Fellendülőben a strucctenyésztés Lengyelországban
Utoljára módositva: 2019-01-10 15:26:06

Lengyel gazdák közel 20 évvel ezelőtt kezdtek el strucctenyésztéssel foglalkozni. Az értékesítési nehézségek miatt és a komolyabb tartási ismeretek hiányában azonban, a kezdeti felbuzdulás után sokan kiléptek az üzletből. Az utóbbi néhány évben viszont a tartási kedv újra megélénkült.

Néhány nyugat-európai országban magas kereslet mutatkozik a strucchús iránt, és időközben több lengyel tenyésztő is megfelelő jártasságot szerzett ezeknek a korábban Európában alig ismert madaraknak a tartásában – írja a topagrar.pl.

Már egy tenyésztői egyesülés is működik az országban a Bobrowniki-i székhelyű Strusia Kraina cég irányításával, amely készséggel ad felvilágosítást és tanácsokat a strucctartás és értékesítés iránt érdeklődőknek. Ez a cég már az európai tenyésztők élvonalába küzdötte fel magát, és minden lényeges információval rendelkezik a strucchús-termelésről.

Az egyesülés megkerülésével, kezdőknek meglehetősen kockázatos belevágni a tartásba. Ezen túlmenően, kevés olyan vágóhíd működik az országban, amely struccfeldolgozásra engedéllyel rendelkezik.

Két évtized elteltével bebizonyosodott, hogy ezek a melegebb éghajlathoz szokott madarak egészen jól viselik az európai (lengyelországi) klimatikus viszonyokat, még a telet is. Az egyesülés információi szerint az első osztályú strucchúst jelenleg kilónként 80-110 zloty (90-120 lej) áron lehet értékesíteni (elsősorban külföldre, előre lekötött szerződéssel, mert Lengyelországon belül a kereslet minimális, valószínűleg a magas ár miatt). Az első osztályú hús azonban az állat testsúlyának csak mintegy 20 százalékát teszi ki.

A tartás viszont csak akkor lehet igazán jövedelmező, ha a gyengébb minőségű húst és a melléktermékeket (toll, bőr) is sikerül értékesíteni. Akinek viszont stabil vevőkört sikerül kialakítania, az biztos piacra és növekvő keresletre számíthat.

Forrás: https://www.agroinform.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szelektíven gyűjtöd-e a szemetet?
Igen, mindig figyelek arra, hogy lehetőségeim szerint külön gyűjtsem a hulladékot
A háztartási hulladékot nem gyűjtöm szelektíven, de az elektronikai cikkeket külön szoktam leadni
Legfeljebb a papírt, műanyagot gyűjtöm külön
Nem gyűjtöm szelektíven a szemetet, hiszen a kukákban úgyis összekeverednek a hulladékok tapasztalataim szerint
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. március 25.
Talán nem azt hozod, amit várnak tőled, ami talán mindenkiben feszültséget kelt. Talán te magad is egyre feszültebb leszel a gondolattól, hogy mások nem elégedettek veled. Tudod, mit szoktál gondolni, amikor valaki elmeséli, hogy nem értik meg? Igen, azt, hogy a kommunikáció lenne a megoldás. Ez így van a te életedben is.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 25.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...