Felszólítást kapnak az omlásveszélyes épületek tulajdonosai
Utoljára módositva: 2018-07-20 20:43:59

Hétfőtől kezdve fogja postázni a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a tatarozási felszólításokat azoknak a tulajdonosoknak, akik omlásveszélyes homlokzatú épületben laknak, tudtuk meg Maskulik Csaba városmenedzsertől. 

A szatmárnémeti városmenedzser elmondta, hogy tavaly átfogó felmérést végeztek a történelmi városközpontban, és lajstromba vették azokat az épületeket, amelyek állapotuk miatt veszélyt jelentenek a közterületekre. Hat hónapos türelmi idő szerepel az épületjavítási felszólításokban, illetve köztudott, hogy 500 százalékos adótöbblettel kell számolniuk az elhanyagolt épületek tulajdonosainak.

Tavaly elege lett a szatmárnémeti városvezetésnek abból, hogy mindig csak a baj megtörténte után, rövid időre megoldást jelentő mentesítési munkálatokat végeztessen az ipari alpinistákkal az elhanyagolt homlokzatú városközponti épületeken, hatékonyabb eszközökhöz nyúlt idén. Több adót kell fizetniük azoknak a tulajdonosoknak, akik olyan szatmárnémeti épületeket birtokolnak, amelyek felkerültek a nagyfokú veszélyeztetést jelentő épületek listájára. Ötszáz százalékos ez az adótöbblet, amit az épület adóértéke alapján vetnek ki.

Amikor összegezték, mely épületekre fér rá leginkább a helyreállítás, nem csak egyszerű lista készült az épületekről és azok aktuális állapotáról, hanem különböző egyéb begyűjtött adatok alapján egy algoritmus is, amelyik azt hivatott megmutatni, melyik épület felújítása a legszükségesebb, és melyik tatarozására van a legnagyobb esély. Ilyen adatok például a felújítás érdekében az önkormányzattal való együttműködésre való hajlandóság, mennyire jól vagy rosszul szituáltak a lakók, van-e anyagi tartalékuk, mennyire koros az épület, illetve hogy műemlékvédelmi szempontból mennyire értékes.

Nem is a nyilvántartás elkészítése volt a legnehezebb dolog, nyilatkozta szerkesztőségünknek a városmenedzser, Maskulik Csaba szerint sokkalta nehezebb volt nyomára bukkanni a tulajdonosoknak. Végül ez az adóhivatali nyilvántartás igénybe vételével sikerült, és most derült ki, mennyire nehéz az ügymenet, hogy ezekben az épületekben alig vannak lakótársulások; volt olyan cím, amelyikre 84 személy nevére kell majd felszólítás érkezzen, ennyien fizetnek adót az egyik városközponti társasházban.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 10.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...