Felkészülten várják a tanévkezdést az iskolák
Utoljára módositva: 2019-09-07 07:25:00

Szatmárnémeti mindhárom magyar középiskolája eredményesen zárta a nyári szünidőt, kisebb-nagyobb beruházások és munkálatok révén igyekeztek megfelelő módon felkészülni az új tanévre annak érdekében, hogy jó körülmények között fogadhassák a diákokat.

A nyári szünidő szinte kivétel nélkül minden tanintézmény számára a takarítás, időnként a felújítás, tatarozás időszaka. Szinte nincs olyan tanintézmény, ahol ne kellene kicserélni egy kilincset, netán egy egész ajtót, kifesteni egy-egy osztálytermet, netán felújítnai egy egész épületszárnyat.

Ez a szatmárnémeti középiskolák legtöbbjére igaz, így a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban és a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban is akadt tennivaló a nyár idejére.

A legnagyobb volumenű munkálatokat ezen a nyáron a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban végezték, minderről Ádámkó István igazgató tájékoztatta szerkesztőségünket.

Az intézményvezető elmondta, hogy több szinten zajlottak a felújítási munkálatok. A főépületben, ahol elsőtől tizenkettedik osztályig tanulnak a diákok, igen komplex munka kezdődött el a nyár folyamán, amely a tanév ideje alatt is folytatódni fog. Kicserélték az épület mind a 106 ablakát, a földszinten részleges ajtócsere is zajlott. Elkezdődött ugyanakkor az épület külső tatarozása is, így jövő héttől a munkálatok miatt lezárják az iskola sportudvarát, így a diákok a hátsó, parkudvart fogják tudni látogatni a szünetekben. Ezt a munkálatot a Szatmári Római Katolikus Püspökség finanszírozása révén sikerül megvalósítani.

Ugyanakkor folyamatban van a tornaterem felújítása is, ami a szatmárnémeti polgármesteri hivatal támogatása révén valósul meg.

Ádámkó elmondta, hogy az intézmény Cuza Voda utcai szakiskolai épületében is zajlottak munkálatok nyáron, ott is új és felújított termek várják a diákokat. Itt elkészült a sportudvar és a díszterem, illetve új osztálytermeket is sikerült kialakítani az újonnan érkező osztályok számára. Ezt a beruházást Magyarország Kormánya támogatásával tudta megvalósítani az iskola.

A középiskola bentlakásában, a Szent Alajos Konviktusban is volt felújítás: 20 szobát, a mosdókat és az étkezdét frissítették fel a szünidőben. Az iskolaigazgató elmondta, hogy a konviktusban idén is 108 helyet hirdettek meg a diákok számára, amelyeket maximálisan be is töltötték a jelentkezők, összesen 133-an jelentkeztek, így a korlátozott létszám miatt nem is tudták elfogadni mindenki jelentkezését. A konviktusban zajló felújítási munkálatokat az iskola saját költségvetéséből finanszírozta, ahogy az óvodában történt nyári beruházásokat is. A Hám János Óvoda épületében a két újonnan érkező kiscsoport termét festették ki, valamint a lépcsőházat frissítették fel.

Ami a diáklétszámot illeti, összesen 835 diákkal kezdi a 2019/2020-as tanévet az iskola: 181 óvodással, 136 elemi osztályossal, 122 ötödik-nyolcadik osztályossal, valamint 204 líceumi oktatásban és 192 szakközépiskolai oktatásban részt vevő diák kezdik a tanévet.

Az iskolában 96 személyt foglalkoztatnak a pedagógusoktól, az adminisztratív személyzeten át egészen a szakácsnőkig. Címzetes tanára 47 van a tanintézménynek.

Ami az ősztől induló kilencedik osztályokat illeti, összesen öt lesz az iskolában, amelyek közül kettő líceumi osztály: a IX. A az újonnan induló vallásturizmus profilú osztály, amelynek diákjai a szaktantárgyak mellett olaszul is tanulnak majd; a IX. B pedig természettudományok profilú osztály. A két líceumi kilencedik osztályban 59 tanuló kezdi a tanévet. Ezek mellett három szakiskolai osztályt indít az iskola: egy szakács, egy pincér és egy elektronikai műszerész/automatizálási technikus osztályt, s a három osztályban 85 diák kezdi el a tanévet.

Az iskola tanévnyitója, a Veni Sancte szentmise hétfőn 11 órától a szatmári római katolikus székesegyházban lesz megtartva.

Ami a Szatmárnémeti Református Gimnáziumot illeti, a nyár folyamán azokat az osztálytermeket újították fel, amelyekbe az előkészítő, az ötödik és a kilencedik osztályok fognak érkezni, ezeket a termeket kifestették és korszerű állapotba hozták. De természetesen az egész épületben megtörtént a nyári vakációban szokásos nagytakarítás is. Felújították ugyanakkor az iskolaudvart, a sportórákra előkészítették a futball-kézilabda pályát, új kapukat helyeztek el, illetve a kosárpalánkokat is felújították. Azokban az osztályokban, ahol nem volt megfelelő a világítás, új lámpatesteket szereltek fel — tájékoztatta szerkesztőségünket Elek Kinga igazgatóhelyettes.

Összesen 679 diák kezdi el az új tanévet a Refiben, 113 óvodás, 27 előkészítő osztályos, 128 elemista, 119 ötödik-nyolcadik osztályos diák. Kilencedik osztályban 88-an kezdik a tanévet, XII.-ben pedig 65-en fognak végezni ebben a tanévben. A tanintézmény 48 fős tanári gárdával rendelkezik, közülük 44 címezetes, 4 pedig szakképzett helyettesítő pedagógus.

Az iskola az idei tanévtől némiképp átalakult profilokkal várja a kilencedikeseket, így idén a IX. A teológia, a IX. B gazdasági szakértő, míg a IX. C matematika-informatika és természettudományok profilú osztály lesz.

Elek Kinga lapunknak elmondta, hogy egy ideig nem kívánnak egyéb változtatásokat eszközölni a szakokon, esetleg a teológia osztályt szeretnék még inkább a filológia irányába elmozdítani, de alapjaiban ezeket a szakokat fogja kínálni az iskola.

Az igazgatóhelyettes elmondta azt is, hogy bíznak benne, hogy a jövő nyári szünetben sikerül elkezdeni az épület teljes tatarozását is, amire már jó ideje vár az iskola.

A hétfői tanévnyitót délelőtt 10 órától a Láncos-teplomban tartja a tanintézmény, ahová az óvodások szüleit is várják, hiszen az alkalmon minden diák jelen lesz az óvodásoktól a tizenkettedikes végzősökig. Az istentiszteleten Csűry István püspök szolgál majd.

A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban elsősorban a bentlakásban zajlottak felújítási munkálatok, ahol az ebédlőt, a konyhát és a mosdókat tették rendbe a nyár folyamán, de az iskolaépületben is volt takarítás, illetve a kilencedik osztályok termeit ki is festették, valamint irodákat, két folyosót és két termet az elemi osztályosoknak.

Pataki Enikő iskolaigazgató lapunknak elmondta, hogy az idei tanévet is mintegy 1000 diák, illetve 66 tanár kezdi majd el a főgimnáziumban, valamint 24 orvos és asszisztens, akik a posztlíceumban tanulókat oktatják majd.

Az óvodában 40-en, előkészítő osztályban 28-an, elemiben 151-en, öt-nyolcban 120-an, az öt induló kilencedik osztályban 139-en kezdik a tanévet, míg a hat végzős osztályban 160 diák búcsúzik majd tanév végén az iskolától.

Ami a posztlíceumi képzést illeti, 28-an kezdik el az első évet általános egészségügyi asszisztens, 19-en pedig gyógyszerészeti asszisztens szakon.

Az igazgatónő néhány mondatban az idei terveket és a várható eseményeket is összegezte. Elmondta, hogy jövő héten tartják a gólyatábort, a kilencedikesek Nagytarnára kirándulnak majd, októberben lesz a tizenegyedikesek budapesti kirándulása, majd egy Erasmus-pályázat révén Lengyelorszába utazik egy diákcsoport. Szintén októberben pedagóguscsere-program keretében 7 kölcseys pedagógus 4 napos tapasztalatcserére Nyíregyházára utazik. Az Iskola másként hetét október végén tartják, ekkor lesz a gólyabál is.

Az idei is pörgős, zsúfolt tanév lesz, amelyben a tanári gárda igyekszik majd odafigyelni a XII. osztályosok folyamatos ellenőrzésére, illetve a tantárgyversenyekre készülő diákok felkészítésére is.

A tanévnyitót hétfőn 10 órától tartják a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...