Felülről átlátható labirintus
Utoljára módositva: 2018-06-20 13:43:12

Állítólag a parlament két házának a mai közös ülésén napirendre kerül Klaus Iohannis államfő felfüggesztésének a megvitatása is. Nincsenek könnyű helyzetben a kormányzó pártok, mert ha nem tesznek lépéseket amiatt, mert az államfő nem írja alá Laura Codruţa Kövesinek, a DNA főügyészének a menesztését, azzal lesznek vádolhatók, hogy egy olyan államfőt hagynak tisztségében, aki figyelmen kívül hagyja az alkotmány előírásait. A főügyész pedig a SRI segítségével tovább folytathatja a kormánypolitikusok lejáratását. Ha ma felfüggesztik Iohannist, minden bizonnyal nagy népszerűségre fog szert tenni, és minden esélye meglesz rá, hogy megnyerje a jövő évi elnökválasztást. Iohannis minden bizonnyal jobban számíthat a Nyugat támogatására, mint Liviu Dragnea vagy a hibát hibára halmozó miniszterelnök asszony. Iohannis egyszerre nagy hazafi és európai, ortodoxbarát és liberális, az országát védő, de nem bevándorlásellenes, vagyis benne minden megtalálható. Dragnea nem az ország érdekeit védi, hanem saját bőrét és korrupt társaiét próbálja menteni. Számukra mindenki ellenség külföldön és mindenki ellenség itthon, aki nem az ő szekerüket tolja. Hogy mennyire nem az ország sorsa a fontos egyik fél számára sem, azt az bizonyítja, hogy folyamatosan vádaskodnak, folyamatosan arra figyelmeztetik egymást, hogy ha nem így, hanem úgy, akkor majd ők megmutatják. A román igazságszolgáltatás azt kellene megmutassa, hogy mennyire igazak vagy mennyire hamisak azok a vádak, amelyekkel kapcsolatosan nem születnek ítéletek, folyton halogatják az ügyek lezárását, s ha mégis születik ítélet egyik-másik eljárásban, az legtöbbször felmentés, de hamarosan elkezdődnek majd a sorozatos elévülések.

Az egyszerű állampolgár nem igazán érti ezeket a dolgokat. Annyira nagy és bonyolult már a labirintus, hogy nem könnyű kiutat találni. Ha sikerülne félreállítani Iohannist, és Dragnea valamelyik emberét beültetni a helyére, nem oldódnának meg a problémák. Nem a romániai választópolgárok döntésén múlik az, hogy milyen irányba tart ez az ország. Talán nem is a parlamentén. A szálak sokkal magasabb érdekek irányába ágaznak szét, ezek a szálak pedig úgy vannak összekapcsolódva, hogy valahonnan mozgathatók, irányíthatók. Bármennyire bonyolult ez a labirintus, valahonnan mégis átlátható. Nem véletlen, hogy mindig akkor kezd el vizsgálódni bizonyos személyek után a DNA, amikor ezek a személyek „rosszul szólnak” vagy „rosszul lépnek”.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...