Félidőben a nagykárolyi átalakítások
Utoljára módositva: 2014-01-21 10:13:17

A Károlyi-kastély parkjának átalakítását, az itt található Lovarda épületének felújítását és a Járóbeteg Gondozó épületének bővítését is HU-RO-s uniós pénzekből finanszírozzák.

 

Új ösvényeket nyitottak a régiek mellett, valamint bővítik a közvilágítást is

Kielégítő ütemben zajlanak Nagykárolyban azok a munkálatok, melyek finanszírozása uniós pénzalapokból — azon belül is Magyarország és Románia Határokon Átívelő, ún. HU-RO-s projekt keretében — történik. Három ilyen nagyszabású projekt zajlik a városban: a Károlyi-kastély parkjának jobb kihasználásárt célzó munkálat, a Járóbeteg Gondozó épületének hidro-kinetoterápiás központtal történő bővítése, valamint a kastélyhoz tartozó parkban levő egykori grófi Lovarda épületének felújítását és bővítését célzó terv gyakorlatba ültetése.

A kastélykertben egy sor változtatás történik. A víztorony közelében található dombocskákat mindeddig nem sikerült beépíteni a sétálók útvonalába, mivel itt nem volt sem járda, sem pedig megfelelő közvilágítás. Többek között ezen a helyzeten is változtatnak a mostani beavatkozás révén. Már láthatóak azok az ösvények, melyekkel bővül a park, valamint folyamatban van a már meglévő világítóhálózat felújítása, illetve bővítése is. A munkálatok keretében új sportpályák létesülnek, megújul a régi Múzeum bejárata előtti szökőkút, ugyanakkor új padokat is kihelyeznek. A kivitelezésnek már több mint felével elkészültek.

Nagykároly egyik ékessége lesz a felújított és kibővített valamikori grófi Lovarda épülete

Az egykori grófi Lovarda megújulása és bővítése szintén magyar-román együttműködés eredménye. A lovasturizmus feltámasztása a célja ennek a projektnek, de természetesen az is fontos szempont, hogy a meglévő Lovarda még kihasználhatóbb és még szebb legyen. A a bécsi lovardák pompáját idéző hangulatban gyönyörködhetnek majd a látogatók, valamint fontos szempont lesz a gyógyítás is, hiszen sérült fiatalok gyógykezelésére is lehetőség nyílik a lovaglás által. A projekt révén egy panoptikum is kialakításra kerül, benn a kastélyban. Olyan történelmi személyiségek viaszmásait tekinthetik meg a látogatók, akiknek meghatározó szerepük volt Nagykároly életében. A Lovarda tervezett munkálatainak a fele már elkészült.

A Járóbeteg Gondozó közvetlen szomszédságában épül a hidro-kinetoterápiás központ

Az egészségügyi turizmus kialakítása volt a fő szempont, amikor elkészült az a projekt, melynek révén hidro-kinetoterápiás központtal bővül a helyi Járóbeteg Gondozó épülete (a Poliklinika). A projekt a Közös egészségügyi infrastruktúra fejlesztése Fehérgyarmaton és Nagykárolyban elnevezést kapta. A cél többek között az, hogy a fehérgyarmati kollégáktól tanuljanak a nagykárolyi szakemberek, s kölcsönösen segítve egymás munkáját, a betegek javát szolgálják. Több tapasztalatcsere és szakmai konferencia is megrendezésre kerül, valamint a két kórházba ellátogatva gyakorlatban is figyelemmel kísérhetik az ott zajló munkát az orvosok, asszisztensek. Az építési munkálatokon kívül a projektre megnyert finanszírozás biztosítja az új rész megfelelő gépekkel, orvosi eszközökkel történő felszerelését is. A munkálatok kivitelezése itt is elég jól halad, szinte a feléhez érkezett.

A HU-RO-s projektek kivitelezésével ebben az évben kell végezniük a szakembereknek.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...