Felújítanák a székesegyházat
Utoljára módositva: 2016-08-16 08:59:09

A szatmárnémeti székesegyház különösen a nyári időszakban turistacélpont — a szatmáriak folyamatos imáját a külföldiek is kiegészítik. A szatmári püspökség a Regionális Operatív Program 2014–2020 révén szeretne támogatást szerezni a templom felújítására.

 

Muresán Mária

„A városban voltam, s miután az ügyes-bajos dolgaimat elintéztem, volt még időm bemenni a nagytemplomba imádkozni” — a szatmárnémetiek számára ismerős, gyakran hallott ez a mondat. A nagytemplom a székesegyház, amely a reggeli misére már kinyitja kapuit és egészen az esti szentmise végéig várja az imára betérőket. És mennek is sokan, a szentmisék mellett a szabad időkben is betérnek az emberek — katolikusok és más vallásúak — imádkozni. Tudják, hogy a szentségi Krisztus várja, fogadja, meghallgatja őket. De vár ott mindig még valaki… A főbejárati hajó bal oldalánál idős hölgyek állnak, ők hétfőtől péntekig teljesítenek szolgálatot. Fogadják a kérdéssel érkezőket, kinyitják a Scheffler János emlékszobát, értesítik a plébánost, ha kell.

 

Az egyik ilyen szolgálatot végző hölgy a 85 éves Muresán Mária, aki reggel fél héttől délután egy óráig tartózkodik a székesegyházban. Elmondása szerint sok kedves emberrel találkozik, különösen örül a zarándokcsoportoknak, akik nem csupán körbejárnak, de szentmisét is bemutatnak a templomban. Szívesen válaszol bármilyen kérdésre, ha pedig éppen nincsen feladata, a rózsafüzért imádkozza. Sok éve már, hogy így tölti a hétköznapjait, és szeretettel teszi, mert mindig imádkozó emberek között lehet. „Itt jó helyen vagyok” — mondja. „A szatmári emberek nem hagyják a Jézust egyedül. Meglátogatják, imádkoznak mellette” — teszi aztán hozzá Muresán Mária.

 

A turisták is sűrűn látogatják a szatmárnémeti római katolikus székesegyházat

A zarándokcsoportokról kérdeztük Hársfalvi Ottó plébánost is, aki elmondta, nemcsak az országból, de Európa számos pontjáról érkeznek látogatók a székesegyházba. Nyáron gyakoribb a turisták érkezése, júniustól szeptemberig jönnek többen egyénileg és csoportokban, vezetővel. Ezek a vezetők esetenként az illető közösségek papjai, akik engedélyt kérnek a székesegyház plébánosától szentmise bemutatására is — nemrég egy lengyel csoport tett így, azelőtt egy osztrák közösség. Hársfalvi Ottó továbbá elmondta, sokan jönnek Magyarországról, és legtöbbször egy körút részeként állnak meg Szatmárnémetiben — ilyenkor kihagyhatatlan helyszín számukra a székesegyház. És ugyanez jellemző a romániai csoportokra is, akik például az országból való kilépés előtt pihennek meg és térnek be imára.

A szatmárnémeti székesegyház a megyeközpont éke, a helyiek szívesen ajánlják vendégeiknek, barátaiknak, büszkén mutatják ismerőseiknek. Ahhoz azonban, hogy ez így is maradjon, belátható időn belül fel kellene újítani. A Szatmári Római Katolikus Püspökség pedig most azon dolgozik, hogy sikerüljön pályázat révén szert tenni a szükséges összegre. A Regionális Operatív Program 2014–2020 révén próbálják erre az anyagi hátteret megteremteni, annak is az 5-ös prioritási tengelye felhasználásával, amely az urbánus környezet javítására, az értékmegőrzésre, felújításra és hosszú távú hasznosításra vonatkozik.

 

A szatmárnémeti székesegyházon ugyanis repedések jelentkeztek, a falak felszívják a megemelkedett talajvizet, a vakolat helyenként bomlásnak indult és a díszítőelemek — mint például a főbejáratnál levő oszlopok korinthoszi oszlopfődíszei — leváltak. Megóvása érdekében az épületet az alapoktól szigetelni és erősíteni kellene. Szükséges a homlokzat javítása, a kő- és fémelemek helyenkénti, valamint a tetőzet teljes cseréje, az épület fűtésének korszerűsítése. A munkák során megnyitnák a Meszlényi Gyula egyházművészeti gyűjteményt a templomtér felől is. A teljes folyamat a megkezdésétől számítva 36 hónapig tartana, s közben a templom nem zárna be, tehát a szentmisék a megszokott rendben zajlanának.

 

A felújítást követően a székesegyház a turisták számára is több érdekességgel szolgálhat majd — terveznek ugyanis elhelyezni olyan hagyományos és digitális információs eszközöket, amelyek több nyelven tájékoztatnak. Minderre persze akkor nyílik lehetőség, ha sikeresen bírálják el a pályázatot, amit a püspökség hamarosan benyújt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...