Festészet és grafika
Utoljára módositva: 2017-11-13 09:50:42

A Szatmári Svábok Kulturális Estjén mutatták be Stefan Gnandt életműalbumát, amely a művész pályafutásának legsikeresebb alkotásait tartalmazza.

Pénteken, a Szatmári Svábok Kulturális Estjén mutatták be Stefan Gnandt Festészet és grafika című albumát. A háromnyelvű (német, magyar és román) album az ismert grafikus- és festőművész munkásságának kiemelkedő alkotásait tartalmazza és ad hozzájuk leírást.

Stefan Gnandt 1952. augusztus 13-án született Mezőfényen. Általános iskolai tanulmányait szülőfalujában, a középiskolát Nagykárolyban, a főiskolát pedig Temesváron végezte, ahol rajztanári diplomát szerzett a Pedagógusi Fakultás képzőművészeti szakán. Ma már ismert képzőművész, akinek németországi, magyarországi, romániai, valamint más európai országokban rendezett kiállításai nagy sikernek örvendenek a művészetszeretők körében. A nemrég megjelent Festészet és grafika című albumában életművének sikeres alkotásaiból válogatott. Munkáinak egy részét németországi tartózkodása alatt készítette, ahonnan ősei származnak. Ebben az időszakban alkotta meg a szatmári svábok címerét, amely a svábok hosszú útját ábrázolja az őshazától, a Felső-Svábföldről Szatmár vidékére, valamint hitüket és főbb foglalkozásaikat.

Muhi Sándor így ír az album előszavában: „Stefan Gnandt alkotói tevékenysége változatos, gazdag, sokrétűsége ellenére is egységes, hitelességének, színvonalának köszönhetően lassan kiérdemli az életmű rangot. (…) A művész őrzi, ápolja Mezőfényhez, Nagykárolyhoz, Szatmárnémetihez, a megyéhez kötődő szakmai, emberi kapcsolatait. Huzamosabb németországi tartózkodás után is tipikusan kelet-európai művész maradt. Itt és most ez nagy erény! A közös Európa állampolgáraként szabadon választhatott lakhelyet, munkahelyet, és élt is ezzel a lehetőséggel, de közben mindvégig sejtette, tudta, hogy művészként — ha hiteles akar maradni — az emberi, érzelmi kötődéseit, intellektuális tartalékait nem cserélheti le. Katalógusának életrajzi adatai nem egyszerűen szűkszavúak, hanem spártai tömörségűek. Mezőfény, Nagykároly, Temesvár három helység, település, amelyet itt említésre méltónak tartott. A Romániai Képzőművészek Szövetségének tagja, és ez is sokat elárul művészi kötődéseiről”.

A kiállításmegnyitón elismerően szóltak a művészről és munkáiról.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...