Felszólalt az ENSZ a dizájnerdrogok ellen
Utoljára módositva: 2013-06-28 14:15:39

Ezek a szerek sokkal veszélyesebbek lehetnek mint a hagyományos kábítószerek – közölte a bécsi központú ENSZ-hivatal éves jelentésének kiadása alkalmából.

 

A jelentés hatoldalas összefoglalója szerint egy évvel ezelőttig 251 ilyen, dizájnerdrognak minősülő anyagról érkezett bejelentés a világ országaiból. 2009 végén még csak 166 ilyen szerről volt tudomása a UNODC-nek. A gond az, hogy amint a kormányok betiltanak egy anyagot, a gyártók rögtön új összetételű szerrel állnak elő.

 

Az ENSZ-jelentés szerint az Európai Unió tagállamaiban a 15 és 24 év közötti fiatalok közül minden huszadik kipróbált már dizájnerdrogot. Az Egyesült Államokban 158 ilyen szer van forgalomban, kétszer annyi, mint az EU területén. A fogyasztók száma Kelet- és Délkelet-Ázsiában – Kínában, Japánban, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban – is növekszik.

 

A UNODC megállapítása szerint a világátlagot tekintve évek óta stagnál a kábítószer-előállítás és -fogyasztás. Az ENSZ-jelentés szerint az Egyesült Államokban 2006 és 2011 között 40 százalékkal csökkent a kokainfogyasztás, miközben Kínában, úgy tűnik, növekedni kezdett. 2011-ben 66 százalékkal több – 123 tonna – “amfetamin típusú” kábítószert foglaltak le szerte a világon, mint egy évvel korábban.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...