Felszentelték a nagykárolyi Zárdát
Utoljára módositva: 2015-08-26 08:43:14

Nagykárolyból szólt a Kossuth Rádió déli harangszója. A Zárda megújulásának alkalmából vendégek érkeztek a városba, s a Kalazanci Szent József-templom búcsújához kapcsolódva a világ minden táján hallgathatták a templom harangját a rádiózók.

Ünneplőbe öltöztek a piarista nővérek által nevelt gyermekek, hogy mosolyogva, karjukon kosárral fogadják a vendégeket, s megajándékozzanak mindenkit egy-egy szál, saját kezűleg készített virággal, melyek mindig a tegnapi ünnepi alkalomra emlékeztetik majd a látogatókat.

A megújult Zárda épületének udvarára belépve saját szemével győződhetett meg mindenki annak a hatalmas munkának az eredményességéről, mely egy álom megvalósulását is jelenti. Egy olyan álomét, melyet először a nővérek éreztek magukénak, s mely — valósággá válva —, sok ide költöző gyermeknek a jövőt jelenti és a garanciát egy rendesebb, jobb életre.

Hivatalosan is elfoglalhatták új otthonukat a piarista nővérek, miután megtörtént a szalag átvágása és az épület felszentelése

Hatalmas beruházás, egy sikeres európai uniós projekt eredménye mindaz, ami tegnap átadásra került. 3 960 037,71 lej volt a felhasznált összeg, s ebből a vissza nem térítendő támogatás értéke 3 092 658,64 lej. A járulékos, pályázaton kívüli kiadásokat, valamint az el nem számolható költségeket a kérelmezők saját forrásaikból fedezték. A beruházás keretében egy korszerűen kialakított és felszerelt gyermekotthon jött létre, lehetségessé vált a befogadott gyermekek körének életkor és nem szerinti bővítése, kisgyermekes család és fiúgyermekes család szervezése is. Korábbi otthonukban a nővérek 21 leánygyermeket neveltek, a most felújított épületben azonban, négy családba szervezve, összesen 44 gyermeknek biztosítanak otthont.

A nővérek leányai rövidke kis műsorral készültek az ünnepi alkalomra piarista

Szeretettel üdvözölte a vendégeket Judit nővér. Az eseményen jelen volt Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök, Anna Lucia D’Ospina generális anya, a piarista nővérek rendjének legfelső elöljárója, valamint két asszisztens főnővér, Eugilde anya és Giuliana nővér, Labancz Zsolt, a magyarországi piarista rend tartományfőnöke, Ruppert József atya, a Romániai Piarista Rendtartomány megbízott képviselője, míg a politikum részéről Kovács Jenő polgármester, Pataki Csaba szenátor, Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és Altfatter Tamás alprefektus.

Judit nővér köszönetet mondott támogatóiknak, amiért hozzájárultak álmuk megvalósításához. Mint mondta, a piarista nővérek által működtetett otthonokat szerte a világban oázisoknak nevezik. Hozzátette: reméli, hogy a nagykárolyi is egy ilyen oázis lesz. A Piarista Nővérek Kongregációja fő feladatának elsősorban a szegény gyermekek és fiatalok érzelmi, kulturális, szociális és vallási értékekben való harmonikus növekedésének előmozdítását tekinti. Küldetésük a nehézségekkel küzdő, családot nélkülöző vagy családban veszélyeztetett gyerekek és fiatalok nevelése, életkörülményeik javítása, ezek megkülönböztetés nélküli felkarolása.

A gyermekek nagyon várták, hogy megmutathassák támogatóiknak, barátaiknak új otthonukat

Kovács Jenő polgármester követendő példának állította hallgatósága és a nagykárolyiak elé a piarista nővéreket. Az a munka, az a feladat, amit ők elvégeznek Nagykárolyban, mindenki számára erkölcsi példa lehet. „Sok Judit nővérre lenne még szükség városunkban” — mondta a polgármester.

Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök a múlt és a jövő feszültségéről beszélt. „Ma ünneplünk” — mondta a püspök, aki beszédében arra is kitért, hogy milyen nagy számban érkeztek az érdeklődők erre az alkalomra, bizonyítva, hogy a nővérek otthonra, szerető támogatókra találtak Nagykárolyban. Ezt a támogatást, a szeretet további áramlását kérte elkövetkező munkájuk sikeréhez a jelenlévőktől a püspök.

Az ünnepi beszédek előadóinak sorában dr. Hágó Attila Nándor múzeumigazgató következett, aki azt a kötetet mutatta be és méltatta, mely Az Úr nevében címet viseli és a Zárda épületének történetét meséli el. Az igazgató beszédét megelőzően a jelenlévők meghallgatták a Kossuth Rádió Nagykárolyra vonatkozó rövidke műsorát, egy ismertetőt a város történelméről, a piarista nővérek ténykedéséről és a Zárda felszenteléséről.

A beszédek között a nővérek leányai kis műsorral, míg a Kalazanci Szent József-templom kórusa énekkel kedveskedett a jelenlévőknek.

A főbejáraton elhelyezett szalag átvágását követően a püspök felszentelte az épületet, majd a látogatók is bevonulhattak, hogy megtekintsék, milyen körülmények között élnek a nővérek és „gyermekeik”. Szeretet, otthonos, családias, barátságos körülmények az egyház védelme alatt — ezt nyújtják a gyermekeknek a piarista nővérek, s a jelenlévők mind azért fohászkodtak, hogy ez így is maradjon.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...