Fenik már a késeket a böllérek
Utoljára módositva: 2019-02-07 09:00:51

Mezőfényen 38 csapat méri össze sertéshasítási, kolbásztöltési no meg „szépasztalos” tálalási tudását — a szervezők mindenkit szeretettel hívnak és látnak a VIII. RMDSZ Böllérversenyen.

Javában zajlanak a szupertitkos hurka- és kolbászrecept-megbeszélések, fenik a késeiket a böllérek, válogatják a pincék hordóiból a borokat és fogópálinkákat — gőzerővel zajlik a készülődés, hiszen február 9-én, szombaton egy év kényszerkihagyás után nyolcadik alkalommal startol el az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének Böllérversenye Mezőfényen.

Idén 38 csapat jelentkezett a megye majd’ minden településéről, de most is felveszik a kesztyűt, pontosabban a hurkatöltőt a Máramaros megyei Hosszúmezőről és a Bihar megyéből érkező csapatok, akárcsak a szatmári Vadászok csapata, amely természetesen vadhúsokból készült finomságokkal is várja a látogatókat. De várják a vidám megmérettetést (amelynek egyik alapszabálya, hogy nem a díj a fontos, hanem a részvétel) maguk a csapatok is, „annál is inkább, mivel tavaly az állategészségügy javaslatára végül nem szerveztük meg. Most nincs ilyen veszély, biztonsági szabályokat is foganatosítottunk, és biztos vagyok benne, hogy a megye e kettős, sváb-magyar tájegységén mindenki nagyon jól érzi majd magát, az ízletes helyi specialitások kóstolásáról nem is beszélve” — summázza Pataki Csaba elnök s nem mellékesen a rendezvény ötletgazdája.

A csapatoknak idén előzetesen igényelniük kellett a szervezőktől az áldozat röfit, ugyanis állategészségügyi biztonsági okokból most nem jelentkezhetnek saját sertéssel, és otthoni húskészítményt nem vihetnek a helyszínre. Természetesen a finomságok elkészítéséhez szükséges hozzávalókat és felszereléseket a csapatok viszik magukkal, nem feledkezve meg a „szépasztal” (azaz az utóbbi versenyeken látottak alapján „szépsátor” vagy egész falusi porta) megterítéséhez szükséges kellékekről, tájjellegű tárgyakról sem — hiszen a Csányi Sándor és Vass Imre magyarországi mesterszakácsok által vezetett, Veres Ádám, Sarkadi Sándor, Bertici Kinga alkotta szigorú (de minden bizonnyal igazságos) zsűri nem csak a munkafolyamatot s az elkészített disznóságokat pontozza, hanem külön a tálalást is; a garatöntöző folyadékokat (fogópálinka, forralt bor és egyebek) pedig ez alkalommal is híres megyei pálinkafőzőkből — Huszti Gyula, Hornyák Tibor, Butka Sándor, Prógli József — álló külön zsűri minősíti majd. A verseny startja reggel 8-kor dördül el, a hivatalos megnyitót követően pedig rögtön hozzákezdenek a disznóvágáshoz, perzseléshez, s ezzel párhuzamosan kezdődik a fogópálinkák zsűrizése is, délben pedig a forralt borok készítői versengenek egymással, de zsűrizik majd a leggyorsabb csapatot, a legjobb hurkát, kolbászt, toroskáposztát, legfinomabb pecsenyét és tepertőt, legszebb sonkát és szalonnát s még megannyi finomságot. Délután négykor hirdetik ki a nyerteseket és adják át a díjakat, a böllérverseny győztes csapata pedig az lesz, amelyik a legtöbb versenyszámban első helyezést ér el — addig azonban érdemes lesz a színpadra is pillantgatni, ahol a Fekete Rózsák, a Fröhlich, a Rákóczi Kulturális Egyesület ropja, a Royal Team, Bertici Fivérek, majd Feri meg a Feri biztosítják a mulatós hangulatot. Természetesen a helyszínen idén is ízletes „disznóságokat” kínáló büfé várja mindazokat, akik nem vesznek részt a versenyben, de kíváncsiak egy hagyományos disznóvágás minden fortélyára s a villámkezű hentesekre (a rendezvény eddigi rekordere a mezőteremi Hart Tamás, aki 7 perc alatt bontotta sebészi pontossággal és orjára a disznót) — de a csapatok is folyamatosan kínálják a munkaasztalaiknál megálló nézelődőket a már elkészült falatokból.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...