Figyelnünk kell szívünk egészségére
Utoljára módositva: 2013-10-03 10:07:36

A szatmári Rotary Klub szervezésében szeptember 30. és október 5. között zajlik a Szív Hete rendezvénysorozat, melynek célja a különböző nemzedékek napi mozgásra való ösztönzése, mivel ez a leghatékonyabb és a legolcsóbb módszer az érrendszeri betegségek megelőzésére.

Az esemény keretében minden nap végig sétálják az önkéntesek a „4 Híd Útját”, összesen 3,3 km-t, amelyet a szervezők a strand és a sárga híd között jelöltek ki, a Szamos jobb partja mellett húzódó töltésen. Tegnap a szatmári strand parkolójában gyülekeztek a Bike Satu Mare Egyesület, a Grigore Moisil Általános Iskola, a Mircea Eliade Általános Iskola, a Constantin Brâncuşi Iskolaközpont, a Mihai Eminescu Főgimnázium és a Johann Ettinger Német Líceum tanulói és kísérőik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint Románia a szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozások vonatkozásában az Európai Unióban a 3. helyet foglalja el Oroszország, Bulgária mögött, megelőzve a 4. helyre rangsorolt Magyarországot. A Szív Világszövetség (World Heart Federation) 1998-ban alakult, és a 2001-ben kiadott missziós nyilatkozat szerint hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez segítik az embereket a szívbetegségek és a stroke megelőzése, illetve a beteggondozás által, különös tekintettel a szegény és a közepesen fejlett országokra. Az Egyesület a WHO-val szoros együttműködésben dolgozik. Legismertebb kezdeményezésük A Szív Világnapja, amelyet 2000 óta tartanak meg, mindig szeptember hónap utolsó vasárnapján. A Szív Világnapján a világ minden táján figyelemfelkeltő kampányokat szerveznek, hogy a lakosság figyelmét felhívják a szív- és érrendszeri betegségekre. A szakemberek gyakran hangoztatják, az egészséges szív elengedhetetlen a teljes élethez, nemtől és életkortól függetlenül. A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktoraira való odafigyelés, a helyes táplálkozás, gyakori testmozgás és a dohányzás mellőzése megakadályozhatja a szívinfarktus és a stroke kialakulását, és segíthet megőrizni a szív fiatalságát. Szatmárnémetiben a szatmári Rotary Klub által kezdeményezett Szív Hete szeptember 30. és október 5. között zajlik, melybe civil szervezetek, tanintézmények is bekapcsolódtak. Ez a figyelemfelkeltő akció is rámutat arra, hogy valóban gondot jelentenek Szatmár megyében a szív- és érrendszeri betegségek, ahogy az egy 2012-ben elkészített tanulmányból is kiderül.

Életmódváltás szükségeltetik

A Szív Hete rendezvénysorozat keretében tegnap is sor került a figyelemfelkeltő sétára a 4 híd útján

A Szatmár Megyei Tanács egy egészségügyi állapotfelmérést célzó tanulmány elkészítését finanszírozta 420 ezer lejjel, melynek keretében 2011. november 14. és 2012 februárja között a szakemberek a megye városaiban összesen 4150 személyt vizsgáltak meg. A felmérés elsődleges célja az volt, hogy felmérjék a Szatmár megyei lakosok szív- és érrendszeri betegségekre való hajlandóságát a szénhidrát- és zsíranyagcsere, a testsúly és a vérnyomás összefüggésében. Ezen tanulmány elkészítése érdekében megvizsgálták a befolyásolható paramétereket (testsúly, testindex-átlag, a derék átmérője, vérnyomás, dohányzás, koleszterinszint, HDL koleszterin, LDL koleszterin, vércukorszint, triglicerid), illetve a nem befolyásolható paramétereket (életkor, magasság, betegségek kórtörténete, illetve családi kórtörténetet). Az adatok statisztikai feldolgozása nyomán azt a következtetést vonták le a szakemberek, hogy minden harmadik Szatmár megyei lakos magas vérnyomásban szenved, többségük Tasnád és Nagykároly környékén él. Az eredményekből kiderül, hogy a magas vérnyomás a kor előrehaladtával növekszik, legérintettebbek az 50 évnél idősebbek. Az adatok elemzése során igencsak szembetűnő tényre lettek figyelmesek a szakemberek: a Szatmár megyei lakosok több mint felének magas a koleszterinszintje, ez a legfőbb oka a szív- és érrendszeri betegségeknek. Az örökölt gének és a tájspecifikus étkezés következtében a Nagykároly környéki lakosok majd’ 70 százalékának magas a koleszterinszintje. Az egyik legnagyobb problémát a lakosság elhízása jelenti, a megvizsgált személyek 76 százaléka kövér vagy túlsúlyos. A helyzetet súlyosbítja, hogy a 20 évnél idősebb korosztály 20 százaléka aktív dohányos.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...