Felszólítást kapnak az omlásveszélyes épületek tulajdonosai
Utoljára módositva: 2018-07-20 20:43:59

Hétfőtől kezdve fogja postázni a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a tatarozási felszólításokat azoknak a tulajdonosoknak, akik omlásveszélyes homlokzatú épületben laknak, tudtuk meg Maskulik Csaba városmenedzsertől. 

A szatmárnémeti városmenedzser elmondta, hogy tavaly átfogó felmérést végeztek a történelmi városközpontban, és lajstromba vették azokat az épületeket, amelyek állapotuk miatt veszélyt jelentenek a közterületekre. Hat hónapos türelmi idő szerepel az épületjavítási felszólításokban, illetve köztudott, hogy 500 százalékos adótöbblettel kell számolniuk az elhanyagolt épületek tulajdonosainak.

Tavaly elege lett a szatmárnémeti városvezetésnek abból, hogy mindig csak a baj megtörténte után, rövid időre megoldást jelentő mentesítési munkálatokat végeztessen az ipari alpinistákkal az elhanyagolt homlokzatú városközponti épületeken, hatékonyabb eszközökhöz nyúlt idén. Több adót kell fizetniük azoknak a tulajdonosoknak, akik olyan szatmárnémeti épületeket birtokolnak, amelyek felkerültek a nagyfokú veszélyeztetést jelentő épületek listájára. Ötszáz százalékos ez az adótöbblet, amit az épület adóértéke alapján vetnek ki.

Amikor összegezték, mely épületekre fér rá leginkább a helyreállítás, nem csak egyszerű lista készült az épületekről és azok aktuális állapotáról, hanem különböző egyéb begyűjtött adatok alapján egy algoritmus is, amelyik azt hivatott megmutatni, melyik épület felújítása a legszükségesebb, és melyik tatarozására van a legnagyobb esély. Ilyen adatok például a felújítás érdekében az önkormányzattal való együttműködésre való hajlandóság, mennyire jól vagy rosszul szituáltak a lakók, van-e anyagi tartalékuk, mennyire koros az épület, illetve hogy műemlékvédelmi szempontból mennyire értékes.

Nem is a nyilvántartás elkészítése volt a legnehezebb dolog, nyilatkozta szerkesztőségünknek a városmenedzser, Maskulik Csaba szerint sokkalta nehezebb volt nyomára bukkanni a tulajdonosoknak. Végül ez az adóhivatali nyilvántartás igénybe vételével sikerült, és most derült ki, mennyire nehéz az ügymenet, hogy ezekben az épületekben alig vannak lakótársulások; volt olyan cím, amelyikre 84 személy nevére kell majd felszólítás érkezzen, ennyien fizetnek adót az egyik városközponti társasházban.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...