Figyelmeztetést adott ki a DSVSA
Utoljára módositva: 2019-06-28 10:24:27

„Tilos a tej és a tejtermékek árusítása nyílt területen, napsütésnek kitéve a szatmári piacokon reggel 9 óra után. A tejet és tejtermékeket, valamint a tojást is csak erre a célra kialakított, hűtőszekrénnyel ellátott vásárcsarnokban lehet árulni” — figyelmeztet a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA).

A tej és tejtermékek ugyanis harminc fok körüli hőségben akár néhány óra alatt is megsavanyodnak, fogyasztásra már nem alkalmasak, így nyilvánvalóan könnyen és gyorsan a fertőzés forrásává válhatnak.

A DSVSA szakemberei azt is hozzáteszik: élő szárnyasok árusítása a vásárokban, piacokon szintén tilos. Arra is oda kell figyelni, hogyan jutnak el az állati eredetű élelmiszerek a piacra: ezeket olyan járművekben kell szállítani, amelyek hűtésre alkalmasak, és amelyekben szabályozható a hőfok.

A DSVSA az élő állatok szállításának feltételeire is felhívja az érdekeltek figyelmét, a nagy melegben történő szállítás ugyanis az állatok szervezetét is fokozottan megterheli. Uniós előírások szabályozzák, hogy milyen állatvédelmi óvintézkedéseket kell betartani a szállítás során az állatok szükségtelen szenvedésének elkerülése érdekében. Ha hőség idején kell rövid távra — például telepek között, vágóhídra — szállítani bármilyen haszonállatot, érdemes a hajnali vagy esti órákra időzíteni a szállítást, amikor elkerülhető a megterhelő hőség. A nyolc órát meghaladó szállítás kizárólag erre a célra engedélyezett, speciális állatszállító járművel lehetséges, aminek többek között megfelelő kapacitású ventillációs rendszerrel, itatóberendezéssel kell rendelkeznie.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...