Figyelni és szeretni
Utoljára módositva: 2014-02-11 11:28:36

A pedagógusi hivatásban megjelenő hitről beszélgettek a résztvevők

A Scheffler János Lelkipásztori Központ második emeleti előadótermébe hívta a pedagógusokat a Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája beszélgetni a hivatásukban megjelenő hitről. A pénteken tíz órától kezdődött találkozón a sokszínű csoport előbb a közös pontokat kereste, majd kérdések alapján mélyült együtt el: hogyan tud a pedagógus hatni; hogyan lehet hiteles; miből meríthet erőt a keresztény értékfelmutatáshoz? A beszélgetések során elhangzott, a gondolatok átadása embertől emberhez történik, ezért őszintén kell a katedránál megjelenni. Míg sok esetben a hit direkt kinyilvánítása ellenszenvet vált ki, a figyelem és a szolgálat által valóban hatni lehet. Őszinte, szelíd és elfogadó a keresztény pedagógus, és így válik hitelessé. Nem a gyerekek megváltoztatására törekszik, hanem az értékfelmutatásra: személyes imaélete tükröződik a mindennapi jelenlétében, következetes megnyilvánulásaiban. Kiemelték, a diákok útkeresésben vannak, figyelnek arra, hogy mi történik körülöttük, a felnőttek hogyan viselkednek, milyen példát mutatnak nekik. „Én nem úgy tudok hiteles lenni, hogy mondok egy szöveget, hanem megpróbálok figyelmes, pontos, elfogadó lenni. Ez a hitátadás egy útja. A gyerekek figyelnek, és látnak minket az iskolán kívül is az utcán, a templomban. Azt látják, ahogyan az ember él, és nem csak azt, ahogy bejön a naplóval. Ilyenkor a gyerekek megnyílnak, kérdéseket tesznek fel, megkeresik a pedagógust személyes gondolataikkal, problémáikkal. Szeretni kell őket…” — magyarázta az egyik résztvevő. De hogy adni tudjon, a pedagógusnak is töltekeznie kell, és erre szolgál az ima, a szentmise-látogatás, a szentségekkel való élés — tették hozzá. A találkozó második felében együtt elmélkedtek a figyelemről, a ki- és befelé hallgatásról, majd egy ehhez kapcsolódó bibliai részt dolgoztak együtt fel. Végül többen megfogalmazták igényüket a folytatásra, a hittel történő pedagógusi hivatásról történő beszélgetéseket a jövőben további témák mentén fűznék tovább, ehhez pedig a Világiak Irodája igyekszik megteremteni a kereteket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...