Festészet és grafika
Utoljára módositva: 2017-11-13 09:50:42

A Szatmári Svábok Kulturális Estjén mutatták be Stefan Gnandt életműalbumát, amely a művész pályafutásának legsikeresebb alkotásait tartalmazza.

Pénteken, a Szatmári Svábok Kulturális Estjén mutatták be Stefan Gnandt Festészet és grafika című albumát. A háromnyelvű (német, magyar és román) album az ismert grafikus- és festőművész munkásságának kiemelkedő alkotásait tartalmazza és ad hozzájuk leírást.

Stefan Gnandt 1952. augusztus 13-án született Mezőfényen. Általános iskolai tanulmányait szülőfalujában, a középiskolát Nagykárolyban, a főiskolát pedig Temesváron végezte, ahol rajztanári diplomát szerzett a Pedagógusi Fakultás képzőművészeti szakán. Ma már ismert képzőművész, akinek németországi, magyarországi, romániai, valamint más európai országokban rendezett kiállításai nagy sikernek örvendenek a művészetszeretők körében. A nemrég megjelent Festészet és grafika című albumában életművének sikeres alkotásaiból válogatott. Munkáinak egy részét németországi tartózkodása alatt készítette, ahonnan ősei származnak. Ebben az időszakban alkotta meg a szatmári svábok címerét, amely a svábok hosszú útját ábrázolja az őshazától, a Felső-Svábföldről Szatmár vidékére, valamint hitüket és főbb foglalkozásaikat.

Muhi Sándor így ír az album előszavában: „Stefan Gnandt alkotói tevékenysége változatos, gazdag, sokrétűsége ellenére is egységes, hitelességének, színvonalának köszönhetően lassan kiérdemli az életmű rangot. (…) A művész őrzi, ápolja Mezőfényhez, Nagykárolyhoz, Szatmárnémetihez, a megyéhez kötődő szakmai, emberi kapcsolatait. Huzamosabb németországi tartózkodás után is tipikusan kelet-európai művész maradt. Itt és most ez nagy erény! A közös Európa állampolgáraként szabadon választhatott lakhelyet, munkahelyet, és élt is ezzel a lehetőséggel, de közben mindvégig sejtette, tudta, hogy művészként — ha hiteles akar maradni — az emberi, érzelmi kötődéseit, intellektuális tartalékait nem cserélheti le. Katalógusának életrajzi adatai nem egyszerűen szűkszavúak, hanem spártai tömörségűek. Mezőfény, Nagykároly, Temesvár három helység, település, amelyet itt említésre méltónak tartott. A Romániai Képzőművészek Szövetségének tagja, és ez is sokat elárul művészi kötődéseiről”.

A kiállításmegnyitón elismerően szóltak a művészről és munkáiról.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...