Felújították a vérközpontot
Utoljára módositva: 2018-06-14 13:15:27

Megújult környezetben adhatnak vért a Szatmár megyeiek: a Vodafone Románia Alapítvány és a React Egyesület közös programjának köszönhetően felújították a Szatmár Megyei Vérközpontot.

Eltűntek a Szatmár Megyei Vérközpont belső tereinek falairól a sokak által bizarrnak nevezett vérfröccsenésszerű minták, frissen festett, hófehér falak között tölthetik el idejüket azok, akik véradásra jelentkeznek a központban.

Dr. Doina Crişan, a vérközpont vezetője lapunknak elmondta, hogy a Vodafone Románia Alapítvány és a React Egyesület közös programjának köszönhetően nagyjából másfél hónap leforgása alatt felújították a véradók fogadására és ellátására kialakított épületrészt, azaz a központ földszinti és első emeleti szekcióját. A felújítás során kicserélték az ajtókat, a véradás idején használt speciális foteleket, felújították a mellékhelyiségeket, illetve új festést kaptak a belső terek.

„Nagyon örülünk a két szervezet támogatásának, sokat javultak ezáltal a vérközpont dolgozóinak munkakörülményei, illetve a véradók fogadására kialakított környezet, és őszintén remélem, hogy lesz ennek valami módon folytatása is, mert az igazat megvallva az egész épületre ráférne egy renoválás” — nyilatkozta a központ vezetője a munkálatokkal kapcsolatban.

A szatmári vérközpont minden hétköznap 8 órától fogadja a véradókat, de általában heti egy alkalommal terepmunkát is vállalnak az intézmény alkalmazottai. Mivel megyénkben a szatmári vérközponton kívül más intézmény nem biztosít véradási lehetőséget, így időnként a megyeközpontban működő intézmény dolgozói látogatnak el vidékre, nemcsak hétköznap, hanem akár szombaton is.

„Igyekszünk minél gyakrabban terepre járni, ugyanis a véradók száma a városban nem túl magas, napi szinten van, hogy 20-an sem jönnek el vért adni, viszont igény van a vérre és a vérkészítményekre. Ennek köszönhetően a vérközpont munkatársai legalább heti egy alkalommal igyekszenek szervezni egy-egy vidéki akciót, amelyek során a helyi ügyeleteken, orvosi rendelőkben fogadják a véradókat” — magyarázta Crişan doktornő.

A szatmári vérközpont 20 alkalmazottat foglalkoztat, valamint 4 külső munkatárs is besegít a munkába, viszont nagyjából kétszer ekkora személyzetre volna szüksége az intézménynek az optimális működéshez. Románia-szerte maximalizálva van a megyei vérközpontok alkalmazottainak száma, így sem Szatmár megyében, sem másutt nem növelhetik alkalmazottaik számát a vérközpontok.

Jelenleg nem beszélhetünk vérkrízisről, de több vércsoportból is hiány mutatkozik Szatmár megyében: 0, Rh-negatív; A2, Rh-pozitív és negatív; valamint AB4, Rh-negatív vércsoportokból nagyon kevés van raktáron. Éppen ezért dr. Doina Crişan, a vérközpont vezetője a véradók nemzetközi világnapja alkalmából arra kéri a lakosságot, tulajdonítsanak nagyobb jelentőséget a véradás fontosságának, minél többen menjenek el vért adni, hiszen minden csepp számít.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...