Fertőzések és egészségügyi ellátás
Utoljára módositva: 2019-09-18 09:06:48

Évente minden tizedik, kórházban ápolt uniós beteg valamilyen károsodást szenved kezelése eredményeként, és mintegy 37 000 beteg hal meg valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésben.

2004-ben döntött úgy az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy szeptember 17-ét a betegbiztonság világnapjaként (World Patient Safety Day) jelöli meg, egyúttal felhívást tett közzé a tagállamok számára, hogy ehhez a naphoz kapcsolódóan tudatosítsák mind a döntéshozókban, mind az ellátókban, mind a társadalom egészében, hogy az egészségügyi ellátás következtében fellépő egészségkárosodások mértéke népegészségügyi probléma, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy olyan megoldásokat, intézkedéseket fogalmazzanak meg és léptessenek életbe, melyek képesek csökkenteni ezen probléma súlyát — tájékoztatta lapunkat a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, néhány számadatot is mellékelve leveléhez.

A magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz való jog az egyik alapjog az Európai Unió országaiban. Ennek értelmében a betegek — mint az egészségügyi szolgáltatások igénybe vevői — jogosan várják el, hogy a lehető legmagasabb minőségű ellátásban részesüljenek, és a szolgáltatók tegyenek meg minden intézkedést a biztonság megteremtéséért. Az EU-ban mégis évente minden tizedik, kórházban ápolt beteg valamilyen károsodást szenved kezelése eredményeként, és mintegy 37 000 beteg hal meg valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésben, amelyek közül számos megelőzhető lenne. Romániában az idei első négy hónapban több mint ezer kórházon belüli fertőzést jegyeztek a szakemberek az ország 69 jelentést tevő kórházában. A legtöbb esetben a Clostridium difficile, az Acinetobacter, a Klebsiella és a Stafilococcus kórokozók okozták a bajt.

Az elégtelen betegbiztonság nem csak komoly közegészségügyi problémát jelent, hanem jelentős gazdasági terhet is ró a szűkös egészségügyi erőforrásokra. A nemkívánatos események — egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, gyógyszerezés során elkövetett hibák, sebészeti beavatkozás során elkövetett hibák, orvostechnikai műszerekkel kapcsolatos hibák, diagnosztikai tévedések, a vizsgálati eredmények alapján szükségesnek mutatkozó beavatkozás elmulasztása — nagy része megelőzhető lenne mind a kórházi szektorban, mind pedig az egészségügyi alapellátásban, túlnyomó részük ugyanis rendszerjellegű tényezőknek tudható be — világít még rá a betegbiztonsági világnap. Ehhez pedig betegbiztonsági szakpolitikákat és programokat kell kidolgozni, növelni kell a betegek tudatosságát, javítani a nemkívánatos eseményekre vonatkozó jelentési és tanulási rendszereket, és megoldani az egészségügyi dolgozók fejlesztését, képzését.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...