Figyelni és szeretni
Utoljára módositva: 2014-02-11 11:28:36

A pedagógusi hivatásban megjelenő hitről beszélgettek a résztvevők

A Scheffler János Lelkipásztori Központ második emeleti előadótermébe hívta a pedagógusokat a Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája beszélgetni a hivatásukban megjelenő hitről. A pénteken tíz órától kezdődött találkozón a sokszínű csoport előbb a közös pontokat kereste, majd kérdések alapján mélyült együtt el: hogyan tud a pedagógus hatni; hogyan lehet hiteles; miből meríthet erőt a keresztény értékfelmutatáshoz? A beszélgetések során elhangzott, a gondolatok átadása embertől emberhez történik, ezért őszintén kell a katedránál megjelenni. Míg sok esetben a hit direkt kinyilvánítása ellenszenvet vált ki, a figyelem és a szolgálat által valóban hatni lehet. Őszinte, szelíd és elfogadó a keresztény pedagógus, és így válik hitelessé. Nem a gyerekek megváltoztatására törekszik, hanem az értékfelmutatásra: személyes imaélete tükröződik a mindennapi jelenlétében, következetes megnyilvánulásaiban. Kiemelték, a diákok útkeresésben vannak, figyelnek arra, hogy mi történik körülöttük, a felnőttek hogyan viselkednek, milyen példát mutatnak nekik. „Én nem úgy tudok hiteles lenni, hogy mondok egy szöveget, hanem megpróbálok figyelmes, pontos, elfogadó lenni. Ez a hitátadás egy útja. A gyerekek figyelnek, és látnak minket az iskolán kívül is az utcán, a templomban. Azt látják, ahogyan az ember él, és nem csak azt, ahogy bejön a naplóval. Ilyenkor a gyerekek megnyílnak, kérdéseket tesznek fel, megkeresik a pedagógust személyes gondolataikkal, problémáikkal. Szeretni kell őket…” — magyarázta az egyik résztvevő. De hogy adni tudjon, a pedagógusnak is töltekeznie kell, és erre szolgál az ima, a szentmise-látogatás, a szentségekkel való élés — tették hozzá. A találkozó második felében együtt elmélkedtek a figyelemről, a ki- és befelé hallgatásról, majd egy ehhez kapcsolódó bibliai részt dolgoztak együtt fel. Végül többen megfogalmazták igényüket a folytatásra, a hittel történő pedagógusi hivatásról történő beszélgetéseket a jövőben további témák mentén fűznék tovább, ehhez pedig a Világiak Irodája igyekszik megteremteni a kereteket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...