Félszázan meneteltek idén
Utoljára módositva: 2018-01-15 10:00:03

Majdnem 21 kilométeres távot tettek meg mindazok, akik részt vettek a szombaton lebonyolított 6. doni emlékmeneten. Nagykárolyból indultak és Mezőfényre érkeztek az emlékmenet résztvevői.

Esőben, havazásban és szélben keltek útra az idei doni emlékmenet résztvevői szombaton a kora reggeli órákban. Hatodik alkalommal gyűlt össze az évről évre egyre népesebb csapat, hogy végiggyalogolva egy tisztes távot emléket állítson azoknak a magyar honvédeknek, akik a Don-kanyarban lelték halálukat 75 évvel ezelőtt.

Szombaton ötvenen meneteltek együtt, a Nagykároly–Kaplony–Kálmánd–Csanálos–Mezőfény útvonalon haladva. Egyre több fiatal vesz részt az eseményen, s zokszó nélkül teljesíti a közel 21 kilométeres távot.

„Idén is nagyszerű élmény volt részt venni ezen az eseményen. Nagyszerű volt egyrészt szakemberként, de főleg magánemberként jelen kell lenni az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken, hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy 75 évvel ezelőtt rossz döntések sorozata, nagyhatalmak szembenállása több mint 100 000 ember életét követelte — nyilatkozta lapunknak dr. Hágó Attila Nándor történész, aki maga is többször végigjárta az emlékmenet útvonalát.

„Szerencsésnek tartom azt is, hogy az idei 50 résztvevő között sok fiatal is volt, a legkisebb menetelő 9 éves volt. Jó ezt látni, mert azt jelenti, hogy a jelenlegi nem mindig biztató helyzetben mégis itt van az ifjúság, ha néha csak egy maréknyi is, aki vállalja azt, hogy gyalogol a hidegben, esőben, hóban, és talán közelebb kerül ennek a szomorú eseménynek a megértéséhez, testközelibb átéléséhez. Ugyanakkor azt is megtudja, hogy a környékünkről is voltak olyanok, akik a Don-kanyarban áldozták életüket egy jobb világ reményében” — tette hozzá Hágó.

Az emlékmenet főszervezését ebben az évben is Berei Károly vállalta magára. A hosszas egyeztetésekkel, szervezéssel járó feladatok ellátását követően ismét egy sikeres rendezvényen vehettek részt a menetelők. Az emlékmenet résztvevőit minden állomáson fogadták, s a menet tagjai az alkalmon résztvevőkkel kiegészülve rövid ünnepséget tartottak a falvakban található emlékművek előtt. Itt Berei Károly az egykori katonák leveleiből és visszaemlékezéseiből olvasott fel, majd sisakkal ékesített nyírfakeresztet helyeztek el, a kereszthez pedig fenyőágat tettek, hiszen annak idején a doni katonák is így búcsúztatták társaikat. A mezőfényi utolsó állomáson a menet résztvevőit meleg levessel fogadták, majd a táv teljesítésének emlékére okleveleket vehettek át, illetve egy sisak formájú kitűzőt.

„Elsősorban hálát adok a Jóistennek, hogy ismét megsegített bennünket ezen esemény alkalmából. A továbbiakban köszönetemet szeretném kifejezni mindazoknak, akik támogatásukkal hozzájárultak a 6. emléktúra lebonyolításához. Köszönöm a túrán érintett települések világi és egyházi vezetőinek, valamint a kulturális egyesületek tagjainak a fogadtatást és a vendéglátást: Kaplony, Kálmánd, Csanálos és Mezőfény. Köszönjük a mezőfényieknek a meleg fogadtatást és a finom bográcsgulyást. Isten ezerszeresen fizesse vissza mindnyájuknak! Köszönöm a feleségemnek és a családomnak, hogy mindig mellettem állnak és messzemenően támogatnak. Dicsőség a hősöknek!” — írta ki közösségi oldalára Berei Károly főszervező.

 Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:30
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...