. A beiratkozási űrlapokat szeptember elsején kell igényelniük az iskolájuk titkárságán, ezzel kell jelentkezniük szeptember elsején és másodikán az általuk választott szakiskola számukra legmegfelelőbb szakára. Amennyiben túljelentkezés van, a szakiskolák felvételi próbát rendezhetnek, amelynek időpontja szeptember 8. kell legyen. A felvételi vizsgát követő végleges eredményeket szeptember 9-én teszik közzé. A sikeresen felvételizett leendő szakiskolások ugyanezen a napon kell leadják a jelentkezési dossziéjukat a középiskolákban.

200 lejes ösztöndíj

Szatmár megyében ismét sok szakiskolai osztály beindítását kérték az oktatási intézmények. A 2014/2015-ös tanévben induló szakokon magyar és román nyelven egyaránt ki lehet tanulni egy szakmát. Az is motiváló lehet, hogy a szakiskolai diákok havi 200 lejes ösztöndíjban részesülnek. Annak egyébként, hogy különböző szakmákat tanulhatnak a középiskolásaink, nem csak a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség képviselői örülnek, hanem a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség is. A legnagyobb igény térségünkben ugyanis a jó mesteremberekre van, az olyan fiatal munkaerőket keresik a piacon, akik energikusak és valóban értenek a szakmájukhoz.
A szakmunkásképzősök előtt ráadásul nem zárul be a továbbtanulás kapuja: miután kijárják a hároméves képzést és szakmát szereznek, visszairatkozhatnak tizenegyedik osztályba, hogy a líceum elvégzése után érettségi oklevelet szerezzenek.

 Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...