Festészet és grafika
Utoljára módositva: 2017-11-13 09:50:42

A Szatmári Svábok Kulturális Estjén mutatták be Stefan Gnandt életműalbumát, amely a művész pályafutásának legsikeresebb alkotásait tartalmazza.

Pénteken, a Szatmári Svábok Kulturális Estjén mutatták be Stefan Gnandt Festészet és grafika című albumát. A háromnyelvű (német, magyar és román) album az ismert grafikus- és festőművész munkásságának kiemelkedő alkotásait tartalmazza és ad hozzájuk leírást.

Stefan Gnandt 1952. augusztus 13-án született Mezőfényen. Általános iskolai tanulmányait szülőfalujában, a középiskolát Nagykárolyban, a főiskolát pedig Temesváron végezte, ahol rajztanári diplomát szerzett a Pedagógusi Fakultás képzőművészeti szakán. Ma már ismert képzőművész, akinek németországi, magyarországi, romániai, valamint más európai országokban rendezett kiállításai nagy sikernek örvendenek a művészetszeretők körében. A nemrég megjelent Festészet és grafika című albumában életművének sikeres alkotásaiból válogatott. Munkáinak egy részét németországi tartózkodása alatt készítette, ahonnan ősei származnak. Ebben az időszakban alkotta meg a szatmári svábok címerét, amely a svábok hosszú útját ábrázolja az őshazától, a Felső-Svábföldről Szatmár vidékére, valamint hitüket és főbb foglalkozásaikat.

Muhi Sándor így ír az album előszavában: „Stefan Gnandt alkotói tevékenysége változatos, gazdag, sokrétűsége ellenére is egységes, hitelességének, színvonalának köszönhetően lassan kiérdemli az életmű rangot. (…) A művész őrzi, ápolja Mezőfényhez, Nagykárolyhoz, Szatmárnémetihez, a megyéhez kötődő szakmai, emberi kapcsolatait. Huzamosabb németországi tartózkodás után is tipikusan kelet-európai művész maradt. Itt és most ez nagy erény! A közös Európa állampolgáraként szabadon választhatott lakhelyet, munkahelyet, és élt is ezzel a lehetőséggel, de közben mindvégig sejtette, tudta, hogy művészként — ha hiteles akar maradni — az emberi, érzelmi kötődéseit, intellektuális tartalékait nem cserélheti le. Katalógusának életrajzi adatai nem egyszerűen szűkszavúak, hanem spártai tömörségűek. Mezőfény, Nagykároly, Temesvár három helység, település, amelyet itt említésre méltónak tartott. A Romániai Képzőművészek Szövetségének tagja, és ez is sokat elárul művészi kötődéseiről”.

A kiállításmegnyitón elismerően szóltak a művészről és munkáiról.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...