Felszólítást kapnak az omlásveszélyes épületek tulajdonosai
Utoljára módositva: 2018-07-20 20:43:59

Hétfőtől kezdve fogja postázni a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a tatarozási felszólításokat azoknak a tulajdonosoknak, akik omlásveszélyes homlokzatú épületben laknak, tudtuk meg Maskulik Csaba városmenedzsertől. 

A szatmárnémeti városmenedzser elmondta, hogy tavaly átfogó felmérést végeztek a történelmi városközpontban, és lajstromba vették azokat az épületeket, amelyek állapotuk miatt veszélyt jelentenek a közterületekre. Hat hónapos türelmi idő szerepel az épületjavítási felszólításokban, illetve köztudott, hogy 500 százalékos adótöbblettel kell számolniuk az elhanyagolt épületek tulajdonosainak.

Tavaly elege lett a szatmárnémeti városvezetésnek abból, hogy mindig csak a baj megtörténte után, rövid időre megoldást jelentő mentesítési munkálatokat végeztessen az ipari alpinistákkal az elhanyagolt homlokzatú városközponti épületeken, hatékonyabb eszközökhöz nyúlt idén. Több adót kell fizetniük azoknak a tulajdonosoknak, akik olyan szatmárnémeti épületeket birtokolnak, amelyek felkerültek a nagyfokú veszélyeztetést jelentő épületek listájára. Ötszáz százalékos ez az adótöbblet, amit az épület adóértéke alapján vetnek ki.

Amikor összegezték, mely épületekre fér rá leginkább a helyreállítás, nem csak egyszerű lista készült az épületekről és azok aktuális állapotáról, hanem különböző egyéb begyűjtött adatok alapján egy algoritmus is, amelyik azt hivatott megmutatni, melyik épület felújítása a legszükségesebb, és melyik tatarozására van a legnagyobb esély. Ilyen adatok például a felújítás érdekében az önkormányzattal való együttműködésre való hajlandóság, mennyire jól vagy rosszul szituáltak a lakók, van-e anyagi tartalékuk, mennyire koros az épület, illetve hogy műemlékvédelmi szempontból mennyire értékes.

Nem is a nyilvántartás elkészítése volt a legnehezebb dolog, nyilatkozta szerkesztőségünknek a városmenedzser, Maskulik Csaba szerint sokkalta nehezebb volt nyomára bukkanni a tulajdonosoknak. Végül ez az adóhivatali nyilvántartás igénybe vételével sikerült, és most derült ki, mennyire nehéz az ügymenet, hogy ezekben az épületekben alig vannak lakótársulások; volt olyan cím, amelyikre 84 személy nevére kell majd felszólítás érkezzen, ennyien fizetnek adót az egyik városközponti társasházban.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...