Fellendülőben az egészségügyi turizmus
Utoljára módositva: 2013-12-30 21:28:44

Az október 25-én életbe lépett európai uniós irányelvnek köszönhetően egyszerűbbé vált a külföldi kezelés azon romániai betegek számára, akik rendelkeznek egészségbiztosítással.

 

Könnyebben lehet igénybe venni a külföldi egészségügyi szolgáltatásokat

Az idei esztendőben hétszer többet fizetett a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS SM) a külföldön elvégzett orvosi szolgáltatások ellenértékeként, mint az elmúlt évben, tájékoztatott Georgeta Pop, a CAS SM igazgatónője. Tavaly a külföldi egészségügyi intézményeknek 103 ezer lejt fizettek ki, míg idén ez az összeg 736 ezer lej volt. Az igazgatónő elmondta, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) vezetősége kéthavonta szervezett munkamegbeszélést, így sikerült minden adódó problémára azonnal megoldást találniuk. Marcela Similartól, a CAS SM sajtószóvivőjétől megtudtuk, hogy a 2009 és 2011 közötti időszakból 2000 kártérítési kérvényük van a külföldön végzett orvosi szolgáltatások ellenértékére vonatkozóan. A külföldi kórházak több mint kétéves késéssel számlázzák ki a kezelési költséget, ezért van a kifizetések terén is jelentős késés. A legtöbb esetben a sürgősségi orvosi ellátásban részesültek kezelését kell kifizetni, de a romániai egészségügyi alapcsomagban szereplő kezelések ellenértékét is kifizeti az egészségbiztosítási pénztár. A külföldi orvosi ellátások finanszírozása egyszerűbbé vált, azt követően, hogy a 2011/24/EU jogszabály október 25-én életbe lépett, s ennek értelmében az egészségbiztosítási pénztárnak legalább részben meg kell térítenie a romániaiak külföldi ellátását. Marcela Similar érdeklődésünkre elmondta, hogy a 24-es direktíva hazánkban már működik a CNAS 2009-ben elfogadott 729-es számú rendelete alapján. A rendelet értelmében bármelyik egészségbiztosítással rendelkező romániai állampolgár orvosi kezelését fedezi az egészségbiztosítási pénztár — abban az esetben is, ha előzőleg nem engedélyezte azt —, ám csak a biztosítónál befizetett összegek keretében. A romániai állampolgárok is az európai egészségbiztosítási kártya birtokában ingyenes sürgősségi ellátásban részesülnek az EU tagországaiban. Ezenkívül olyan kezeléseket is támogat a CNAS, melyeket hazánkban nem tudnak elvégezni, ezt az S2-es (régebben az E112-es) formanyomtatvány alapján programálják.

Marcela Similar

Az uniós jogszabály értelmében a betegeknek nem kell előre kérelmezniük az egészségbiztosítási pénztárnál a külföldi kezelés jóváhagyását a megfelelő indoklások kíséretében, hanem elegendő bejelentkezni a külföldi klinikán, ahol a kezelést igénylik. Érvényes ez azokra a külföldiekre is, akik Romániában szeretnék kezeltetni magukat. A biztosító utólag fizeti ki az állampolgár kezelését a származási ország által megszabott tarifáknak megfelelően.

Az uniós jogszabály érvénybe lépésével várhatóan sok romániai beteg keresi majd fel a külföldi klinikákat, de az sem lenne meglepő, ha a nyugati betegek keresnék fel nagy számban a romániai magánkórházakat — vélik az illetékesek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...