Felkészültek a járványra
Utoljára módositva: 2014-09-12 10:28:47

A DSVSA és a rendőrség munkatársai tájékoztatni fogják a lakosságot a kéknyelv-betegségről.

 

A Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetekért Felelős Bizottság tagjai tegnap reggeli gyűlésükön az országban egyre jobban terjedő kéknyelv-betegségről egyeztettek. Mivel a betegség a déli megyékben egyre nagyobb teret hódít, a hatóság úgy döntött, hogy a szeptember 11. és október 5. közötti időszakban betiltják megyénkben az állatvásárok megszervezését. A határozat értelmében elmarad Szatmárnémetiben a szeptember 16-ra és 24-re, illetve október elsejére, Tasnádon a szeptember 19-re és 26-ra, illetve október 3-ra, Batizon a szeptember 20-ra és 27-re, illetve október 4-re, Turcon a szeptember 18-ra, Kányaházán a szeptember 22-re, Bikszádon a szeptember 24-re, Kisgércén a szeptember 25-re, Batarcson a szeptember 27-re, Arayosmeggyesen a szeptember 30-ra, Túrterebesen az október 2-re és Szamosborhídon az október 4-re tervezett vásár. Eugeniu Avram kormánybiztos elmondta, ez egy ideiglenes intézkedés, és bíznak abban, hogy ennek köszönhetően sikerül megakadályozni Szatmár megyében a kéknyelv-betegség elterjedését. Avram arra kéri a lakosokat, ne is próbálkozzanak eljutni az állatvásárokra, mert a környéken járőröző rendőrök vissza fogják fordítani őket útjukból.

Nicolae Dumuţa, a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője kihangsúlyozta, hogy a DSVSA és a rendőrség munkatársaiból alkotott munkacsoport minden érintett községbe kiszáll, s ott tájékoztatják majd a lakosságot mind a betegség tüneteiről, mind az állatvásárok időszakos felfüggesztéséről. A DSVSA összeállított egy beavatkozási egységet arra az esetre, ha a megyében is felüti a fejét a betegség, ugyanakkor ivartalanítási eszközöket is beszereztek.

A kéknyelv-betegség a házi és vadon élő kérődző állatokra egyaránt veszélyes. Állatról állatra nem terjed, a vírust egyfajta szúnyog terjeszti. A lázas állapottal kísért kéknyelv-betegség az állatok emésztőrendszerét, nyelvét, valamint izomzatát támadja meg. veszélyt jelent a szarvasmarha- és juhállományra, az embert azonban nem fertőzi meg.

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...