Félszázan meneteltek idén
Utoljára módositva: 2018-01-15 10:00:03

Majdnem 21 kilométeres távot tettek meg mindazok, akik részt vettek a szombaton lebonyolított 6. doni emlékmeneten. Nagykárolyból indultak és Mezőfényre érkeztek az emlékmenet résztvevői.

Esőben, havazásban és szélben keltek útra az idei doni emlékmenet résztvevői szombaton a kora reggeli órákban. Hatodik alkalommal gyűlt össze az évről évre egyre népesebb csapat, hogy végiggyalogolva egy tisztes távot emléket állítson azoknak a magyar honvédeknek, akik a Don-kanyarban lelték halálukat 75 évvel ezelőtt.

Szombaton ötvenen meneteltek együtt, a Nagykároly–Kaplony–Kálmánd–Csanálos–Mezőfény útvonalon haladva. Egyre több fiatal vesz részt az eseményen, s zokszó nélkül teljesíti a közel 21 kilométeres távot.

„Idén is nagyszerű élmény volt részt venni ezen az eseményen. Nagyszerű volt egyrészt szakemberként, de főleg magánemberként jelen kell lenni az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken, hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy 75 évvel ezelőtt rossz döntések sorozata, nagyhatalmak szembenállása több mint 100 000 ember életét követelte — nyilatkozta lapunknak dr. Hágó Attila Nándor történész, aki maga is többször végigjárta az emlékmenet útvonalát.

„Szerencsésnek tartom azt is, hogy az idei 50 résztvevő között sok fiatal is volt, a legkisebb menetelő 9 éves volt. Jó ezt látni, mert azt jelenti, hogy a jelenlegi nem mindig biztató helyzetben mégis itt van az ifjúság, ha néha csak egy maréknyi is, aki vállalja azt, hogy gyalogol a hidegben, esőben, hóban, és talán közelebb kerül ennek a szomorú eseménynek a megértéséhez, testközelibb átéléséhez. Ugyanakkor azt is megtudja, hogy a környékünkről is voltak olyanok, akik a Don-kanyarban áldozták életüket egy jobb világ reményében” — tette hozzá Hágó.

Az emlékmenet főszervezését ebben az évben is Berei Károly vállalta magára. A hosszas egyeztetésekkel, szervezéssel járó feladatok ellátását követően ismét egy sikeres rendezvényen vehettek részt a menetelők. Az emlékmenet résztvevőit minden állomáson fogadták, s a menet tagjai az alkalmon résztvevőkkel kiegészülve rövid ünnepséget tartottak a falvakban található emlékművek előtt. Itt Berei Károly az egykori katonák leveleiből és visszaemlékezéseiből olvasott fel, majd sisakkal ékesített nyírfakeresztet helyeztek el, a kereszthez pedig fenyőágat tettek, hiszen annak idején a doni katonák is így búcsúztatták társaikat. A mezőfényi utolsó állomáson a menet résztvevőit meleg levessel fogadták, majd a táv teljesítésének emlékére okleveleket vehettek át, illetve egy sisak formájú kitűzőt.

„Elsősorban hálát adok a Jóistennek, hogy ismét megsegített bennünket ezen esemény alkalmából. A továbbiakban köszönetemet szeretném kifejezni mindazoknak, akik támogatásukkal hozzájárultak a 6. emléktúra lebonyolításához. Köszönöm a túrán érintett települések világi és egyházi vezetőinek, valamint a kulturális egyesületek tagjainak a fogadtatást és a vendéglátást: Kaplony, Kálmánd, Csanálos és Mezőfény. Köszönjük a mezőfényieknek a meleg fogadtatást és a finom bográcsgulyást. Isten ezerszeresen fizesse vissza mindnyájuknak! Köszönöm a feleségemnek és a családomnak, hogy mindig mellettem állnak és messzemenően támogatnak. Dicsőség a hősöknek!” — írta ki közösségi oldalára Berei Károly főszervező.

 Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...