Félidőben a nagykárolyi átalakítások
Utoljára módositva: 2014-01-21 10:13:17

A Károlyi-kastély parkjának átalakítását, az itt található Lovarda épületének felújítását és a Járóbeteg Gondozó épületének bővítését is HU-RO-s uniós pénzekből finanszírozzák.

 

Új ösvényeket nyitottak a régiek mellett, valamint bővítik a közvilágítást is

Kielégítő ütemben zajlanak Nagykárolyban azok a munkálatok, melyek finanszírozása uniós pénzalapokból — azon belül is Magyarország és Románia Határokon Átívelő, ún. HU-RO-s projekt keretében — történik. Három ilyen nagyszabású projekt zajlik a városban: a Károlyi-kastély parkjának jobb kihasználásárt célzó munkálat, a Járóbeteg Gondozó épületének hidro-kinetoterápiás központtal történő bővítése, valamint a kastélyhoz tartozó parkban levő egykori grófi Lovarda épületének felújítását és bővítését célzó terv gyakorlatba ültetése.

A kastélykertben egy sor változtatás történik. A víztorony közelében található dombocskákat mindeddig nem sikerült beépíteni a sétálók útvonalába, mivel itt nem volt sem járda, sem pedig megfelelő közvilágítás. Többek között ezen a helyzeten is változtatnak a mostani beavatkozás révén. Már láthatóak azok az ösvények, melyekkel bővül a park, valamint folyamatban van a már meglévő világítóhálózat felújítása, illetve bővítése is. A munkálatok keretében új sportpályák létesülnek, megújul a régi Múzeum bejárata előtti szökőkút, ugyanakkor új padokat is kihelyeznek. A kivitelezésnek már több mint felével elkészültek.

Nagykároly egyik ékessége lesz a felújított és kibővített valamikori grófi Lovarda épülete

Az egykori grófi Lovarda megújulása és bővítése szintén magyar-román együttműködés eredménye. A lovasturizmus feltámasztása a célja ennek a projektnek, de természetesen az is fontos szempont, hogy a meglévő Lovarda még kihasználhatóbb és még szebb legyen. A a bécsi lovardák pompáját idéző hangulatban gyönyörködhetnek majd a látogatók, valamint fontos szempont lesz a gyógyítás is, hiszen sérült fiatalok gyógykezelésére is lehetőség nyílik a lovaglás által. A projekt révén egy panoptikum is kialakításra kerül, benn a kastélyban. Olyan történelmi személyiségek viaszmásait tekinthetik meg a látogatók, akiknek meghatározó szerepük volt Nagykároly életében. A Lovarda tervezett munkálatainak a fele már elkészült.

A Járóbeteg Gondozó közvetlen szomszédságában épül a hidro-kinetoterápiás központ

Az egészségügyi turizmus kialakítása volt a fő szempont, amikor elkészült az a projekt, melynek révén hidro-kinetoterápiás központtal bővül a helyi Járóbeteg Gondozó épülete (a Poliklinika). A projekt a Közös egészségügyi infrastruktúra fejlesztése Fehérgyarmaton és Nagykárolyban elnevezést kapta. A cél többek között az, hogy a fehérgyarmati kollégáktól tanuljanak a nagykárolyi szakemberek, s kölcsönösen segítve egymás munkáját, a betegek javát szolgálják. Több tapasztalatcsere és szakmai konferencia is megrendezésre kerül, valamint a két kórházba ellátogatva gyakorlatban is figyelemmel kísérhetik az ott zajló munkát az orvosok, asszisztensek. Az építési munkálatokon kívül a projektre megnyert finanszírozás biztosítja az új rész megfelelő gépekkel, orvosi eszközökkel történő felszerelését is. A munkálatok kivitelezése itt is elég jól halad, szinte a feléhez érkezett.

A HU-RO-s projektek kivitelezésével ebben az évben kell végezniük a szakembereknek.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:15
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...