Fenik már a késeket a böllérek
Utoljára módositva: 2019-02-07 09:00:51

Mezőfényen 38 csapat méri össze sertéshasítási, kolbásztöltési no meg „szépasztalos” tálalási tudását — a szervezők mindenkit szeretettel hívnak és látnak a VIII. RMDSZ Böllérversenyen.

Javában zajlanak a szupertitkos hurka- és kolbászrecept-megbeszélések, fenik a késeiket a böllérek, válogatják a pincék hordóiból a borokat és fogópálinkákat — gőzerővel zajlik a készülődés, hiszen február 9-én, szombaton egy év kényszerkihagyás után nyolcadik alkalommal startol el az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének Böllérversenye Mezőfényen.

Idén 38 csapat jelentkezett a megye majd’ minden településéről, de most is felveszik a kesztyűt, pontosabban a hurkatöltőt a Máramaros megyei Hosszúmezőről és a Bihar megyéből érkező csapatok, akárcsak a szatmári Vadászok csapata, amely természetesen vadhúsokból készült finomságokkal is várja a látogatókat. De várják a vidám megmérettetést (amelynek egyik alapszabálya, hogy nem a díj a fontos, hanem a részvétel) maguk a csapatok is, „annál is inkább, mivel tavaly az állategészségügy javaslatára végül nem szerveztük meg. Most nincs ilyen veszély, biztonsági szabályokat is foganatosítottunk, és biztos vagyok benne, hogy a megye e kettős, sváb-magyar tájegységén mindenki nagyon jól érzi majd magát, az ízletes helyi specialitások kóstolásáról nem is beszélve” — summázza Pataki Csaba elnök s nem mellékesen a rendezvény ötletgazdája.

A csapatoknak idén előzetesen igényelniük kellett a szervezőktől az áldozat röfit, ugyanis állategészségügyi biztonsági okokból most nem jelentkezhetnek saját sertéssel, és otthoni húskészítményt nem vihetnek a helyszínre. Természetesen a finomságok elkészítéséhez szükséges hozzávalókat és felszereléseket a csapatok viszik magukkal, nem feledkezve meg a „szépasztal” (azaz az utóbbi versenyeken látottak alapján „szépsátor” vagy egész falusi porta) megterítéséhez szükséges kellékekről, tájjellegű tárgyakról sem — hiszen a Csányi Sándor és Vass Imre magyarországi mesterszakácsok által vezetett, Veres Ádám, Sarkadi Sándor, Bertici Kinga alkotta szigorú (de minden bizonnyal igazságos) zsűri nem csak a munkafolyamatot s az elkészített disznóságokat pontozza, hanem külön a tálalást is; a garatöntöző folyadékokat (fogópálinka, forralt bor és egyebek) pedig ez alkalommal is híres megyei pálinkafőzőkből — Huszti Gyula, Hornyák Tibor, Butka Sándor, Prógli József — álló külön zsűri minősíti majd. A verseny startja reggel 8-kor dördül el, a hivatalos megnyitót követően pedig rögtön hozzákezdenek a disznóvágáshoz, perzseléshez, s ezzel párhuzamosan kezdődik a fogópálinkák zsűrizése is, délben pedig a forralt borok készítői versengenek egymással, de zsűrizik majd a leggyorsabb csapatot, a legjobb hurkát, kolbászt, toroskáposztát, legfinomabb pecsenyét és tepertőt, legszebb sonkát és szalonnát s még megannyi finomságot. Délután négykor hirdetik ki a nyerteseket és adják át a díjakat, a böllérverseny győztes csapata pedig az lesz, amelyik a legtöbb versenyszámban első helyezést ér el — addig azonban érdemes lesz a színpadra is pillantgatni, ahol a Fekete Rózsák, a Fröhlich, a Rákóczi Kulturális Egyesület ropja, a Royal Team, Bertici Fivérek, majd Feri meg a Feri biztosítják a mulatós hangulatot. Természetesen a helyszínen idén is ízletes „disznóságokat” kínáló büfé várja mindazokat, akik nem vesznek részt a versenyben, de kíváncsiak egy hagyományos disznóvágás minden fortélyára s a villámkezű hentesekre (a rendezvény eddigi rekordere a mezőteremi Hart Tamás, aki 7 perc alatt bontotta sebészi pontossággal és orjára a disznót) — de a csapatok is folyamatosan kínálják a munkaasztalaiknál megálló nézelődőket a már elkészült falatokból.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...