Felvonulás és találkozó volt vasárnap Mezőpetriben
Utoljára módositva: 2019-08-05 16:49:38

Ízelítővel szolgálni a sváb hagyományokból, ezzel pedig mintegy kedvet csinálni azok továbbadására, ezzel a céllal rendezték meg immár hatodik alkalommal a sváb kulturális csoportok találkozóját Mezőpetriben.

A sokéves hagyományt folytatva Mezőpetriben idén is megtartották a szatmári sváb néptánccsoportok találkozóját. A sváb tájház közelében lévő fák hűvöséből indultak el a különféle kulturális csoportok, hogy a szabadidőközpont színpadán bemutassák előadásaikat. A menetet a helyi pomponlányok vezették, míg a zeneszóról a mezőfényi fúvósok gondoskodtak.

Érdeklődésünkre Marchiș Ottó petri alpolgármester elemi fontosságúnak mondta, hogy tartsák meg a hagyományaikat. Érzése szerint a tradíciók ápolása és átadása a fő feladatuk. Ők, a svábok ma már kevesen vannak, ennek megfelelően különösen alapvető, hogy igyekezzenek megtartani a szokásokat, és gondoskodni azok túléléséről is. Hogy a fiatal generációk kedvet kapjanak hozzá, hogy ismerjék azt meg. Ennek szellemében szervezik meg évről évre Mezőpteriben a sváb néptánccsoportok találkozóját, mintegy seregszemlét. Meg lehet ugyanis nézni, ki hol tart ebben a folyamatban, illetőleg a hasonló gondolkodásúakkal való találkozás valahol erőt is ad, ösztönöz erre a folyamatra. A helyettes elöljáró arról is beszámolt, hogy „2013-ban kezdtük el ezt a fesztivált, azóta minden évben megszervezzük. Mindig jól megvagyunk itt. Olyan háromszáz fellépő akad”, hiszen mint hozzátette, lényeges az is, hogy minden nemzedéknek lehetősége legyen bemutatni a tudását, így a fiataloknak és az örökifjaknak is. Persze azon túl, hogy egymást láthatják, megtapsolhatják finom falatok vártak rájuk a szabadtéri parkban, volt tehát alkalom a kötetlenebb beszélgetésre, ismerkedésre.

A fényi fúvósok taktusaira, a menettáncosokat követve vonultak a csoportok: a nagykárolyi–mezőpetri–szatmárnémeti férfikórus tagjai, a szatmárnémeti Gemeinsaim, a Bihar megyei Monospetriből érkezők, a csomaközi mazsorettek, a szatmárnémeti Gute Laune, a krasznabélteki, tasnádi, nagymajtényi, mezőteremi, kálmándi, csanálosi, nagykárolyi, csomaközi tánccsoportok, illetve a házigazdák, azaz a mezőpetri Vidám Törpék (a legkisebbek), az ifjúsági, továbbá a Die Ahrenkranz tánccsoport tagjai. A menetelés közben több helyen is alkalmi koreográfiákat mutattak be, de a leglátványosabbat kétség kívül a szabadtéri központba megérkezve — ekkor a sok száz főnyi részvevő együttesen is táncolt.

Az összesen 16 kulturális csoport, továbbá a három mezőpetri társulat a színpadon is odaadóan szolgált, majd este fellépett a helybeli gyökerekkel rendelkező Varga Kinga, később pedig a szintén mulatós berkekből ismert Laci betyár.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...