Felülről átlátható labirintus
Utoljára módositva: 2018-06-20 13:43:12

Állítólag a parlament két házának a mai közös ülésén napirendre kerül Klaus Iohannis államfő felfüggesztésének a megvitatása is. Nincsenek könnyű helyzetben a kormányzó pártok, mert ha nem tesznek lépéseket amiatt, mert az államfő nem írja alá Laura Codruţa Kövesinek, a DNA főügyészének a menesztését, azzal lesznek vádolhatók, hogy egy olyan államfőt hagynak tisztségében, aki figyelmen kívül hagyja az alkotmány előírásait. A főügyész pedig a SRI segítségével tovább folytathatja a kormánypolitikusok lejáratását. Ha ma felfüggesztik Iohannist, minden bizonnyal nagy népszerűségre fog szert tenni, és minden esélye meglesz rá, hogy megnyerje a jövő évi elnökválasztást. Iohannis minden bizonnyal jobban számíthat a Nyugat támogatására, mint Liviu Dragnea vagy a hibát hibára halmozó miniszterelnök asszony. Iohannis egyszerre nagy hazafi és európai, ortodoxbarát és liberális, az országát védő, de nem bevándorlásellenes, vagyis benne minden megtalálható. Dragnea nem az ország érdekeit védi, hanem saját bőrét és korrupt társaiét próbálja menteni. Számukra mindenki ellenség külföldön és mindenki ellenség itthon, aki nem az ő szekerüket tolja. Hogy mennyire nem az ország sorsa a fontos egyik fél számára sem, azt az bizonyítja, hogy folyamatosan vádaskodnak, folyamatosan arra figyelmeztetik egymást, hogy ha nem így, hanem úgy, akkor majd ők megmutatják. A román igazságszolgáltatás azt kellene megmutassa, hogy mennyire igazak vagy mennyire hamisak azok a vádak, amelyekkel kapcsolatosan nem születnek ítéletek, folyton halogatják az ügyek lezárását, s ha mégis születik ítélet egyik-másik eljárásban, az legtöbbször felmentés, de hamarosan elkezdődnek majd a sorozatos elévülések.

Az egyszerű állampolgár nem igazán érti ezeket a dolgokat. Annyira nagy és bonyolult már a labirintus, hogy nem könnyű kiutat találni. Ha sikerülne félreállítani Iohannist, és Dragnea valamelyik emberét beültetni a helyére, nem oldódnának meg a problémák. Nem a romániai választópolgárok döntésén múlik az, hogy milyen irányba tart ez az ország. Talán nem is a parlamentén. A szálak sokkal magasabb érdekek irányába ágaznak szét, ezek a szálak pedig úgy vannak összekapcsolódva, hogy valahonnan mozgathatók, irányíthatók. Bármennyire bonyolult ez a labirintus, valahonnan mégis átlátható. Nem véletlen, hogy mindig akkor kezd el vizsgálódni bizonyos személyek után a DNA, amikor ezek a személyek „rosszul szólnak” vagy „rosszul lépnek”.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Pelyhes - Kalandra fel!
Ma, 17:00
Közeleg a hideg tél, ilyenkor a legtöbb madár délnek indul, hogy egy melegebb vidéken vészelje át a zord évszakot. Így tesz a kis Pelyhes családja is, ám Ő még túl pici a repüléshez, és egy véletlen folytán lemarad az indulásról. Mikor megérkezik a fagy, a kismadárnak minden bátorságára szüksége lesz, hogy megküzdjön a barátságtalan időjárással és megtalálja a családját. Szerencséjére a kalandban segítségére lesz megannyi új barát.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Peppermint: A bosszú angyala
Ma, 18:40
Riley North (Jennifer Garner), szerető anya és feleség élete egy pillanat alatt összeomlik, mikor férjét és kislányát egy brutális támadásban megölik. A kómából felébredt nő igazságot akar, de az elkövetőket – egy befolyásos kartell tagjait – a korrupt bíróság felmenti. Riley nem nyugszik, amíg le nem számol a tettesekkel: vérbeli harcossá képezi ki magát, hogy egytől-egyig kiiktassa a családja haláláért felelős bűnözőket. A mindenre elszánt magányos harcosnak nem csak az alvilág felbőszült embe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az apáca
Ma, 20:40
A démonok köztünk vannak – van, akinek egy életen át sikerül elkerülnie őket, és van, akinek az a foglalkozása, hogy szembenézzen velük. 1952-ben a napfényes Rómából kis küldöttség érkezik egy isten háta mögötti fogarasföldi kolostorba. Borzasztó dolgok történtek a szomorú falak között, a klastrom mindig félhomályos, mindig hideg és barátságtalan folyosóin, és a jövevények (egy apáca, egy szerzetes és egy novícius) bízik benne, hogy hamar kiderítik, ki állhat a háttérben, és hazatérhetnek bizton
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...