Felkészültek a járványra
Utoljára módositva: 2014-09-12 10:28:47

A DSVSA és a rendőrség munkatársai tájékoztatni fogják a lakosságot a kéknyelv-betegségről.

 

A Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetekért Felelős Bizottság tagjai tegnap reggeli gyűlésükön az országban egyre jobban terjedő kéknyelv-betegségről egyeztettek. Mivel a betegség a déli megyékben egyre nagyobb teret hódít, a hatóság úgy döntött, hogy a szeptember 11. és október 5. közötti időszakban betiltják megyénkben az állatvásárok megszervezését. A határozat értelmében elmarad Szatmárnémetiben a szeptember 16-ra és 24-re, illetve október elsejére, Tasnádon a szeptember 19-re és 26-ra, illetve október 3-ra, Batizon a szeptember 20-ra és 27-re, illetve október 4-re, Turcon a szeptember 18-ra, Kányaházán a szeptember 22-re, Bikszádon a szeptember 24-re, Kisgércén a szeptember 25-re, Batarcson a szeptember 27-re, Arayosmeggyesen a szeptember 30-ra, Túrterebesen az október 2-re és Szamosborhídon az október 4-re tervezett vásár. Eugeniu Avram kormánybiztos elmondta, ez egy ideiglenes intézkedés, és bíznak abban, hogy ennek köszönhetően sikerül megakadályozni Szatmár megyében a kéknyelv-betegség elterjedését. Avram arra kéri a lakosokat, ne is próbálkozzanak eljutni az állatvásárokra, mert a környéken járőröző rendőrök vissza fogják fordítani őket útjukból.

Nicolae Dumuţa, a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője kihangsúlyozta, hogy a DSVSA és a rendőrség munkatársaiból alkotott munkacsoport minden érintett községbe kiszáll, s ott tájékoztatják majd a lakosságot mind a betegség tüneteiről, mind az állatvásárok időszakos felfüggesztéséről. A DSVSA összeállított egy beavatkozási egységet arra az esetre, ha a megyében is felüti a fejét a betegség, ugyanakkor ivartalanítási eszközöket is beszereztek.

A kéknyelv-betegség a házi és vadon élő kérődző állatokra egyaránt veszélyes. Állatról állatra nem terjed, a vírust egyfajta szúnyog terjeszti. A lázas állapottal kísért kéknyelv-betegség az állatok emésztőrendszerét, nyelvét, valamint izomzatát támadja meg. veszélyt jelent a szarvasmarha- és juhállományra, az embert azonban nem fertőzi meg.

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...