Felvidéken is énekelt a szatmári lelkipásztorkórus
Utoljára módositva: 2017-10-19 11:29:00

„Énekeld körbe a Kárpát-medencét” — ez volt a mottója annak a koncertsorozatnak, amelynek fontos felvidéki állomásain zengett a zsoltár és szólt a népdal a Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztorkórusa előadásában, Higyed Gyöngyi karnagy vezetésével.

A kórus a következő útvonalat járta be október 14–15-én: Tokaj, Vizsoly, Gönc. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen mindegyik város szervesen kapcsolódik a magyar és protestáns történelemhez. Minden helyszín templomában szóltak a zsoltárok és dicséretek. Jókedvvel és mégis megilletődötten, hálaadással az elődökért folytatta a kórus az utat a Felvidék egyik legjelentősebb városába, Kassára. Kassán a Szent Erzsébet-dóm kriptájában, II. Rákóczi Ferenc és harcostársai síremléke mellett a magyar himnusz sorai hangzottak fel, a dómban pedig az egykori ősi magyar imádság, a „Boldogasszony anyánk” dallama csendült fel, és könnyeket is csalt annak a néhány magyarul még beszélő idős embernek a szemébe, akik éppen akkor a templomban tartózkodtak.

Alkonyodott, mire a történelmi nevezetességek mentén rozsnyói szálláshelyük felé indultak innen a kórus tagjai.

Vasárnap a rozsnyói református templomban a helyi alapiskola fiataljai október 6-át idézték meg versben és dalban. A Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztorkórusa pedig igével, zsoltárral, dicsérettel, istenes népénekkel, imával, népdallal, himnuszokkal füzérbe font zenés istentisztelettel szolgált. A vendéglátók finom ebédjét követően rövid városnézés következett, majd a visszaút kiemelkedő állomása a föld alá vezette a csapatot. Ott, Aggtelek híres Baradla-barlangjában, a hangversenyteremben csendülhetett fel a magyar himnusz. Ezen áldást, a jókedvet, a bőséges jó időt, a dicső múltat és a reményteljes jövőt megköszönve ért haza a kórus Szatmárnémetibe.

A kórus tagjai ezúton is köszönik a szervezőknek a lehetőséget, kiemelten a Reformáció Emlékbizottságnak a hathatós támogatást. A további elképzelések szerint szeretnék folytatni ezt az utat, továbbmenni a Kárpát-medencében, szórványvidékekre határon innen és túl. Következő fellépésük Szatmárnémetiben lesz, hiszen a lelkipásztorkórus idén ünnepli megalakulásának 10. évfordulóját. Ennek apropóján december 10-én este 7 órakor a szatmári római katolikus székesegyházban a hagyományos adventi koncertjük jubileumi is lesz, melyre nagyon készülnek már a tagok.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 19.
Kedvese sokszor eltúlozza kicsit a dolgait, de ne nevesse ki ezért. Mindez arra szolgál, hogy elrejtse bizonytalanságát és önbizalomhiányát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...