Féltávnál az Aranykapu nyári táborai
Utoljára módositva: 2019-08-01 12:52:25

Lezajlott az Aranykapu Kulturális Egyesület idei nyári táborainak fele, három tábor lesz még, kettő augusztusban, egy pedig szeptemberben, és mind a három táborba lehet még jelentkezni az üres helyekre — tudtuk meg Nezezon Enikőtől, az egyesület vezetőjétől.

Három táboron vannak eddig túl az idei nyáron az Aranykapu Kulturális Egyesület kézműves ifjai. Az első amolyan láthatatlan köpenybe burkolt, belsős tábor volt: idén is ellátogattak a panyolai kézművestáborba az egyesület legaktívabb fiataljai. Ezt a tábort nem szokták meghirdetni a nagyközönség számára, ide csak a Fonóházat rendszeresen látogató diákok kapnak meghívást. Idén is 25 fiatallal vett részt az Aranykapu Kulturális Egyesület a panyolai táborban.

„Azért csak a fonóházas gyerekeket visszük el Panyolára, mert annyira szakmai az egész hetes programsorozat, hogy azok a gyerekek, akik nem dolgoznak velünk a fonóban évek óta, egyszerűen nem tudnák teljesíteni az ott elvártakat” — magyarázta Nezezon Enikő, az egyesület vezetője.

Az aranykapusok rendszeresen, idén már 5. éve, hogy részt vettek a panyolai táborban, amely július 7–12. között zajlott.

„A panyolai tábor évről évre egy olyan fontos esemény egyesületünk tanítványai életében, hogy akár a családi nyaralást is úgy igazítják a szüleik, hogy a gyerekek eljuthassanak a magyarországi eseményre” — tette hozzá Nezezon Enikő.

Mint mindig, idén is nagyon elmélyült szakmai foglalkozások várták a résztvevőket: a fazekas-, a bőrös-, a nemezes- és a gasztroműhely állandóan látogatható volt, ahogyan a népmese és népi játékok műhelye is, de időszakosan a varró- és batikolóműhelyek is várták a jelenlévőket.

A panyolai táborról tudni kell, hogy ezt évről évre a helyi önkormányzat szervezi, de a foglalkozásokat és a szakmai részt az Aranykapu Kulturális Egyesület kézművesei viszik el a helyszínre.

Idén 25 szatmári és még 20 környékbeli (panyolai és rozsályi) fiatal vett részt a táborban, akik az évek során egészen összebarátkoztak.

 

Két saját tábor volt eddig

 

Ami az egyesület saját táborait illeti, összesen ötöt tervezett erre a nyárra, ezek közül kettőt sikerült mostanáig megrendezni.

Június 24–28. között zajlott a Tündérkert Alkotóhét az egészen kicsik, 5–8 évesek számára. Az érdeklődés hatalmas volt, mind a 25 hely betelt, sőt, a túljelentkezésnek köszönhetően akár meg is lehetett volna ismételni a tábort, akkor is lett volna elég jelentkező, viszont a kapacitások egyelőre nem engedték meg sem a nagyobb létszámmal való indulást, sem pedig az újraszervezést.

„Mi is meglepődtünk, hogy ekkora érdeklődés volt a tábor iránt, azóta is folyton hívogatnak bennünket, és érdeklődnek, szívünk szerint, ha lenne rá kapacitás, megismételnénk a tábort, biztos vagyok benne, hogy ezúttal is telt ház lenne” — fogalmazott Nezezon Enikő.

Az alkotóhét során mindenféle mesterségből ízelítőt kaptak a gyerekek. Ahogy a neve is mutatja, a tündérkert volt a hét tematikája, így minden, ami a tündérkerttel kapcsolatba hozható, jelen volt a táborban. Volt kertészkedés igazi nagy kertben, de kicsiben is kipróbálhatták a növényekkel való munkát a gyerekek: faládikába is ültettek fűszernövényt a hét valamelyik napján, de volt csuhézás, nemezelés, gyöngyfűzés, majd a bútorfestést is kipróbálhatták, ki-ki a maga faládikáján.

A második nyári tábort július 22–26. között rendezték meg napközis tábor néven, a 8–13 éves korosztály számára. Ez amolyan inasiskola volt, többféle kézművesmesterségbe kóstolhattak bele a résztvevők a hét folyamán.

„Fontos elmondanom, hogy nagyon nagy segítségünkre voltak a táborokban saját tanítványaink, a nagyobbak közül 4–5-en kitartóan segítettek nekünk, hogy mindez létrejöjjön. Hol tanárként, hol oktatóink jobbkezeként voltak jelen és álltak helyt minden helyzetben. Ott tartunk, hogy azok a diákok, akik 7–8 éve járnak a fonóba, maguk is akár tanárként is ügyesen, nagyon türelmesen tudnak bánni a kisebb gyerekekkel. Nagyon büszkék vagyunk rájuk. Mi, felnőttek foglalkozásvezetőként 4–5-en voltunk jelen, igyekeztünk minden gyerekkel megőrizni a személyes kontaktust, éppen ezért nem is engedjük nagyobb létszámúra a tábort. Ennek köszönhetően mindenkire megfelelő időt tudunk szánni, így a gyerekek is kivétel nélkül elkészítették azokat a bizonyos tárgyakat, amelyeket együtt tanultunk” — magyarázta az egyesület vezetője.

 

Három tábor még hátravan

 

A nyár még messze nem ért véget, így további táborok szervezése is kilátásban van, legközelebb augusztus 5–9. között tart tábort az egyesület, mégpedig a Képzőművészeti Alkotóhét indul hétfőtől. Kovács Emil Lajos és Szodoray-Parádi Hajnalka vezetésével festést, szobrászatot, grafikát, rajzot és szabadtéri festészetet gyakorolhatnak majd a résztvevők. Helyek még maradtak, ide azon gyerekek jelentkezését várják, akik elhivatottságot éreznek a képzőművészet iránt. Elsősorban 9–10 évnél idősebbek részvételére számítanak.

A következő táborra augusztus 12–15. között kerül sor, a Fafaragó tábort Győri Balázs debreceni fafaragó, a Nádudvari Kézműves Szakiskola oktatója vezeti majd.

Harmadik alkalommal szervezte meg ezt a tábort az egyesület, néhány hely még itt is van, elsősorban legények jelentkezését várják (9–10 év fölött). „Fiatalabb gyermekek jelentkezését nemigen fogadjuk el, mivel itt olyan hegyes, éles eszközökkel fognak dolgozni a gyerekek, amelyek használatához bizonyos komolyság és érettség szükséges” — mutatott rá az egyik lényeges jelentkezési feltételre Nezezon Enikő.

A nyár utolsó tábora és az idei év újdonsága a PMN után lesz, szeptember 2–6. között, mégpedig a Tekergő Mesetábor, amelyet Hajós Erika, a Tekergő Meseműhely mesemondója vezet majd, a táborozók pedig az ő vezetésével egy izgalmas, de ugyanakkor szórakoztató irodalmi kalandozásra indulnak majd el, elősegítve a mesélést, a mesemondást és a gyerekek egyéb interaktív készségeit. Ez utóbbi táborba is lehet még jelentkezni.

Ezek a táborok nagy részben a Communitas Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap és a Csoóri Sándor Alap támogatása révén valósulhatnak meg, amelyekért ezúton is köszönetét fejezi ki az Aranykapu Kulturális Egyesület.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...