Felújították a vérközpontot
Utoljára módositva: 2018-06-14 13:15:27

Megújult környezetben adhatnak vért a Szatmár megyeiek: a Vodafone Románia Alapítvány és a React Egyesület közös programjának köszönhetően felújították a Szatmár Megyei Vérközpontot.

Eltűntek a Szatmár Megyei Vérközpont belső tereinek falairól a sokak által bizarrnak nevezett vérfröccsenésszerű minták, frissen festett, hófehér falak között tölthetik el idejüket azok, akik véradásra jelentkeznek a központban.

Dr. Doina Crişan, a vérközpont vezetője lapunknak elmondta, hogy a Vodafone Románia Alapítvány és a React Egyesület közös programjának köszönhetően nagyjából másfél hónap leforgása alatt felújították a véradók fogadására és ellátására kialakított épületrészt, azaz a központ földszinti és első emeleti szekcióját. A felújítás során kicserélték az ajtókat, a véradás idején használt speciális foteleket, felújították a mellékhelyiségeket, illetve új festést kaptak a belső terek.

„Nagyon örülünk a két szervezet támogatásának, sokat javultak ezáltal a vérközpont dolgozóinak munkakörülményei, illetve a véradók fogadására kialakított környezet, és őszintén remélem, hogy lesz ennek valami módon folytatása is, mert az igazat megvallva az egész épületre ráférne egy renoválás” — nyilatkozta a központ vezetője a munkálatokkal kapcsolatban.

A szatmári vérközpont minden hétköznap 8 órától fogadja a véradókat, de általában heti egy alkalommal terepmunkát is vállalnak az intézmény alkalmazottai. Mivel megyénkben a szatmári vérközponton kívül más intézmény nem biztosít véradási lehetőséget, így időnként a megyeközpontban működő intézmény dolgozói látogatnak el vidékre, nemcsak hétköznap, hanem akár szombaton is.

„Igyekszünk minél gyakrabban terepre járni, ugyanis a véradók száma a városban nem túl magas, napi szinten van, hogy 20-an sem jönnek el vért adni, viszont igény van a vérre és a vérkészítményekre. Ennek köszönhetően a vérközpont munkatársai legalább heti egy alkalommal igyekszenek szervezni egy-egy vidéki akciót, amelyek során a helyi ügyeleteken, orvosi rendelőkben fogadják a véradókat” — magyarázta Crişan doktornő.

A szatmári vérközpont 20 alkalmazottat foglalkoztat, valamint 4 külső munkatárs is besegít a munkába, viszont nagyjából kétszer ekkora személyzetre volna szüksége az intézménynek az optimális működéshez. Románia-szerte maximalizálva van a megyei vérközpontok alkalmazottainak száma, így sem Szatmár megyében, sem másutt nem növelhetik alkalmazottaik számát a vérközpontok.

Jelenleg nem beszélhetünk vérkrízisről, de több vércsoportból is hiány mutatkozik Szatmár megyében: 0, Rh-negatív; A2, Rh-pozitív és negatív; valamint AB4, Rh-negatív vércsoportokból nagyon kevés van raktáron. Éppen ezért dr. Doina Crişan, a vérközpont vezetője a véradók nemzetközi világnapja alkalmából arra kéri a lakosságot, tulajdonítsanak nagyobb jelentőséget a véradás fontosságának, minél többen menjenek el vért adni, hiszen minden csepp számít.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 16:50
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 19:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...