Figyeljünk az idősekre és betegekre!
Utoljára módositva: 2019-08-13 09:05:17

Bárkinek okozhat rosszullétet a kánikula, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok.

Napok óta tombol a forróság Szatmár megyében, folyamatos terhelésnek van kitéve ezzel az emberek szervezete, amely fáradtsághoz, kimerültséghez vezethet. A nagy meleg főként az apróságokra, az idős személyekre és a krónikus betegekre jelent veszélyt. Akiknek idős hozzátartozóik, szomszédaik vannak, napi szinten érdeklődjenek felőlük, segítsék őket könnyebben átvészelni ezeket a forró napokat — javasolják a szakemberek.

A magas hőmérséklet ráadásul nemcsak a beteg, de az egészséges szervezetet is megviseli. Ezért ajánlott ilyenkor könnyű öltözéket hordani, és minél több folyadékot inni — hangsúlyozza minden nyáron a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság. Különösen a gyermekek igényelnek nagyobb odafigyelést, vigyázni kell, hogy kellő mennyiségű vizet igyanak. Felnőttek esetében viszont egyáltalán nem ajánlott az alkohol — beleértve a bor és a sör — fogyasztása, hiszen a szeszes ital kiszárítja a szervezetet, emellett pedig csökkenti a védekezőképességét a meleg ellen. Jobb vigyázni a magas koffein- és cukortartalmú italokkal is. A helyiségek ablakait ajánlott zárva tartani reggel 9 és este 9 óra között, s csak az esti órákban szellőztetni.

A legfontosabb, hogy 11 és 18 óra között különösen nem ajánlott napozni, sőt, napon tartózkodni sem. Kerülni kell a fizikai, megerőltető munkát a melegben. A túlzott napozás, napon való tartózkodás napszúráshoz, leégéshez vezet, hosszú távon pedig növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

 

Romlandó élelmiszerek

 

Mivel a nyári melegben az ételek gyorsabban romlanak, így gyakrabban fordulnak elő emésztőszervi betegségek is, amelyek azonban némi odafigyeléssel megelőzhetők lennének — figyelmezteti a lakosságot az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság.

A meleg miatt gyakran észre sem vesszük az ételeink ízhatásán, hogy a kórokozók vagy azok toxinjai elszaporodtak bennük, és bár nem érződik, ezek káros hatással bírnak a szervezetre.

A szakemberek azt tanácsolják a lakosságnak, hogy gyakran mossanak kezet, a zöldségeket és gyümölcsöket alaposan tisztítsák meg, kizárólag fogyasztásra alkalmas vizet igyanak, mert így jelentősen csökken a nyári ételmérgezések kialakulásának veszélye.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...