Figyeljenek az apróságokra a nagy melegben!
Utoljára módositva: 2018-08-08 17:35:05

A nyári időszakban nem csak arra kell odafigyelnie a szülőknek, hogy védjék a kicsik bőrét a káros napsugárzástól, de a nagy meleg szervezetre gyakorolt kellemetlen hatásai ellen is védekezni kell — mondta érdeklődésünkre dr. Bartha Enikő gyermekorvos.

A nagy meleg, csak úgy, mint a téli hideg, speciális odafigyelést igényel a szülők részéről, hiszen nagyon megviseli a csecsemők és a gyerekek szervezetét. Sokan követik el azt a hibát, hogy a melegben is túlöltöztetik a babákat, pedig inkább csak szellős, pamutból készült, lenge, világos színű öltözékre lenne szükség.

A séták alkalmával pedig sok szülő letakarja a babakocsit, hogy a kicsit ne érje az erős napfény, ezzel azonban csak még rosszabbat tesznek csemetéiknek. A kendővel, textilpelenkával letakart babakocsiban ugyanis, bár a napsugarak nem olyan erősek, viszont egy veszélyes, forró „kemence” alakul ki, a levegő nem tud szabadon beáramlani, a hőmérséklet pedig akár 10–15 Celsius-fokkal is megemelkedhet odabenn a külsőhöz képest, ami életveszélyes lehet. Éppen ezért úgy tudunk a kicsik egészségére a legjobban vigyázni ilyenkor, ha soha nem takarjuk le a kocsit, hogy szabadon áramolhasson a levegő, valamint nem visszük őket a tűző napra és a sétákat inkább a reggeli és az esti órákra időzítjük.

„A babakocsit sosem szabad letakarni. A csecsemőkkel, gyerekekkel inkább reggel 9–10 óráig, valamint délután 6 óra után levegőzzünk, amikor már nem süt olyan erősen a nap és nincs túl meleg. Ha lehetőség van rá, erdő vagy vízpart mellett sétáljunk, ahol tisztább, nedvesebb a levegő” — mondta érdeklődésünkre dr. Bartha Enikő gyermekorvos. Azt is hozzátette, hogy ebben az időszakban mindig igyekezzünk a gyerekekkel az árnyékos oldalakon sétálni, a naptól pedig védjük őket könnyű, pamut sapkával. Otthon, bár a légkondicionáló berendezés és a ventilátor enyhülést hozhat, sose használjuk a kisgyermek mellett, a babákkal egy szobában, mert sok betegség okozója lehet, a kicsik amúgy is sokkal könnyebben meghűlnek. Igyekezzünk inkább este, éjszaka, valamint a kora reggeli és délelőtti órákban szellőztetni, így frissítsük fel a lakást.

A nagy melegben ugyanakkor nem csak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is oda kell figyelni a folyadékfogyasztására, ezért kínáljuk a babákat gyakran vízzel, citromos teával, kerülve az édes italokat. „A nyári időszakban a vízzel, citromos vízzel és teával lehet a legjobban pótolni a folyadékhiányt, kínáljuk is gyakran a gyerekeket, de soha ne erőszakosan próbáljuk őket itatni” — tette hozzá a szakorvos.

 

Forró autóba zárva

 

Az elmúlt években rengeteg híradás szólt arról, hogy a nagy melegben a forró autóban hagyták gyermekeiket a szülők, a legutóbbi ilyen eset éppen itthon, pár nappal ezelőtt Mamaián történt. A gondatlanul autóban hagyott gyermekek komoly életveszélynek vannak kitéve, még akkor is, ha a jármű árnyékban parkol és esetleg nincsenek teljesen felhúzva az ablakai. A napon, de akár az árnyékban bezárva hagyott autóban még akkor is 40 fok feletti hőség alakulhat ki percek alatt, ha odakint csak 26 fok van, így egy 35 fok feletti kánikulában elképzelhetetlen szintekre emelkedhet a hőmérő higanyszála, és nagyon kevés idő alatt kialakul a hőguta.

Soha ne hagyjuk a gyermeket az autóban, még akkor sem, ha csak néhány pillanatra ugrunk be egy boltba, vagy bármilyen ügyet intézni, de ugyanez érvényes a házi kedvencekre is. Amennyiben pedig ilyen esettel találkoznánk, azonnal tárcsázzuk a 112-es egységes segélyhívót!

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...