Fellendítenék a kulturális életet
Utoljára módositva: 2018-05-16 13:41:28

Vetés község infrastruktúrájának folyamatos fejlesztése mellett a kulturális élet fellendítésére is odafigyelnek. Ilyés Gyula polgármester tájékoztatta minderről szerkesztőségünket.

Vetés község utcáin haladva azt tapasztaljuk, hogy látványos átalakulások történnek, az eddigi és a folyamatban lévő beruházások során kedvezően változik a község arculata. Ilyés Gyula polgármester egy hosszú távú fejlesztési tervet készített, és beütemezte, hogy mikor végzik a községfejlesztési munkálatokat. A polgármester bízik abban, hogy minden az ütemterv szerint haladhat, és időben befejeződhet a ivóvíz-, a csatorna- és a földgázhálózat kiépítése, az utak és az utcák leaszfaltozása, valamint a parkok és zöldövezetek létrehozása. Van remény arra is, hogy a vetési Csárda és környéke is megújul, és kihasználhatóvá válik a tó.

Régebben az önkormányzat próbálkozott a tó vízzel történő feltöltésével, később cégeknek adták használatba. Próbálkoztak kutakat fúrni és a Szamos folyóból szivattyúzni a vizet, de a nagy befektetések hiábavalóak voltak, mert a talaj elnyelte a vizet. Most egy újabb próbálkozás eredményét várják, ugyanis a vetési Saminstal Kft. tesz egy kísérletet a tó vizének megtartására. A cég egyik feladata, hogy földet szállítson az épülő körgyűrűhöz, s a szükséges föld egy részét a vetési tóból termeli ki, ennek érdekében akár hat méter mélységig is lemennek, azt remélve, hogy ilyen mélységben már megmarad majd a talajvíz a tóban. A Csárdát egy vállalkozó vette bérbe, és a felújítása után egy modern szórakozóhelyet alakít ki itt.

Ilyés Gyula az infrastrukturális fejlesztés mellett a kulturális élet fellendítésére is odafigyel. Elmondta, hogy június 16-án lesz Óvári napja, szeptember 8-án Vetés napja, a községközpontban pedig megszervezik még a Vetési Albert és a Vetési Pátens napokat is. Csengerrel közösen szerveznek Almanapot, amelyen almaételeket készítenek és hagyományőrző műsorokat adnak elő. Újdonságnak számít a szeptemberre tervezett gasztronap. A szatmári helyi akciócsoportoknál (GAL) megjelent egy új kiírás, amelynek célja a halfogyasztás népszerűsítése. Itt pályáznak a vetésiek egy halfesztivál megszervezésének a finanszírozására, amelyen részt vesznek majd neves szakemberek, és nagyon sok halétel készül majd, amiket meg lehet kóstolni. Erdélyben ez lesz az első ilyen jellegű rendezvény, ami bizonyára nagy népszerűségnek fog örvendeni.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...