Felszentelték a nagykárolyi Zárdát
Utoljára módositva: 2015-08-26 08:43:14

Nagykárolyból szólt a Kossuth Rádió déli harangszója. A Zárda megújulásának alkalmából vendégek érkeztek a városba, s a Kalazanci Szent József-templom búcsújához kapcsolódva a világ minden táján hallgathatták a templom harangját a rádiózók.

Ünneplőbe öltöztek a piarista nővérek által nevelt gyermekek, hogy mosolyogva, karjukon kosárral fogadják a vendégeket, s megajándékozzanak mindenkit egy-egy szál, saját kezűleg készített virággal, melyek mindig a tegnapi ünnepi alkalomra emlékeztetik majd a látogatókat.

A megújult Zárda épületének udvarára belépve saját szemével győződhetett meg mindenki annak a hatalmas munkának az eredményességéről, mely egy álom megvalósulását is jelenti. Egy olyan álomét, melyet először a nővérek éreztek magukénak, s mely — valósággá válva —, sok ide költöző gyermeknek a jövőt jelenti és a garanciát egy rendesebb, jobb életre.

Hivatalosan is elfoglalhatták új otthonukat a piarista nővérek, miután megtörtént a szalag átvágása és az épület felszentelése

Hatalmas beruházás, egy sikeres európai uniós projekt eredménye mindaz, ami tegnap átadásra került. 3 960 037,71 lej volt a felhasznált összeg, s ebből a vissza nem térítendő támogatás értéke 3 092 658,64 lej. A járulékos, pályázaton kívüli kiadásokat, valamint az el nem számolható költségeket a kérelmezők saját forrásaikból fedezték. A beruházás keretében egy korszerűen kialakított és felszerelt gyermekotthon jött létre, lehetségessé vált a befogadott gyermekek körének életkor és nem szerinti bővítése, kisgyermekes család és fiúgyermekes család szervezése is. Korábbi otthonukban a nővérek 21 leánygyermeket neveltek, a most felújított épületben azonban, négy családba szervezve, összesen 44 gyermeknek biztosítanak otthont.

A nővérek leányai rövidke kis műsorral készültek az ünnepi alkalomra piarista

Szeretettel üdvözölte a vendégeket Judit nővér. Az eseményen jelen volt Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök, Anna Lucia D’Ospina generális anya, a piarista nővérek rendjének legfelső elöljárója, valamint két asszisztens főnővér, Eugilde anya és Giuliana nővér, Labancz Zsolt, a magyarországi piarista rend tartományfőnöke, Ruppert József atya, a Romániai Piarista Rendtartomány megbízott képviselője, míg a politikum részéről Kovács Jenő polgármester, Pataki Csaba szenátor, Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és Altfatter Tamás alprefektus.

Judit nővér köszönetet mondott támogatóiknak, amiért hozzájárultak álmuk megvalósításához. Mint mondta, a piarista nővérek által működtetett otthonokat szerte a világban oázisoknak nevezik. Hozzátette: reméli, hogy a nagykárolyi is egy ilyen oázis lesz. A Piarista Nővérek Kongregációja fő feladatának elsősorban a szegény gyermekek és fiatalok érzelmi, kulturális, szociális és vallási értékekben való harmonikus növekedésének előmozdítását tekinti. Küldetésük a nehézségekkel küzdő, családot nélkülöző vagy családban veszélyeztetett gyerekek és fiatalok nevelése, életkörülményeik javítása, ezek megkülönböztetés nélküli felkarolása.

A gyermekek nagyon várták, hogy megmutathassák támogatóiknak, barátaiknak új otthonukat

Kovács Jenő polgármester követendő példának állította hallgatósága és a nagykárolyiak elé a piarista nővéreket. Az a munka, az a feladat, amit ők elvégeznek Nagykárolyban, mindenki számára erkölcsi példa lehet. „Sok Judit nővérre lenne még szükség városunkban” — mondta a polgármester.

Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök a múlt és a jövő feszültségéről beszélt. „Ma ünneplünk” — mondta a püspök, aki beszédében arra is kitért, hogy milyen nagy számban érkeztek az érdeklődők erre az alkalomra, bizonyítva, hogy a nővérek otthonra, szerető támogatókra találtak Nagykárolyban. Ezt a támogatást, a szeretet további áramlását kérte elkövetkező munkájuk sikeréhez a jelenlévőktől a püspök.

Az ünnepi beszédek előadóinak sorában dr. Hágó Attila Nándor múzeumigazgató következett, aki azt a kötetet mutatta be és méltatta, mely Az Úr nevében címet viseli és a Zárda épületének történetét meséli el. Az igazgató beszédét megelőzően a jelenlévők meghallgatták a Kossuth Rádió Nagykárolyra vonatkozó rövidke műsorát, egy ismertetőt a város történelméről, a piarista nővérek ténykedéséről és a Zárda felszenteléséről.

A beszédek között a nővérek leányai kis műsorral, míg a Kalazanci Szent József-templom kórusa énekkel kedveskedett a jelenlévőknek.

A főbejáraton elhelyezett szalag átvágását követően a püspök felszentelte az épületet, majd a látogatók is bevonulhattak, hogy megtekintsék, milyen körülmények között élnek a nővérek és „gyermekeik”. Szeretet, otthonos, családias, barátságos körülmények az egyház védelme alatt — ezt nyújtják a gyermekeknek a piarista nővérek, s a jelenlévők mind azért fohászkodtak, hogy ez így is maradjon.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 16:50
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 19:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...