Féltve őrzött kacatjaink
Utoljára módositva: 2019-08-16 19:38:54

A romániai lakosok közel 80%-a mintegy 820 millió euró értékű javakat őrizget, amelyeket csak a por lep be, használatba nem kerülnek.

Kilencszáz romániai település közel 7400 lakosa vett részt nemrég az egyik legismertebb és legnagyobb apróhirdetési portál felmérésében, amelyből kiderült, hogy a hazai lakosok nem kevés olyan tárgyat őrizgetnek, amelyeket soha nem használtak, és valószínűleg nem is fognak. Egy romániai háztartásban átlagosan 5 olyan elektronikai gép van, amelyik csak a port fogja: a legtöbben elektronikai kisgépeket őrizgetnek (a megkérdezettek 55,1%-a), nagy elektronikai gépek 29,7%-uknál állnak használatlanul, nagy háztartási gépek 21,5%-uknál, de sokan őrizgetnek szabadidős gépeket, sporteszközöket és játékokat is.

Ami a kisebb tárgyakat illeti, a legtöbben használatlan mobiltelefonokat tartanak, a házartások 73,7%-ában van ilyen, majd a tabletek (17,8%), valamint a fényképezőgépek és kiegészítőik (8%) következnek. Ezeket 1–2 évig (35%), 2–3 évig (28%), 4–6 évig (13%), illetve 6 évnél is tovább (8%) őrizgetik. Számítógépek és monitorok a lakosok 33,6%-ánál porosodnak, de sokan tartogatják laptopjaikat (30,5%), játékkonzolaikat (9,8%), televízióikat (3,7%), illetve az olyan nagy háztartási gépeket is, mint a hűtőszekrények (36,6%), mosó- és mosogatógépek (26,6%), tűzhelyek (6,4%) vagy klímaberendezések (0,5%). A legtöbben (60%) a lakásukon belül tartják ezeket a használaton kívüli javakat, szekrényekben és lomtárakban, 30%-uk a pincében, tárolóban vagy fészerben.

A legnagyobb gyűjtögetők a fővárosiak (86%), a nyugati — Arad, Temes, Krassó-Szörény, Hunyad — (81,2%) és az északnyugati régió — Szatmár, Máramaros, Bihar, Szilágy, Beszterce-Naszód és Kolozs — lakosai (80,9), míg a legkevesebb tárgyat az olténiaiak halmozzák fel, itt csupán a lakosság 24%-ának vannak huzamosabb ideig tárolt használaton kívüli tárgyai.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...