Felháborodást váltott ki a magyar internetadó
Utoljára módositva: 2014-10-22 18:05:14

Az adó alapja a felhasználó által lebonyolított, gigabyte-ban kifejezett adatforgalom lesz a magyar kormány kedden benyújtott javaslata szerint.

 

Sokan ellenzik az internetadót

Az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom (átvitt adatmennyiség) után 150 forint (2,16 lej) lesz — derül ki a kormány javaslatából. A jogszabálytervezet indoklása az internetes kommunikáció fokozódó térnyerésére hivatkozik a hagyományos telefonos kommunikációhoz képest (amelyet eddig is, s ezután is sújt a távközlési adó). A javaslat szerint a távközlési adóba beszámítható a megfizetett társasági adó. A tervezet úgy fogalmaz: „csökkenthető az adóalany által fizetendő havi adó az adó-megállapítás hónapját megelőzően utoljára benyújtott társasági adóbevallásban bevallott és megfizetett — 12 hónapnál rövidebb adóévről benyújtott bevallás esetén napi időarányosítással évesített — társasági adó egytizenketted részével”.

 

Vonják vissza

 

Rezsinövelésként értékelte az internetadót az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége. Szerintük a szabályozás nem adónövelő, hanem internethasználat csökkentő hatású. A szövetség arra szólítja a kormányt, hogy vonják vissza a leginkább a magyar embereknek kárt okozó internetadó tervét. A kormány 20 milliárd forint bevételre számít a különadó kiterjesztésétől, azonban ez csak akkor igaz, ha évi 133 millió gigabájtnyi adatforgalommal számolunk, egyes számítások szerint azonban a magyarországi internetes adatforgalom az évi 600 millió gigabájtot is meghaladja. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége tiltakozik a netadó bevezetése ellen, úgy vélik, Magyarország lakossága és vállalkozásai ilyen terhek nélkül is lemaradásban vannak internethasználat és versenyképesség tekintetében Európa többi országához képest, egy olyan korszakban, amikor az internet nem csak a kommunikáció eszköze, de a gazdaságfejlesztés hajtóereje is — írták közleményükben. A szövetség szerint a lakosság lesz az internetadó vesztese, mert bizonyosan többe fog kerülni az internet előfizetés. Közvetve minden magyar ember veszít, akik az eddigiekhez képest indokolatlanul drágán vagy szélsőséges esetben sehogyan nem juthatnak majd hozzá az eddig megszokott szolgáltatásokhoz, tartalmakhoz, információkhoz. A tervezett adó szembemegy a kormány saját vállalásával is, vagyis megnehezíti a 2014-2020 Nemzeti Infokommunikációs Stratégia vagy az Európai Unió által elfogadott Digitális Menetrend teljesítését, a szélessávú fejlesztések vagy az e-közigazgatás előremozdítását, de az oktatás és digitális készségek fejlesztése révén elérhető munkahely-teremtési igyekezetet is. Az internetadó szembe megy a kormány és minden parlamenti párt által eddig hirdetett céllal és értékkel — közölte a szervezet. Éppen ezért felszólítják a kormányt, hogy „vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését. Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...