Fiatal orvosok találkoztak
Utoljára módositva: 2015-08-19 09:02:16

Az Őri-Pákay Franciska, a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács elnöke által szervezett fiatal orvosok találkozóján kemény kritikák hangzottak el a leendő és a fiatal orvosok részéről.

Beszélgetés az egészségügy helyzetéről

Ha Partiumi Magyar Napok, akkor Partiumi Fiatal Orvosok Találkozója. Az orvosok egy részét összefogó Szent-Györgyi Albert Társasággal közösen indította ezt a rendhagyó találkozót a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács, azzal a nem titkolt céllal, hogy utat mutasson a hazatérni akaró fiatal orvosoknak. A találkozó meglepő eredményekkel szolgált, és kiderült, hogy a vélekedésekkel ellentétben nem a pénz az elsődleges mozgatórugója a fiatal orvosok hazatérésének. Mivel Szatmárnémeti nem egyetemi központ, ezért sokkal több beavatkozás elvégzésére van lehetőség, mint másutt, és ez vonzó lehet a fiatal, hosszas gyakorlati évekkel és kevesebb tapasztalattal rendelkező fiatalok szemében — tudtuk meg a rezidensektől és végzős orvostanhallgatóktól a hétfő késő estébe nyúló beszélgetésen. Azt is elmondták, hogy erősen hiányolják idősebb társaik segítségét, hiszen az orvosnevelés nem pusztán az egyetemi oktatásban kellene kimerüljön, sokkal inkább annak az elhivatottságnak az átadásában, amelyet amúgy a betegek is eléggé sokszor hiányolnak. A rezidenseket sorra utasítják el a kórházak, arra hivatkozva, hogy nekik nem kezdőkre, hanem tapasztalt szakorvosokra van szükségük — hangzott el a másik panasz, amely egyfelől érthető, másfelől viszont ekkor a kezdő orvosok mögött már 11 évnyi tanulás áll, tehát szeretnék megkezdeni a valódi orvoslást, lehetőleg tapasztalt orvostársak mellett, akik képesek és hajlandóak átadni az évek során megszerzett tudást. Beszéltek a fiatalok arról is, hogy a rezidens rendszer elavult, s összességében az orvosképzésen is lenne mit javítani. Javasolták, hogy Szatmár megye válasszon ki komoly szakembereket, akik 3–4 krónikus betegség orvoslásában elismertek, s ezekre koncentrálva legyen ezen betegségek kezelésének központja. A korábbi években a megyei tanács által elkészített megyei egészségügyi felmérésben vannak is olyan, kiemelkedő rizikófaktorú betegségek, amelyekre alapozva el lehet indulni. Elég, ha csak a népbetegségnek számító cukorbetegségre, az endokrinológiai megbetegedésekre, valamint a szív- és érrendszeri problémákra gondolunk.

Adatbázis

A találkozó szervezői uniós alapokat kívánnak lehívni annak érdekében, hogy létrehozzanak egy adatbázist, melyben a fiatal orvosok az országhatár mentén lévő lehetőségek közül válogathatnak, hiszen szép számmal akadnak orvosok mindkét oldalon, akik a határ másik oldalán is rendelnek. A találkozó zárógondolata, hogy ameddig a rendszer nem tanul a saját hibáiból, és ameddig nem mernek az orvosok kiállni közvetlenül a saját jogaikért, és ezzel közvetve a betegekért is, addig nem is lehet jelentős fejlődésre számítani, holott arra égető szükség lenne több területen is, hiszen például a korábban mögöttünk álló Bulgária olyan eredményeket ért el, amelyekről mi még álmodni is csak ritkán merünk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...