Filmtettfeszt — a magyar filmek seregszemléje
Utoljára módositva: 2017-10-06 09:47:35

A magyar filmek idei seregszemléje a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ szervezésében jut el a hét végén a szatmári közönséghez, a vetítéseket a kulturális központ termében tartják, a belépés ingyenes.

Október első hetének végére Szatmárnémeti is bekapcsolódik a 12 erdélyi városban zajló, 17. alkalommal megrendezett Filmtettfeszt programjába. Pénteken és szombaton délután a szakszervezetek művelődési házában, a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ termében kerül sor a hangulatos vetítésekre, a programban a dokumentumfilmtől a megindító menekültdrámáig számos különleges alkotás kerül bemutatásra. A vetítések látogatása ingyenes, a filmeket román felirattal vetítik.

Pénteki program

16.00: Kanzoli Wanted

Magyar dokumentumfilm, 74 perc, 2017, felirat: RO, 12+.

R: Tóth Ridovics Máté, Gálovits Zoltán, Kővári Szabolcs Olivér, Hajdu Szabolcs

 

Erdélyben játszódik a Hajdu Szabolcs által is jegyzett „Kanzoli Wanted” dokumentumfilm, amelynek bemutatója a Filmtettfeszten lesz. Ruzsa Rémusz a Délibáb című Hajdu Szabolcs-film szereplőválogatása során megkapta Kanzoli szerepét. Miután örömmel elvállalta azt, a korábbi egyeztetések alapján a film egyik asszisztense érte megy Romániába, a forgatási helyszíntől 800 kilométerre fekvő Köpecbányára, hogy elvigye a forgatásra. Az egyszerűnek látszó feladat kivitelezése azonban nem várt ellenállásba ütközik, és két nappal a forgatás előtt kezdetét veszi egy sziszifuszi küzdelem a helyi lakosokkal.

 

18.00: #Sohavégetnemérős + közönségtalálkozó:

Magyar vígjáték, zenés, 100 perc, 2016, felirat: RO, 16+, R: Tiszeker Dániel

 

Vígjáték és zenés játékfilm, melyet a Fluor Tomi és Diaz alkotta, rendkívül népszerű zenei formáció, a Wellhello slágerei inspiráltak. A hat történetet Wellhello-dalokkal egybeszövő film producere a könyves-tévés-filmes Lévai Balázs, rendezője Tiszeker Dániel. A #Sohavégetnemérős generációs film: a mai huszonévesek életérzését, gondolkodását, problémáit, párkapcsolatait ábrázolja, szinte minden alkotója harmincon inneni.

 

20.00: Kojot

Magyar akciófilm, 126 perc, 2017, felirat: RO, 16+, R: Kostyál Márk

 

Tűzkőre érkezik Bicsérdi Misi, mert földet és rozoga házat örökölt nagyapjától, aki a maga idejében igazi fenegyerek hírében állt. Hozzákezd öregapja romos házának felújításához, amelyben igaz célt lát meg önmaga és párja, Eszter számára egyaránt. A természetközeli idillben végre kezdi megtalálni magát, de ez nem tart sokáig. Kiderül, hogy a határban meghúzódó telkeket pitiáner összegekért kebelezi be Tűzkő nagybirtokosa, a helyi mindenható „Döbrögi”, Szojka Pál és fia, hogy egy svéd multi számára adja el a völgyet. Amikor Szojka szemet vet Misi örökségére is, a fiú felveszi a kesztyűt, és a csetepaté eldurvul — ez már háború a kisember és a földesúr közt. Súlyos harc kezdődik a földért, a családért, az életért, a jövőért és a belül megszülető férfiért…

 

Szombati program

 

 

16.00: Filmtett Workshop

17.30: Magyar rövidek 1.

 

19.00: Hurok

Magyar sci-fi, thriller, 90 perc, 2016, felirat: RO, 16+, R: Madarász Isti

 

Ádám illegális szereket csempész külföldre, és azt tervezi, hogy barátnőjével, Annával lenyúlják a következő szállítmányt, megszöknek és új életet kezdenek. Egy váratlan fordulat miatt azonban arra kényszerül, hogy egyedül utazzon el. Innentől viszont az események láncolata dominószerűen követi egymást, és Ádám egyik rossz döntés után hozza meg a másikat.

 

 

21.00: Az állampolgár‌

Magyar filmdráma, 109 perc, 2016, felirat: RO, 12+. R: Vranik Roland

 

A megrázó szerelmi és menekülttörténet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi drámáit. Főszereplője az afrikai Wilson, aki politikai okokból menekült Magyarországra, s legfőbb célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot. A felkészülésben a magyar történelem szakos tanárnő, Mari segít neki, s a tanulás közben mély szerelem szövődik közöttük. Mari elhagyja családját, és a fekete férfihez költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt, családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin, a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja a gyönyörű lányt, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik…

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...