Felújítások a vidéki iskolákban
Utoljára módositva: 2014-08-05 10:53:37

 

A kökényesdi iskolában már darabolják a télire való tűzifát

A bő egy hónap múlva zajló iskolakezdés jegyében a megye vidéki tanintézményeiben többnyire javában zajlanak a felújítási munkálatok, valamint a tűzifa beszerzése, egyes helyeken ez már megtörtént. Összeállításunkban négy település tanintézményeit vettük számba.
Kökényesden és a hozzátartozó Csedregben jelenleg is gőzerővel zajlik az osztálytermek meszelése, festése, úgy az iskolában mint az óvodában, valamint a mellékhelyiségek fertőtlenítése. Ifj. Lukács Dénes igazgató elmondta, nemrég érkezett meg a téli tűzifa, és éppen most folyik a felvágása, majd jöhet a raktározása. Az elmúlt tanévben Kökényesden és Csedregben az iskolát és az óvodát is számolva, összesen 374 gyereket oktattak, és ez nem változik majd jelentősen szeptember közepétől sem. Ami a tanerőt illeti, egy címzetes történelem tanár és egy ugyancsak címzetes tanítónő érkezett a kökényesdi oktatási intézménybe.

Még várják a téli tüzelőt

Szamoskrassón a tanintézmény felújításával nagyrészt már végeztek, Kallós Zoltán igazgató elmondta, ez az osztálytermek meszeléséből, festéséből állt, ugyanakkor az iskolakezdésig még négy teremben kicserélik az ajtókat. „Még ezt követően is akad majd másfajta munka az iskolával kapcsolatban, ugyanis szeptember 15-ig az óvoda és az iskola is rá lesz csatlakoztatva a víz és a szennyvízvezetékre. A téli tűzifa még nem érkezett meg, de még nem késő, ugyanis az enyhe tél miatt a tavalyi tűzifa mintegy egyharmada megmaradt. A községnek van erdeje, tehát fizetni nem kell érte, de a szatmári erdészeti hivatal adminisztrálja, és ők nem szállították még le” – nyilatkozta lapunknak Kallós Zoltán iskolaigazgató, aki hozzátette, a tűzifa csak az iskolát érinti, mivel az óvodában gázfűtés van. Mindenesetre a fa és a gáztüzelésű kazánoknál is megtörtént már az ellenőrzés, készen állnak a beindításra. Szamoskrassón az elmúlt tanévben összesen 141 iskolást és óvodást neveltek, ez a létszám nagyjából megmarad az új oktatási esztendőben is. A tanintézménybe 55 gyerek ingázik, ezzel kapcsolatban javulni fognak az utazási körülmények, ugyanis kaptak egy második iskolabuszt is, így megoldható, hogy minden tanuló 8 órakor kezdhesse az órákat. Kallós még elmondta, a kezdésig még kiadják az évente megjelenő iskolaújságot is, amely 32 oldalas lesz, és összefoglalja az elmúlt tanév főbb történéseit. A pedagógusok szerkesztik, de lesznek benne a diákok által írt élménybeszámolók a kirándulásokról, a vetélkedőkről és a csapatépítő táborokról.

Nagypeleskén kerítése lesz iskolának

Lázári községben és a hozzátartozó falvak tanintézményeiben folynak kisebb nagyobb felújítási és karbantartási munkálatok, ajtókat, ablakokat cserélnek ki az óvodákban és iskolákban, így Nagypeleskén, Kispeleskén, Sándorhomokon, Szárazberken és Lázáriban. A legnagyobb volumenű munka Nagypeleskén lesz, ugyanis a iskolakezdésig körbekerítik a tavalyelőtt átadott új tanintézmény területét.
A község területén található sok iskolai épület miatt, itt a szokásosnál több tűzifa szükséges télire, Roszpapa Csaba alpolgármester elmondta, a licit már megvolt, és augusztus 10-től kezdik leszállítani, ami három hétig is eltart. „Ez egy elég jelentős tétel a község költségvetésében, hiszen mintegy 20 ezer euró értékű tűzifát vásárolunk. Ennyi kell is, hiszen csak Lázáriban négy épületet kell fűteni, és mindenhol fatüzelésű kazánok vannak, valamint cserépkályhák” – nyilatkozta az alpolgármester.

Az új óvoda beindítása a legfontosabb

Mikolában az iskolakezdésig a fő hangsúlyt az új óvoda beindításához szükséges minimális feltételek biztosítására helyezik, ami gyakorlatilag az udvar rendbetételét, a vízbevezetési és csatornázási munkálatokat jelenti, valamint be kell bútorozni a termeket. „Egyelőre a működéhez szükséges minimális feltételeket akarjuk megteremteni, mert a szülők részéről nagy az igény arra, hogy ősszel beinduljon az óvoda, ez körülbelül 150 gyerek foglalkoztatását jelenti, igény esetén délután is” – nyilatkozta Dobos Csaba igazgató.
Az intézmény a Biblionet-pályázat által informatikai berendezéseket és egy kisebb könyvtárat nyert, ezt eredetileg az új iskolában helyezték volna el, de ott még folynak az utolsó emeleten a munkálatok, így ez a régi iskolában fog működni. Jelenleg ennek a teremnek a kialakítása is zajlik Mikolában, ahova a téli tűzifa már egy hónapja megérkezett, körülbelül 150 köbméter, és mintegy 10 ezer lejbe került.

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...