Felháborodást váltott ki a magyar internetadó
Utoljára módositva: 2014-10-22 18:05:14

Az adó alapja a felhasználó által lebonyolított, gigabyte-ban kifejezett adatforgalom lesz a magyar kormány kedden benyújtott javaslata szerint.

 

Sokan ellenzik az internetadót

Az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom (átvitt adatmennyiség) után 150 forint (2,16 lej) lesz — derül ki a kormány javaslatából. A jogszabálytervezet indoklása az internetes kommunikáció fokozódó térnyerésére hivatkozik a hagyományos telefonos kommunikációhoz képest (amelyet eddig is, s ezután is sújt a távközlési adó). A javaslat szerint a távközlési adóba beszámítható a megfizetett társasági adó. A tervezet úgy fogalmaz: „csökkenthető az adóalany által fizetendő havi adó az adó-megállapítás hónapját megelőzően utoljára benyújtott társasági adóbevallásban bevallott és megfizetett — 12 hónapnál rövidebb adóévről benyújtott bevallás esetén napi időarányosítással évesített — társasági adó egytizenketted részével”.

 

Vonják vissza

 

Rezsinövelésként értékelte az internetadót az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége. Szerintük a szabályozás nem adónövelő, hanem internethasználat csökkentő hatású. A szövetség arra szólítja a kormányt, hogy vonják vissza a leginkább a magyar embereknek kárt okozó internetadó tervét. A kormány 20 milliárd forint bevételre számít a különadó kiterjesztésétől, azonban ez csak akkor igaz, ha évi 133 millió gigabájtnyi adatforgalommal számolunk, egyes számítások szerint azonban a magyarországi internetes adatforgalom az évi 600 millió gigabájtot is meghaladja. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége tiltakozik a netadó bevezetése ellen, úgy vélik, Magyarország lakossága és vállalkozásai ilyen terhek nélkül is lemaradásban vannak internethasználat és versenyképesség tekintetében Európa többi országához képest, egy olyan korszakban, amikor az internet nem csak a kommunikáció eszköze, de a gazdaságfejlesztés hajtóereje is — írták közleményükben. A szövetség szerint a lakosság lesz az internetadó vesztese, mert bizonyosan többe fog kerülni az internet előfizetés. Közvetve minden magyar ember veszít, akik az eddigiekhez képest indokolatlanul drágán vagy szélsőséges esetben sehogyan nem juthatnak majd hozzá az eddig megszokott szolgáltatásokhoz, tartalmakhoz, információkhoz. A tervezett adó szembemegy a kormány saját vállalásával is, vagyis megnehezíti a 2014-2020 Nemzeti Infokommunikációs Stratégia vagy az Európai Unió által elfogadott Digitális Menetrend teljesítését, a szélessávú fejlesztések vagy az e-közigazgatás előremozdítását, de az oktatás és digitális készségek fejlesztése révén elérhető munkahely-teremtési igyekezetet is. Az internetadó szembe megy a kormány és minden parlamenti párt által eddig hirdetett céllal és értékkel — közölte a szervezet. Éppen ezért felszólítják a kormányt, hogy „vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését. Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 22.
A Merkúr az ön második sorsterületéről a Bika jegyéből, aki mindig realitásokban gondolkodik és folyamatosan gyarapodik, most egy szembenállást alkot az ön nyolcadik sorsterületén álló Jupiterrel. Fogja vissza fennhéjázó hajlamát másokkal szemben, készséggel hallgassa meg a többieket, és maradjon rugalmas, őrizze meg humorérzékét.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...