Filip Zoltánt köszöntötték a Kölcsey Kupán
Utoljára módositva: 2019-04-14 18:51:24

A huszonötödik Kölcsey Kupa több volt, mint egy diákcsapatoknak rendezett kosárlabdatorna: az elmúlt évek kiírásainak kölcseys játékosai meglepték egykori tanárukat, Filip Zoltánt, aki a tanév végén nyugdíjba vonul. A megható esemény öregfiúkmeccsel zárult.

Rendhagyó volt a Kölcsey Kupa kosárlabdatorna idei kiírása. A névadó szatmárnémeti főgimnázium testnevelő tanára, Filip Zoltán által életre hívott megmérettetés ugyanis mérföldkőhöz érkezett: a hétvégi volt a huszonötödik kiírás. A negyed évszázadot megélt torna ráadásul az utolsó volt, amit Filip Zoltán aktív tanárként vezényelt le, ugyanis a tanév végén nyugdíjba vonul. Elsősorban e jeles esemény tette emlékezetessé a szombat este véget ért 25. Kölcsey Kupát, ugyanis az iskola vezetősége, a tanintézmény jelenlegi és egykori diákjai méltó módon köszönték meg Filip Zoltán munkáját.

Első meglepetésként a torna díjkiosztó ünnepségén a Kölcsey Ferenc Főgimnázium jelenlegi fiú- és lánycsapatai mögé felsorakozott az egykori diákok egy csoportja, akik már megkülönböztető mellényt öltöttek magukra, hiszen az esemény zárásaként egy rövid öregfiúkmeccset játszottak egymás ellen. Már ez is könnyet csalt a testnevelő tanár szemébe, de a meglepetések sora ezzel nem ért véget: Pataki Enikő, a tanintézmény igazgatója elárulta, hogy több száz diák küldte el köszöntőjét Filipnek egy közösségi oldalon nyitott csoportba, amelyeket jegyzetbe szedve ki is nyomtattak több mint száz oldalon. Természetesen a jegyzetek és köszöntők mellett nem hiányozhattak a képek sem, amelynek főszereplője az elmúlt huszonöt év Filip Zoltánja.

Az iskola elöljárója díszoklevelet is átnyújtott kollégájának, „a Kölcsey Ferenc Főgimnázium kiváló pedagógusának, aki elkötelezett hivatástudattal, önzetlenül hozzájárult a főgimnázium hírnevének öregbítéséhez, áldozatos munkájával előmozdította a Szatmár megyei diákok magyar oktatásának ügyét”. Az ajándékok sora mellett az egykori tanítványai is átnyújtottak egy emlékplakettet a tanárnak, amely többek között Kányádi Sándor idézetét tartalmazza: „Falak omolhatnak, /kövek is váshatnak, /magaslik, nem porlad /a megtartó példa.”

Önéletrajz dióhéjban

A 68 éves Filip Zoltán egyébként a Máramaros megyei Nagysomkúton született. Diákévei alatt bokszolt és focizott, de versenyszerűen röplabdázott és atletizált. 1974-ben fejezte be egyetemi tanulmányait a bukaresti Testnevelő és Sportintézetben atlétika szakon — ez idő alatt természetesen versenyszerűen atletizált az egyetem klubjának színeiben.

Tanárként a Faipari Líceumban kezdte pályafutását, majd 1979-től két éven keresztül az akkori 2-es Számú Ipari Líceum (jelenleg Ioan Slavici Főgimnázium) atlétika szakának a tanára volt. 1981-ben kezdte meg az atlétikaedzői munkáját a Szatmárnémeti Iskolai Sportklubnál is, ahol sportolói az évek során 27 hazai bajnoki címet szereztek szabadtéri és teremtornákon. Életrajzában legnagyobb eredményként az 1989-es junior Balkán-bajnoki címet említi, amelyet tanítványa, Sebastian Toma szerzett — ő volt Szatmár megye első egyéni Balkán-bajnoka.

Munkája mellett felnőtt korosztályos atlétikaversenyeken állt rajthoz, és a 400, illetve 800 méteres versenyszámokban, továbbá a váltóversenyekben összesen 9 bajnoki és több Balkán-bajnoki címet szerzett, így a román válogatottnak is tagja volt.

1990-től tagja a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanári karának — ahogy ő fogalmaz: „ahol »felfedeztem« a kosárlabdát mint az iskolánk hagyományos csapatsportját”. A diákolimpiászokon az 5–8. osztályos lánycsapattal országos 3. volt Bukarestben, a gimnazista fiúcsapattal pedig országos 5. lett Aradon. Közben az atlétikai versenyszámokban is remekeltek tanítványai, Balog Enikő magasugrásban nyerte meg az országos olimpiászt, Molnár Levente pedig 100 méter síkfutásban zárt a 6. helyen. Diákolimpiászon az atlétikai és a kosárlabda versenyszámokba nevezett diákokat, és összesen 31 megyei bajnoki címet szerzett, zónaversenyeken pedig 20 alkalommal zárt az első három között.

Sportolói pályafutását a Román Atlétikai Szövetség is elismerte, és a 100 éves fennállásának az emlékére 2017-ben kiadott enciklopédiában kilenc alkalommal említi Filip Zoltánt a felnőtt hazai és Balkán-bajnokok névsorában.

Szatmárnémetiben a főgimnázium vezetőségének és a szülői bizottságának az elismerését kiérdemelve megkapta a Kölcsey Nagydíj Aranyfokozatát, két évvel ezelőtt pedig az RMDSZ Szatmár megyei szervezete tüntette ki Ezüst Tulipán-díjjal.

Az idei torna

Az ünnepi alkalomhoz illően Szatmárnémeti önkormányzata is támogatta, illetve a szatmárnémeti Sportlíceum vezetősége is hozzájárult, hogy a 25. Kölcsey Kupát a Both Katalin Sportteremben rendezzék. A díjkiosztón egyébként a Román Kupa-ezüstérmes és bajnoki címre esélyes Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapatának három játékosa, Oláh Andrea, Promise Amukamara és Dlesha L’loyd is tiszteletét tette. További meghívottak társaságában ők adták át a díjakat: a lányoknál az első Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak, a második Ioan Slavici Főgimnáziumnak és a harmadik Magicball-Philip Basket Club vegyes csapatának. A fiúknál a következő sorrend alakult ki: 1. miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, 2. Kölcsey Ferenc Főgimnázium, 3. Mihai Eminescu Főgimnázium, 4. Ioan Slavici Főgimnázium. Közel két tucat különdíjat is kiosztottak a torna legjobbjainak, az all star csapatokba pedig Larisa Varhanioschi, Tarr Regina, Lovas Dalma, Kállai Hanna, Tepfenhart Beatrix, illetve Nagy Raimond, Nagy Marcell, Sztankovics András, Takács Zsolt és Arius Borlan kerültek be.

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...