Felvonulás és találkozó volt vasárnap Mezőpetriben
Utoljára módositva: 2019-08-05 16:49:38

Ízelítővel szolgálni a sváb hagyományokból, ezzel pedig mintegy kedvet csinálni azok továbbadására, ezzel a céllal rendezték meg immár hatodik alkalommal a sváb kulturális csoportok találkozóját Mezőpetriben.

A sokéves hagyományt folytatva Mezőpetriben idén is megtartották a szatmári sváb néptánccsoportok találkozóját. A sváb tájház közelében lévő fák hűvöséből indultak el a különféle kulturális csoportok, hogy a szabadidőközpont színpadán bemutassák előadásaikat. A menetet a helyi pomponlányok vezették, míg a zeneszóról a mezőfényi fúvósok gondoskodtak.

Érdeklődésünkre Marchiș Ottó petri alpolgármester elemi fontosságúnak mondta, hogy tartsák meg a hagyományaikat. Érzése szerint a tradíciók ápolása és átadása a fő feladatuk. Ők, a svábok ma már kevesen vannak, ennek megfelelően különösen alapvető, hogy igyekezzenek megtartani a szokásokat, és gondoskodni azok túléléséről is. Hogy a fiatal generációk kedvet kapjanak hozzá, hogy ismerjék azt meg. Ennek szellemében szervezik meg évről évre Mezőpteriben a sváb néptánccsoportok találkozóját, mintegy seregszemlét. Meg lehet ugyanis nézni, ki hol tart ebben a folyamatban, illetőleg a hasonló gondolkodásúakkal való találkozás valahol erőt is ad, ösztönöz erre a folyamatra. A helyettes elöljáró arról is beszámolt, hogy „2013-ban kezdtük el ezt a fesztivált, azóta minden évben megszervezzük. Mindig jól megvagyunk itt. Olyan háromszáz fellépő akad”, hiszen mint hozzátette, lényeges az is, hogy minden nemzedéknek lehetősége legyen bemutatni a tudását, így a fiataloknak és az örökifjaknak is. Persze azon túl, hogy egymást láthatják, megtapsolhatják finom falatok vártak rájuk a szabadtéri parkban, volt tehát alkalom a kötetlenebb beszélgetésre, ismerkedésre.

A fényi fúvósok taktusaira, a menettáncosokat követve vonultak a csoportok: a nagykárolyi–mezőpetri–szatmárnémeti férfikórus tagjai, a szatmárnémeti Gemeinsaim, a Bihar megyei Monospetriből érkezők, a csomaközi mazsorettek, a szatmárnémeti Gute Laune, a krasznabélteki, tasnádi, nagymajtényi, mezőteremi, kálmándi, csanálosi, nagykárolyi, csomaközi tánccsoportok, illetve a házigazdák, azaz a mezőpetri Vidám Törpék (a legkisebbek), az ifjúsági, továbbá a Die Ahrenkranz tánccsoport tagjai. A menetelés közben több helyen is alkalmi koreográfiákat mutattak be, de a leglátványosabbat kétség kívül a szabadtéri központba megérkezve — ekkor a sok száz főnyi részvevő együttesen is táncolt.

Az összesen 16 kulturális csoport, továbbá a három mezőpetri társulat a színpadon is odaadóan szolgált, majd este fellépett a helybeli gyökerekkel rendelkező Varga Kinga, később pedig a szintén mulatós berkekből ismert Laci betyár.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...